Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

U KBC-u Osijek laserom sprže venu i drugi dan se ide doma

U KBC-u Osijek laserom sprže venu i drugi dan se ide doma

NOVOSTI U KBC-U OSIJEK Zadnjih šest mjeseci problematične se vene operiraju laserski. Zahvat se radi na uputnicu, traje oko sat vremena i manje boli...

VIDEO

Muškarac (30) leži na Odjelu za jednodnevnu kirurgiju KBC-a Osijek na operacijskom stolu. Sestre ga pripremaju za zahvat.

Anesteziolozi dolaze i daju mu lokalnu anesteziju. Ubrzo, muškarac je ošamućen, ali normalno komunicira s kirurgom, koji je upravo počeo lasersku ablaciju vena. Zahvat se radi na uputnicu preko HZZO-a, pomoću lokalne anestezije, a već se drugi dan ide doma. Ponekad pacijenta puste istog popodneva, ako je sve u redu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

05:41

Sve do unatrag šest mjeseci KBC Osijek obavljao je klasične operacije, poznatije pod nazivom “čupanje vena”, koje su za pacijente bile bolne, a oporavak traje dulje i hematomi su veći.

- Razlika između klasične i laserske operacije je u tome što bi je klasičnom, kolokvijalno rečeno, ‘iščupali’, a ovako je ‘spržimo’ - pojašnjava nam dr. Vedran Farkaš i nastavlja s radom. Kod klasične, dodaje on, rade se dva reza, a kod laserske operacije samo jedan. Ako je vena široka, onda je za pacijenta bolje da ide na klasičnu operaciju jer postoji rizik od ponovnog otvaranja, dodaje kirurg.

Zahvat se obavlja tako da se radijalna sonda, koja bolnicu košta 1300 kuna po zahvatu, uvodi u oboljelu venu kroz kožni rez te se pomoću sonde usmjerava lasersko svjetlo.

Na početku operacije pacijentu su otkucaji srca počeli ubrzavati te mu je anesteziologinja prišla i pokušala ga smiriti razgovorom. Većinu vremena je šutio, a kad mu je bilo postavljeno pitanje, odgovarao je kratko i jasno s “da”, “ne” i “OK”. Doktori su tijekom cijelog zahvata bili vrlo komunikativni te su pacijenta upozoravali na svaki sljedeći korak. Iako bi muškarac trebao sanirati obje noge, doktori su odlučili da će sanirati jednu po jednu kako bi mu olakšali oporavak. Nakon pronalaska vene pustili su tekućinu kako bi pacijentu zaštitili kožu i meso oko vene. Slijedilo je umetanje sonde. Doktori su objasnili da su sonde označene kako ne bi došlo do predubokog umetanja, ako im se instrument slučajno pomakne. Crveno svjetlo protezalo se kroz pacijentovu nogu. Postupno mu je paljena vena.

Neposredno nakon zahvata 30-godišnjaka su odveli u sobu te će ga uskoro, kada doktori utvrde da je sve uredno, pustiti kući, gdje će dva tjedna morati nositi steznik kako bi mu se noga mogla oporaviti u potpunosti.

- Nijedan pacijent nije isti, pa se ne može znati koliko će trajati zahvat - kaže dr. Farkaš i dodaje da 90 posto ljudi unutar pet godina ne mora ići na ponovljeni zahvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'