Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

U Šibeniku se danas najbolje jede: Stigla velika Elena Arzak

Ako dođem u Dubrovnik želim lokalnu ribu. Bez obzira hoće li ona biti poslužne kao sushi, samo neka u tom sushiju bude riba iz Jadranskog mora, rekla je chefica Elena Arzak na Chef's Stageu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
0 komentara

Chef’s Stage, najveći gastronomski kongres u regiji jučer i danas je u Šibeniku okupio 33 internacionalnih i 50 hrvatskih chefova i profesionalca te preko 600 gurmana.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovogodišnje izdanje posvećeno je održivosti, konceptu koji podrazumijeva obraćanje pažnje na lokalnu namirnicu i razumno korištenje resursa. Cijeli kongres osmišljen je sa željom da se približi bogatstvo hrvatske gastronomije. Okusi, boje, mirisi... Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može. Naš adut je raznolikost, što će biti vidljivo kroz svaku aktivnost - rekao je chef Rudolf Štefan iz šibenskog restorana Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom, prilikom otvorenja na tvrđavi Barone. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na marendinu nakon otvorenja kuhali su cijenjeni hrvatski chefovi poput Marka Palfija i Ivana Pažanina, a pripremali su se arambaši, janjetina u šugu, juha od graha s noklicama...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Posjetitelji prvog dana mogli su uživati u brojnim panelima. Na panelu “Održivost” je uz Rudolfa Štefana sudjelovala i velika internacionalna chefica, Elena Arzak. Raspravljali su o održivosti u gastronomiji kroz aspekte namirnice, fine dininga, dugovječnosti restorana i radne snage.

Šibenik: Održana panel diskusija "Sustainability" u sklopu gastro kongresa Chef's Stagea | Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Važnost korištenja lokalnih namirnica trebala bi biti prioritet svakom restoranu. Ako dođem u Dubrovnik želim lokalnu ribu. Bez obzira hoće li ona biti poslužna kao sushi, samo neka u tom sushiju bude riba iz Jadranskog mora - rekla je španjolska chefica Elena Arzak iz baskijskog restorana Arzak s tri Michelinove zvjezdice. Ovaj obiteljski restoran drži zvjezdice još od davne 1989. godine, a ona je 2012. proglašena najboljom cheficom na svijetu.

Šibenik: Održana panel diskusija "Sustainability" u sklopu gastro kongresa Chef's Stagea | Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Važan aspekt održivosti je suradnja lokalnih dobavljača i restorana s velikim naglaskom na razinu cijena. Budući da je međusobna ovisnost restorana s malim dobavljačima i obratno krucijalna, konsenzus oko nabavne i prodajne cijene od iznimne je važnosti jer na kraju gost donosi odluku hoće li svojim dolaskom podržati sve nas u proizvodnom lancu -  dodao je austrijski chef Alain Weissgerber, chef restorana Taubenkobel koji je pod njegovom kuhačom nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice . 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message