Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

U kreativnoj radionici ulazi se u svijet mašte i stječe znanje

Sa željom da djeci, mladima i njihovim roditeljima ponude nešto čime će kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme, nastala je edukativno-zabavna udruga Praktikum

Ines Ličina
Foto: Ines Ličina
0 komentara

Ako želite potaknuti kreativnost svog djeteta ili mu pomoći da je još više razvije, bilo da je riječ o glazbi, crtanju, glumi ili plesu Udruga Praktikum mjesto je na kojem se uči na najzabavniji način. Riječ je o edukativno-zabavnom centru za djecu, mlade i njihove roditelje, a s radom je počeo prošle godine, te sada ulazi u drugu sezonu aktivnosti i radionica, kaže voditeljica Udruge Anđelka Budić. Do ideje za udrugu koja nudi edukaciju kroz zabavu došlo je sasvim spontano. 

Djeca i mladi obožavaju rad na dramsko-filmskim radionicama jer im to otvara vrata u mističan svijet, onaj filmski u kojem svi uživamo

- Na početku djelovanja željeli smo stvoriti ugodan prostor i edukativno-zabavni centar u koji će rado dolaziti djeca, mladi i njihovi roditelji kako bi kroz njima prihvatljivu edukaciju i igru kvalitetno koristili slobodno vrijeme. Željeli smo djeci i mladima ponuditi kvalitetne programe i radionice iz dramsko-filmske, likovne i glazbene umjetnosti kroz koje će ih voditi vrhunski umjetnici iz svog područja.Uz ovaj edukativno-zabavni dio, dok se klinci i mladi educiraju i zabavljaju, odrasli smišljaju i provode korisne projekte kako bi poboljšali kvalitetu na svim područjima života. Mladi će tako dobiti, primjerice, informacije o njihovim pravima i mogućnostima zapošljavanja, a Udruga Praktikum upravo počinje i s provedbom projekta za prevenciju nasilja među djecom i mladima - govori Anđelka. 

Klinci i klinceze mogu pristupiti dramsko-filmskim, likovnim ili glazbenim radionicama, potom radionicama kreativnog pisanja, ali i pomoći u učenju, tečaju brzog čitanja i slično. Dramske i filmske radionice posebno su zanimljive jer se tijekom trajanja radionice čak snimi i vlastiti film. - U centru nudimo i dramske i filmske radionice. Mlađe dobne skupine, od 6 do 12 godina kroz dramske igre, kreativne zadatke i gledanje filmova doznaju tko sve sudjeluje u stvaranju filma, što je film kao umjetnost i koje vrste umjetnosti postoje, zašto netko snimi film te se upoznaju s različitim filmskim žanrovima. Mladi u dobi od 13 do 30 godina na filmskim radionicama usvajaju posebnosti filmske glume. Upoznaju se s posebnim načinom filmskog pisanja, odnosno scenaristikom. 

Nauče razlikovati i stvarati razne filmske žanrove. Uz stručno vodstvo, zanimljiva gostovanja filmskih profesionalaca, praktične i zabavne vježbe, polaznici radionica zajedno putuju svijetom filma. 

Radionice su koncipirane na principu posebnih interesa polaznika, tako da će se bazirati više na scenaristici, glumi, režiji, snimanju ili postprodukciji. Unutar radionice snimaju nekoliko kratkih filmova različitih žanrova: komedija, akcija, vestern, ali i film noir ili dramu. Radionice traju tijekom cijele školske godine, jednom na tjedan imaju blok sat, a na kraju sezone mlađe dobne skupine imaju završnu produkciju kroz predstavu, a starije dobne skupine prezentiraju svoje filmske uratke  - objašnjava Anđelka i nastavlja: udruga surađuje i s filmskim festivalima tako da su polaznici dramsko-filmskih radionica u suradnji s festivalom tolerancije snimili svoj prvi kratki film koji je prikazan na tri filmska festivala, i to u Zagrebu, Rijeci i Motovunu. Kako bi sve bilo na razini, sve radionice vode vrhunski stručnjaci i kreativci, a to su u slučaju dramsko-filmskih radionica dramski pedagozi, glumci i stručnjaci iz područja filma s iskustvom rada u vodećim kazalištima. Djeca i mladi obožavaju rad na dramsko-filmskim radionicama jer im to otvara vrata u mističan svijet, onaj filmski u kojem svi uživamo. 

- Djeca i mladi obožavaju glumiti i snimati filmove. Vesele se upoznavati različite filmske žanrove, a prva je generacija posebno uživala u mjuziklima i vesternima. Glume, pjevaju, plešu, zabavljaju se i druže u izvrsnoj atmosferi. Naravno vesele ih i odlasci na castinge, za koje ih također pripremamo – prenosi dio atmosfere s radionica Anđelka Budić.

Snimanje filmova, posjeti muzejima, filmskim setovima

Na likovnim radionicama česti su posjeti zagrebačkim muzejima s kojima udruga surađuje i izlaže svoje radove. Djeca imaju prigodu posjetiti pravi filmski set i upoznati ekipu koju znaju samo s ekrana. Upoznaju se i s posebnim načinom filmskog pisanja.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message