Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

U glinenom posuđu zdravije se kuha - s manje masnoća i soli

Slasna domaća jela iz zemljanog lonca zahtijevaju manje štetnih masnoća i soli, a tradiciju lončarstva nastavlja Nenad Kralj iz Zaboka jer se zalaže za zdravu hranu

Matija Topolovec/Pixsell
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
35 komentara

Ovo je drugi najstariji obrt na svijetu, samo što se od njega ne može baš dobro živjeti. Tu ipak caruje ljubav, sa smiješkom govori Nenad Kralj iz Zaboka.

- Pojava modernih materijala istisnula je glineno posuđe s obiteljskih stolova. No unatoč cijeni i pažnji kojom se treba odnositi prema njemu, polako ali sigurno vraća se u uporabu. Prije svega zbog čuvanja kvalitete hrane koja se u tom posuđu priprema ili čuva - kaže Nenad Kralj, koji se lončarstvom bavi više od 35 godina.

Za tanjure, zdjelice, posude za pečenje, zdjele za gulaše, juhe, salate, čaše, krigle, vrčeve, odnosno kompletan pribor za stol, rabi isključivo kvalitetnu, pročišćenu glinu. Žao mu je što je i ona uvozna, iz Italije. Žao mu je i što država ne drži do tradicije, pa da savjetima i uključivanjem u natječaje EU stimulira lončarstvo, koje je u Hrvatskoj na zalasku.

- Ovo suđe ima svoju ljepotu, ono priča svoju priču. Idealno je za čuvanje luka i krumpira jer nema naglih promjena temperature. Nema kemijskih spojeva, ima stijenku koja sprečava da hrana zagori pri pripremi. Tijekom kuhanja čuva sve sastojke jer poklopac ne zatvara hermetički, a sve arome ostaju u hrani. 

- Priprema hrane u glinenom posuđu izvor je zdravlja - napominje vrsni lončar Nenad Kralj, koji proizvode predstavlja i na svojoj Facebook stranici.

Više okusa i arome, manje štetnog ulja 

Za pripremu specijaliteta iz glinenog posuđa ne treba dodavati puno ulja ili masnoće jer se hrana ne lijepi za dno. Zbog toga su takva jela idealna za snižavanje kolesterola, prelazak na zdravu prehranu kojom se čuvaju krvne žile ili mršavljenje. Meso, riba i povrće kuhaju se ili peku polagano u vlastitu soku, vitamini i minerali ostaju sačuvani, a jelo je sočnije. Budući da hrana pripremljena u glinenom posuđu ima više okusa, potrebno je manje soliti, što se osobito savjetuje srčanim bolesnicima. Glineno posuđe također se ne premazuje sintetičkim premazima (kao što je, npr., teflon) koji se često zadržavaju u hrani pa se tijekom godina nakupljaju u tijelu i izazivaju različite bolesti ili tegobe.

Stogodišnja kvaliteta

Prabake i pradjedovi upotrebljavali su isključivo glineno posuđe koje zadržava kvalitetu i 100 godina. Nenad Kralj u njemu je poslužio zagorski kotlić i tradicionalne štrukle. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message