Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

U krevetu živi deset milijuna grinja, one vole vlagu i toplinu

U krevetu živi deset milijuna grinja, one vole vlagu i toplinu
1

U borbi protiv grinja antialergijske navlake mogu pomoći svima, a ne samo alergičarima. Provjetravajte jastuke na jakom suncu i često mijenjajte posteljinu

VIDEO

Grinje u madracima, jastucima i pokrivačima mogu izazvati astmu i peludnu groznicu, upozoravaju stručnjaci. Čestice prašine su bezopasne, no za razliku od njih, ostaci grinja i njihov izmet mogu naškoditi zdravlju i izazvati alergijske reakcije. 

Procjenjuje se da su grinje odgovorne za do 80 posto slučajeva astme, dok ostalo otpada na peludne alergije. 

- Alergija na grinje ne mora imati simptome, no ona prethodi simptomima alergijskih bolesti - atopijskom dermatitisu, alergijskom rinitisu i astmi. Neki imaju samo jednu, neki dvije, a neki sve tri alergije. Simptomi su najjači kod kuće, a često ometaju pravilan san jer se javljaju obično noću - svrbež kod atopijskog dermatitisa, otežano disanje na nos, rafalno kihanje odmah po buđenju, otežano disanje, sviranje u grudima ili suhi kašalj pred jutro - objašnjava dr. med. Darko Richter. 

Grinje lako opstaju u toplim i vlažnim okruženjima, a hrane se “otpacima” s ljudi – prhuti i ljuskicama mrtve kože te vlasima kose pa se najčešće gnijezde u tkaninama i tapeciranim predmetima. Osim u tepihu ili starim kaputima, barem deset milijuna grinja nalazi se u svakom krevetu, a nakon samo dvije godine korištenja deset posto težine jastuka čine grinje i njihov otpad. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uništavaju se na temperaturama višim od 60 stupnjeva ili smrzavanjem. Budući da ovise o koncentraciji kisika u zraku, na nadmorskim visinama iznad 2000 metara ih nema. Grinjama smeta i sunce pa ih nema na otvorenom. Preporučljivo je zato zračiti posteljinu kad god je lijepo vrijeme.

- Standardna higijena posteljine je potrebna, ali ne zbog uklanjanja grinja, jer one ostaju netaknute u ispuni jastuka i madraca. Ne koriste ni ultra ni vodeni usisivači, akaricidne pjene i slično. Korisne su samo antialergijske posteljne navlake koje će madrac hermetički zatvoriti, koža će disati, a zaštitit će vas od utjecaja grinja iz nutrine - zaključuje alergolog Richter. 

Najviše ih je u spavaćoj sobi, no kriju se i u kuhinji

Grinje se brzo nasele u tkaninaste predmete te tu obitavaju i razmnožavaju se. Hrane se ostacima kože i kose, a nije ni čudo da lako opstaju jer čovjek tjedno odbaci dvadesetak grama mrtve kože koja se uglavnom nađe u krevetu, tepisima ili tapeciranom namještaju. Najviše ih je u spavaćim sobama, ali ih ima i u kuhinjama.

Čišćenje 

Antialergijsku navlaku provjerite tako da jastuk stavite u jastučnicu, zatvorite i pod sunčevim svjetlom protresete - ne bi smjelo biti oblačića prašine. 

Navlake na sve

Krevet opremite antialergijskim posteljnim navlakama za jastuk, jorgan i madrac. Isto treba učiniti i za druge, tuđe krevete i predmete, iako vlasnici nisu alergičari.  

Ne vole vanjske utjecaje 

Zračite posteljinu, jastuke i prekrivače na suncu te ih ponekad i protresite jer grinje najviše vole tamne, tople i vlažne prostore, bez većega gibanja zraka. 

Pazite na posteljinu 

Ni ostale mjere ne treba zanemariti, poput čestog mijenjanja posteljine i pranja na 60 stupnjeva. No bez kvalitetnih antialergijskih navlaka nema pretjeranih koristi od njih, kaže dr. Richter.   

Stare stvari - van 

Ako ste alergični na grinje, uklonite im obitavalište - tepihe, zastore, stolnjake, tapecirani namještaj, plišane igračke, jastuke, kapute u ormarima..., odnosno sve stvari koje skupljaju prašinu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru