Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

U samo tri koraka do ukusne i prhke pite od jabuka iz snova

U samo tri koraka do ukusne i prhke pite od jabuka iz snova
1

Prhko tijesto lako je izraditi i kod kuće, no može ga zamijeniti i kupovno lisnato tijesto. Peče se u keramičkoj posudi ili limenom kalupu s pokrivenim rubovima

Bila slana ili slatka, pita se tradicionalno radi od prhkog tijesta. Za domaće prhko tijesto potrebno je: 500 g glatkog brašna, 250 g maslaca, 125 g šećera, 2 žumanjka, prašak za pecivo, 2 žlice kiselog vrhnja i nekoliko žlica vode. Prosijte brašno, dodajte mu maslac narezan na manje dijelove i miješajte dok ne dobijete smjesu poput krušnih mrvica. 

Dodajte šećer, prašak za pecivo, žumanjke i kiselo vrhnje te zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i pustite da stoji u hladnjaku oko pola sata. Za mekše tijesto dodajte žličicu limunova soka - to neće utjecati na okus, a poboljšat će mu kvalitetu.

Kako bi tijesto ostalo savršeno i tijekom pečenja, pecite ga u keramičkoj posudi ili limenom kalupu. Izbjegavajte sjajni metal, kao i aluminijske posude jer korica neće dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Drugi problem s kojim se možete susresti pri pečenju su pretamni rubovi. Za ujednačenu boju nakon prvih 15 minuta pečenja prekrijte rubove folijom i vratite u pećnicu. No ako vam se žuri, pitu možete napraviti i od lisnatog tijesta.

Pita od jabuka sa šlagom

Sastojci: 2 šalice brašna, 125 g maslaca, 1/3 šalice šećera, jaje, šlag; nadjev od jabuke: 1,25 kg jabuka granny smith (oguljenih i narezanih na tanke ploške) 1/4 šalice šećera, 1/4 žličice cimeta, 2 žlice soka od limuna

Priprema: Pomiješajte brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete brašnastu smjesu. Dodajte žumanjak i 1/4 šalice hladne vode pa miješajte dok ne dobijete tijesto. Mijesite i spremite u hladnjak pola sata. Napravite nadjev od jabuka - u tavu stavite jabuke i dodajte 1/3 šalice hladne vode. Zakuhajte pa pustite da krčka sedam minuta. Ocijedite i vratite jabuke u tavu, dodajte šećer, cimet i limunov sok te ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180°C i zauljite posudu za pečenje, 2/3 količine tijesta razvaljajte u oblik kruga, nadjenite i premažite rub bjelanjkom. Prekrijte ostatkom tijesta i zalijepite rubove. Razrežite na dva mjesta na vrhu, premažite ostatkom bjelanjka i pecite od 40 do 45 minuta. Poslužite sa šlagom.  

Nadjev od mesa, sira ili povrća u tijestu tankom poput papira

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati
od 15. do 21. prosinca

Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati

Slobodnim Djevicama će stara ljubav ponovno postati aktualna, no sada nastavljate na zdravijim temeljima. Neke bi novu simpatiju mogle steći i na radnom mjestu