Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Dom bakterijama na poslu: Najgore slavine i ručke aparata

U 75 posto ureda ručke slavina na sebi imaju opasne razine ATP-a, mjerne jedinice koja predstavlja ostatke hrane te stanice plijesni, gljivica i bakterija, otkriva studija

Fotolia
Foto: Fotolia
1 komentara

Najprljavije mjesto u uredu je slavina u zajedničkoj kuhinji, otkrilo je istraživanje tvrtke Kimberly-Clark Professional na 4800 uzoraka iz uredskih zgrada, uključujući odvjetnička i osiguravajuća društva, zdravstvene tvrtke, pozivne centre i proizvodne pogone.

Uređajem koji mjeri ATP, molekulu koja se može pronaći u svim životinjskim, biljnim, bakterijskim, gljivičnim i stanicama plijesni, znanstvenici su utvrdili da su brojne uredske površine toliko prljave da mogu ugroziti zdravlje zaposlenika, prenosi WebMD.

Ostaci hrane i drugih organskih materijala sadrže velike količine ATP-a, a ako uređaj očita više od 100 jedinica ATP-a, to znači da bi se površina trebala očistiti. One površine s više od 300 jedinica ATP-a su "službeno" prljave i treba im temeljito čišćenje.

U 75 posto ureda istraživači su pronašli više od 300 jedinica ATP-a na ručkama slavine, a u 48 posto ureda na vratima mikrovalne pećnice pronađene su opasne razine ATP-a. Ručke od vrata hladnjaka, tipkovnice i tipke automata za kavu ili hranu također su među najprljavijim mjestima u uredu.

- Ljudi su svjesni važnosti čistoće u WC-u, ali zanemaruju zajedničke prostorije poput mjesta za ručak, kuhinje ili sobe za sastanke gdje se skriva puno više bakterija i gljivica - zaključio je konzultant  profesor Charles Gerba sa Sveučilišta Arizona.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message