Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

U glinenom posuđu zdravije se kuha - s manje masnoća i soli

U glinenom posuđu zdravije se kuha - s manje masnoća i soli
2

Slasna domaća jela iz zemljanog lonca zahtijevaju manje štetnih masnoća i soli, a tradiciju lončarstva nastavlja Nenad Kralj iz Zaboka jer se zalaže za zdravu hranu

VIDEO

Ovo je drugi najstariji obrt na svijetu, samo što se od njega ne može baš dobro živjeti. Tu ipak caruje ljubav, sa smiješkom govori Nenad Kralj iz Zaboka.

- Pojava modernih materijala istisnula je glineno posuđe s obiteljskih stolova. No unatoč cijeni i pažnji kojom se treba odnositi prema njemu, polako ali sigurno vraća se u uporabu. Prije svega zbog čuvanja kvalitete hrane koja se u tom posuđu priprema ili čuva - kaže Nenad Kralj, koji se lončarstvom bavi više od 35 godina.

Za tanjure, zdjelice, posude za pečenje, zdjele za gulaše, juhe, salate, čaše, krigle, vrčeve, odnosno kompletan pribor za stol, rabi isključivo kvalitetnu, pročišćenu glinu. Žao mu je što je i ona uvozna, iz Italije. Žao mu je i što država ne drži do tradicije, pa da savjetima i uključivanjem u natječaje EU stimulira lončarstvo, koje je u Hrvatskoj na zalasku.

- Ovo suđe ima svoju ljepotu, ono priča svoju priču. Idealno je za čuvanje luka i krumpira jer nema naglih promjena temperature. Nema kemijskih spojeva, ima stijenku koja sprečava da hrana zagori pri pripremi. Tijekom kuhanja čuva sve sastojke jer poklopac ne zatvara hermetički, a sve arome ostaju u hrani. 

- Priprema hrane u glinenom posuđu izvor je zdravlja - napominje vrsni lončar Nenad Kralj, koji proizvode predstavlja i na svojoj Facebook stranici.

Više okusa i arome, manje štetnog ulja 

Za pripremu specijaliteta iz glinenog posuđa ne treba dodavati puno ulja ili masnoće jer se hrana ne lijepi za dno. Zbog toga su takva jela idealna za snižavanje kolesterola, prelazak na zdravu prehranu kojom se čuvaju krvne žile ili mršavljenje. Meso, riba i povrće kuhaju se ili peku polagano u vlastitu soku, vitamini i minerali ostaju sačuvani, a jelo je sočnije. Budući da hrana pripremljena u glinenom posuđu ima više okusa, potrebno je manje soliti, što se osobito savjetuje srčanim bolesnicima. Glineno posuđe također se ne premazuje sintetičkim premazima (kao što je, npr., teflon) koji se često zadržavaju u hrani pa se tijekom godina nakupljaju u tijelu i izazivaju različite bolesti ili tegobe.

Stogodišnja kvaliteta

Prabake i pradjedovi upotrebljavali su isključivo glineno posuđe koje zadržava kvalitetu i 100 godina. Nenad Kralj u njemu je poslužio zagorski kotlić i tradicionalne štrukle. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje