Iako se mišljenja razlikuju od kuhara do kuhara, dvojica newyorških chefova objasnila su zašto je ipak bolje jaja spuštati u vruću vodu. Bit će vam lakše kasnije
U hladnu ili vruću vodu? Ovo je bolji način za tvrdo kuhana jaja
Ako u Googleovu tražilicu ukucate 'tvrdo kuhana jaja', pronaći ćete više od 28 milijuna članaka koji govore o tome kako ih skuhati ili pripremiti, s tim da su savjeti za kuhanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u kipuću vodu i kuhati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuhati polako desetak minuta.
Ni brojne tiskane kuharice oko toga što je bolje, ako želite pripremiti baš tvrdo kuhana jaja, primjerice za salatu, ne nude jednoznačno rješenje. Tako, na primjer, jedan od autora kuharice, Mark Bittman, kaže da jaja treba staviti u lonac s vodom na sobnoj temperaturi, upaliti vatru i pustiti vodu da zavrije. Potom isključiti štednjak i poklopiti lonac te ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
S druge strane, J. Kenji López-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već kipuću vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuhati jaja još 11 minuta.
Dakle, kako zapravo skuhati jaja da budu tvrda? Evo što kažu dvojica profesionalnih kuhara - Nick Korbee (suosnivač Egg Shopa i autor knjige 'Egg Shop') te Jason Hua (holandski 'chef de kitchen') iz New Yorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u lonac s kipućom vodom.
- Primijetio sam da se jaja zalijepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I López-Alt u svojoj knjizi kaže da se bjelanjci koji se kuhaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom s unutarnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako ih nakon kuhanja želite očistiti tako da ostanu u komadu i dobijete lijepe kriške za salatu.
Korbee kaže da ih je važno kuhati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on osobno pomalo praznovjerno dodaje malo alkoholnog octa, sol i prstohvat sode bikarbone u vodu prije nego što se zagrije, kako bi bio siguran da će se jaja bolje moći oljuštiti.
Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuhaju 10 do 11 minuta, ovisno o veličini, savjetuje Hua, dok Korbee predlaže snižavanje temperature i kuhanje 8 minuta.
Nakon što skuhate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu kupelj, odnosno zdjelu napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuhanje u jajetu i što prije ih ohladili.
- Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju, kaže Korbee, koji jaja ostavlja u ledenoj kupelji barem pet minuta prije nego što ih počne čistiti.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...