Lifestyle

Komentari 0

U slučaju požara: 7 smjernica kako spasiti život sebe i drugih

U slučaju požara: 7 smjernica kako spasiti život sebe i drugih

Najvažnije je odmah pozvati vatrogasce i ostati smiren, izbjegavati dizala i razbijanja prozora. Ostanite smireni jer jedino tako možete pomoći sebi i bližnjima

Svake godine svjedoci smo zastrašujućih požara koji uništavaju imovinu, prirodu i odnose ljudske živote. Da je vatra sila s kojom se teško boriti svjedoči i današnji požar u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu, u kojem je stradalo šestero ljudi. 

- Vatrogasci su na mjesto požara stigli u roku od 11 minuta od dojave, no vatra se već bila razbuktala i nije bilo moguće pristupiti evakuaciji - rekao je Dražen Sinković, zapovjednik zagorske javne vatrogasne postaje.

Iako ih je nemoguće uvijek izbjeći, glavnina se požara ipak može spriječiti, kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice, koji su dali osnovne savjete za prevenciju:

Požar kućanskih aparata

Najvažnije je uvijek vaditi utikač iz utičnice nakon prestanka korištenja. Ako je do požara već došlo, ugušite ga prekrivanjem, a prekrivači moraju biti od pamuka ili vune - poliester će se vrlo brzo i sam zapaliti. 

Suprotno čestim savjetima, ne gasite požar vodom ako je uređaj pod naponom. Ako vam je to ipak jedina alternativa za gašenje požara, obucite suhe visoke čizme i gumene rukavice, vodu raspršujte u sitnije čestice, razmak od uređaja više od 10 metara i ne ulazite u zonu gdje ste polijevali s vodom, navodi Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba

7 koraka koji spašavaju život

Prije svega, čim primijetite izbijanje požara, nazovite vatrogasnu službu, čak i ako mislite da ćete moći 'izaći na kraj' s požarom. Bolje je da vatrogasci dođu i vrate se ako nisu potrebni, nego da požar razbukta i dođe do tragedije zbog krive procjene. 

Potom identificirajte sve moguće izlaze za slučaj opasnosti i odredite koji bi bilo najbolje koristiti. Potom se uputite prema izlazu iz kuće/zgrade. Ako su ispunjeni dimom, otpužite do najbližeg izlaza, a ključno je izbjegavati disati, da ne udahnete previše dima.

Dizala nikako ne koristite već se držite stepenica Zatvorite prozore i vrata stana da spriječite ulazak dima. Mokrim krpama ili plahtama popunite pukotine na vratima te čekajte pomoć vatrogasaca ako nemate mogućnost sigurnog bijega. 

Nemojte razbijati prozore jer ćete tako samo omogućiti ulazak dima i vatre, a dodatan dovod zraka 'nahranit' će vatru. Posljednji i najvažniji savjet je da ostanete mirni, panika vam ne može nikako pomoći. 

Priručna vatrogasna oprema:

Pomoć unesrećenom

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci