Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U Hrvatskoj se godišnje baci čak 286,3 tone hrane, a najviše od toga otpada na kuhanu hranu

U Hrvatskoj se godišnje baci čak 286,3 tone hrane, a najviše od toga otpada na kuhanu hranu

Rezultati istraživanja pokazuju da se najčešće bacaju ostaci od kuhane/pripremljene hrane. Istraživanje je pokazalo i da 44 posto građana odlučuje baciti hranu jer su na nju zaboravili

VIDEO

Čak 51 posto građana baca ostatke pripremljenih obroka, pokazalo je istraživanje o navikama hrvatskih kućanstava koje je za Dukat provela agencija Improve. U Hrvatskoj se godišnje baci 286,3 tone hrane, odnosno oko 71 kilogram po glavi stanovnika. Najveći dio tog otpada, čak 76 posto, stvaraju kućanstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kompost 01:32

Rezultati istraživanja pokazuju da se najčešće bacaju ostaci od kuhane/pripremljene hrane, a od mliječnih proizvoda građani najviše bacaju jogurt. Istraživanje je pokazalo i da 44 posto građana odlučuje baciti hranu jer su na nju zaboravili, a 51 posto jer se hrana pokvarila. Vezano za mlijeko i mliječne proizvode, istraživanje je pokazalo kako ih baca 23 posto ispitanika, a gotovo jednak broj ispitanika (25 posto) pogrešno smatra da niti jedan mliječni proizvod kojem je istekao naznačeni rok ne bi trebalo konzumirati. 

Odlični savjeti kako prepoznati je li hrana koju kupujete svježa: Meso, riba, jaja, salame...
Odlični savjeti kako prepoznati je li hrana koju kupujete svježa: Meso, riba, jaja, salame...

Provedeno istraživanje pokazalo je i kako građani nedovoljno dobro prepoznaju razliku između oznaka 'Najbolje upotrijebiti do' i 'Upotrijebiti do'. Naime, njih svega 40 posto jasno razumije značenje ovih dviju oznaka hrane.

Zagreb, 20.09.2023 - Panel tvrtke Dukat

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti gubitka i bacanja hrane koji se obilježava 29. rujna, Dukat je iznio rezultate ovog istraživanja kao uvod u predstavljanje društveno odgovornog projekta 'Hrana se ne baca'. 

- Iako je Hrvatska relativno dobra po količini bačene hrane u EU, od nas je po tom pitanju bolja samo Slovenija, u segmentu kućanstva situacija je nešto drugačija. Naime, hrvatska kućanstva u stvaranju otpada od hrane na razini zemlje sudjeluju s čak 76 posto, dok kućanstva na razini EU stvaraju 53 posto ukupnog otpada od hrane. Upravo stoga smo projekt usredotočili na segment kućanstva i njime dajemo praktična znanja i rješenja kako da kao pojedinci i društvo postanemo odgovorniji prema hrani i planetu . izjavio je Zoran Ković, direktor Dukata.

Zagreb, 20.09.2023 - Panel tvrtke Dukat

Zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan istaknula je da se vide pomaci po pitanju doniranja hrane te da tome zasigurno doprinosi ukidanje poreza koji se obračunavao na donacije.

- Iako me veseli činjenica da smo na 25 posto više donirane hrane u 2022. nego u godini prije, kad je riječ o doniranju imamo još mnogo prostora i svi trebamo osvijestiti da je upravo doniranje hrane ono što uvelike utječe na smanjenje bacanja - tvrdi Borzan te ističe planiranje obroka kao najbolji savjet kojega se svi već dana mogu početi pridržavati i vrlo brzo vidjeti pozitivne pomake u vlastitom kućanstvu.

Čak 50 posto otpada od hrane dolazi s tanjura, odnosno od hrane koju gosti restorana ostave.

- Ovo kao vlasnici restorana možemo pokušati riješiti na vrlo jednostavan način – tako da uvedemo velike i male porcije. Dodatno, smanjiti način posluživanja po principu tzv. švedskog stola jer nakon toga najviše hrane odlazi u otpad. Davno su Francuzi i tome doskočili i to posluživanjem malih tanjura u koje su gosti uzimali hranu, pa preporučam da ponovno uvedemo tu praksu - rekao je  Marin Medak,vlasnik restorana Rougemarin. 

Izuzetno je više truda potrebno kako bi se promijenile navike odraslih ljudi nego počele usađivati dobre navike kod mladih.

Zagreb, 20.09.2023 - Panel tvrtke Dukat

- Na mladima svijet ostaje, moramo se na poseban način posvetiti njihovoj edukaciji o ovoj problematici, oni su nova generacija koja drugačije promišlja o održivosti i mogu izuzetno povoljno utjecati na promjenu navika svojih roditelja, stoga je važno da njima prilagodimo način komunikacije o ovom izazovu - dodala je Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Pravila zamrzavanja hrane: Ne morate blanširati lisnato povrće
Pravila zamrzavanja hrane: Ne morate blanširati lisnato povrće

Projekt 'Hrana se ne baca' obuhvaća niz aktivnosti poput edukativnih radionica za javnost, interaktivnih kvizova za djecu i odrasle i suradnje sa školama diljem zemlje. Dukat je najavio i za javnost otvorene projekcije višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma 'Just eat it – a food waste story' koji se bavi problemom prekomjernog bacanja hrane i preispituje ponašanja suvremenog društva. Projekcije ovog poučnog i istovremeno šokantnog dokumentarce kreću u studenome jer se u blagdanskom razdoblju nerijetko generira značajno više otpada od hrane u odnosu na ostatak godine.

POGLEDAJTE TEASER NOVOG KUHARSKOG SERIJALA 'LEĐA O LEĐA':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Moj zaručnik umro je na dan našeg vjenčanja, a onda sam otkrila njegov tajni život'
NEOČEKIVANI PREOKRET

'Moj zaručnik umro je na dan našeg vjenčanja, a onda sam otkrila njegov tajni život'

Smrt je rastavila Kaitlin Palmieri i njezinog pokojnog zaručnika Erica ujutro na dan njihova vjenčanja u kolovozu 2020. No nakon toga iznenadila se kad je saznala njegove tajne
Kako su dobre: Pidžama hlače super su i na komotni blejzer
LJETNI CHIC

Kako su dobre: Pidžama hlače super su i na komotni blejzer

Moda voli da nam je ugodno, stoga je dio scene posvećen stilovima koji su došli iz ležernosti kućne odjeće. Hlače prugastog motiva uvukle su se u svakodnevicu