Lifestyle

Komentari 10

U prometnoj nesreći poginuo je pjevač Tomislav Ivčić, a pojavio se i prvi slučaj Španjolske gripe

U prometnoj nesreći poginuo je pjevač Tomislav Ivčić, a pojavio se i prvi slučaj Španjolske gripe

Tomislav je pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik, prešao je u suprotni trak i frontalno se sudario s drugim autom. Njegove pjesme "Večeras je naša fešta" i "Kalelarga" slušaju se i danas

Bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, a početkom i u najtežim danima Domovinskog rata mnogi su slušali njegovu pjesmu koju je skladao i otpjevao na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia", koja je čak i u Australiji bila veliki hit. Za vrijeme svoje karijere u snimio je oko 250 pjesama i održao stotine koncerata, a tijekom 70-ih zabavljao je i publiku na mnogim festivalima.

Tomislav je rođen u Zadru, a u Zagrebu 4. ožujka 1993. godine je doživio prometnu nesreću. Vozio je automobil marke Mercedes te je pri pokušaju da izbjegne pješakinju koja je istrčala na kolnik, prešao u suprotni trak i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja i suvozačica iz BMW-a. Na izborima 1993. izabran je za HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru, no poginuo je prije nego je preuzeo dužnost. Tomislav je pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj, a njegove pjesme i dalje se slušaju. Najpopularnije su "Večeras je naša fešta", koja je postala neslužbena himna cijele Dalmacije te "Kalelarga", koja je i danas himna Zadrana.

Pojavili se prvi slučajevi opasne "Španjolske gripe"

Vojnik američke vojske Albert Gitchell 4. ožujka 1918. otišao je u bolnicu u Kansasu, žaleći se na simptome slične prehladi kao što su grlobolja i glavobolja. Nakon toga, slične simptome dobilo je preko 100 njegovih kolega. To je bio prvi dokumentirani slučaj teške i opasne pandemije poznate danas kao Španjolska gripa koja je zahvatila čitavi svijet. Prvi pandemijski val započeo je u proljeće 1918. godine u Kansasu u SAD-u kao blagi oblik bolesti. Smrtni slučajevi bili su rijetkost pa zbog toga nije izazvao naročitu pozornost. Drugi val je bio iznimno smrtonosan, a krenuo je u jesen iste godine. Oboljelo je više od 30% svjetskog pučanstva (oko 500 milijuna ljudi), a smatra se da je umrlo od 50 do 100 milijuna ljudi.

Izašla popularna pjesma "Waterloo" grupe ABBA

Pjesmu "Waterloo" mogli smo čuti 4. ožujka 1974. godine, a s tom pjesmom je švedska grupa pobijedila na Euroviziji. Tekst opisuje kako se djevojka predaje ljubavi isto kao Napoleon poslije bitke kod Waterlooa. Pjesma je stigla u top 10 u SAD-u, a album na kojoj se nalazila prodao se u gotovo šest milijuna primjeraka. Waterloo je ABBA-i omogućio da postane jednim od najpopularnijih pop izvođača 1970-ih. Kasnije je proglašen najpopularnijom pjesmom i svojevrsnim zaštitnim znakom Eurosonga.

Pročitajte i ostale retro vremeplove:

Najčitaniji članci