Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'U Parizu živim već šest godina, grad je puno ljepši bez turista'

'U Parizu živim već šest godina, grad je puno ljepši bez turista'
1

Ulrike Lemmin-Woolfrey je putopiskinja koja već godinama živi u Parizu i tvrdi kako taj grad nikada nije bio ljepši jer sada možeš bez pola muke posjetiti sve atrakcije bez gužvi i ikakvog ometanja

VIDEO

Putopiskinja Ulrike Lemmin-Woolfrey je za Insider opisala kako glavni grad Francuske izgleda tijekom pandemije i ustvrdila da Pariz puno bolje izgleda i djeluje sada bez turista nego kada je krcat posjetiteljima sa svih strana svijeta. U nastavku pročitajte njezino iskustvo glavnog grada tijekom pandemije.

POGLEDAJTE VIDEO: Eiffelov toranj u Parizu

Pokretanje videa...

01:24

'Gotovo šest godina zovem Pariz svojim domom, ali razumijem da čak i ljudi koji ne žive ovdje vole Pariz jednako kao i ja. Pariški ured za turizam izvijestio je da je Pariz privukao 38 milijuna turista u 2019. godini. To je šokantan omjer broja posjetitelja i stanovnika kada se uzme u obzir činjenica da središnji Pariz ima samo 2,1 milijun stanovnika.

Kao putopisac redovito posjećujem izložbe, popularne ulice i atrakcije, ali s vremenom sam zbog gužve naučila izbjegavati određena područja poput Montmartrea i Elizejskih polja. Nakon što smo poslije 'lockdowna' zbog COVID-19 bili opet 'pušteni na slobodu', bilo je nevjerojatno vidjeti grad s nekolicinom europskih turista - lijep kao i uvijek, ali blaženo prazan.

Zdravo crijevo središte je snažnog imuniteta
Zdravo crijevo središte je snažnog imuniteta

Odmah sam prošetala Elizejskim poljanama i rezervirala kartu za Louvre. Ovo je bila moja prilika da uživam u Parizu u najboljem izdanju: sa svime što nudi, ali samo za njegove stanovnike.

Naravno, nije sve pozitivno - mnoge su tvrtke vjerojatno zauvijek zatvorene zbog oslanjanja na turiste. Ipak, postoji neusporedivo zadovoljstvo kada možete sjediti na terasi kafića, a da ne morate čekati na red ili posjetiti velike muzeje i zadržati se ispred slike bez krivnje što ste zadržavali ljude koji čekaju iza vas.

Louvre možete posjetiti bez dugih redova

Obično je veliki red u obliku zmije ispred poznate staklene piramide, odnosno glavnog ulaza u muzej Louvre. Kad sam otišla u Louvre nakon karantene, ispred mene nije bilo nijedne osobe i s mojom unaprijed rezerviranom kartom ušla sam lagodno kroz ulaz i satima promatrala svaki kutak prostranog muzeja, a da se niti jednom nisam osjećala iziritirano zbog ostalih posjetitelja.

Montmartre je opet postalo selo

Većina posjetitelja spomenut će Montmartre kao svoje omiljeno područje Pariza, koje je stradalo zbog svoje popularnosti. Okrug na vrhu brda koji je prije COVID-a bio toliko preplavljen turistima da ste jedva mogli vidjeti pločnik na ulicama, sada se vratio u svoju seosku atmosferu, a ja sam čak uspjela fotografirati Sacre Coeur bez da na njemu ima ljudi.

Pixsell

Restorani i kafići imaju dodatne vanjske prostore

Kako bi olakšao posao teško pogođenim kafićima i restoranima, gradonačelnik Pariza dopustio im je da se prošire na parkiralište uz ulicu ispred svojih mjesta. To je stvorilo lijepe male oaze usred grada.

Terase kafića odlikuje socijalno distanciranje

Mnogi su kafići prihvatili socijalno distanciranje gigantskim medvjedićima koji se pojavljuju po terasama kafića u cijelom gradu kako bi goste odvojili na terasama.

Urbana trendovska elegancija: Bež kostim plus glomazne čizme
Urbana trendovska elegancija: Bež kostim plus glomazne čizme

Možete pronaći mjesto za piknik u parkovima

U Maraisu, u lijepom Place des Vosges sada možete odabrati savršeno mjesto za improvizirani piknik za vrijeme ručka na normalnom, a ne prepunom travnjaku.

Pristaništa uz Seinu sada su savršeno mjesto za šetnju

Sada su nasipi rijeke Seine savršeno su mjesto za šetnju vikendom uz nekoliko slikovitih stajališta, a tu su i čamci za razonodu uz samo nekoliko posjetitelja.

Ulice su pretvorene u biciklističke staze

Mnogo prometnih ulica u središtu Pariza, poput Rue de Rivoli koja prolazi pored Louvrea i vrtova Tuileries, sada su zatvorene za promet i pretvorene u biciklističke staze. Promjena razine buke i zagađenja u centru već je primjetna.

Na Islandu uvode plivanje s kitovima na ponoćnom suncu
Na Islandu uvode plivanje s kitovima na ponoćnom suncu

Tuileries je ispunjen ptičjim pjevom

Zbog manje gužve i smanjenja prometa, sada možete posjetiti vrtove Tuileries, pronaći jednu od onih kultnih zelenih stolica, nasloniti se, pročitati knjigu i čuti ptice kako pjevaju, što je do sada bilo nečuveno.

Možete snimiti bolje slike svih znamenitosti

Kao stanovnik i kao putopisac uživam fotografirati Pariz, a fotografije su znatno bolje bez turista koji na svakoj slici nose kratke hlače i sandale s čarapama. Čak je i zauvijek popularni Slavoluk pobjede pretvoren u parkiralište za golubove. Sada mogu uhvatiti važne prizore bez da mi nečiji selfie štap ide prema licu.

Nema reda za uspon na Eiffelov toranj

Eiffelov toranj nalazi se na popisu svih turista kao znamenitost koja se mora posjetiti i kao takva uvijek privlači duge redove - čak i s unaprijed rezerviranim kartama. No ne i sada. Možete otići skroz do vrha tornja kako bi uhvatili najbolji pogled, a da pritom druge ne morate gurati s puta.

Travel Stock - France - Paris

Metro nikad nije mirisao bolje

Toliko je lijepih metro stanica u gradu, ali prije pandemije kada ste stigli u Pariz, sve je zaudaralo od groznog smrada iz javnog prijevoza. Sada se metro vagoni, ulazi i svi kutovi stanica svakodnevno dezinficiraju, a metro nikad nije mirisao bolje', piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu