Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje

Epsom sol ili gorka sol vrtlarima je itekako poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka, cvijeća, povrća, za vraćanje usahnulog bilja u život, tjeranje štetočina, poput puževa i voluharica.

POGLEDAJTE VIDEO: Transformacija vrta

Pokretanje videa...

Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna' VIDEO

Naime, ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu, biljke imaju intenzivniju zelenu boju. Gorka sol pomaže i u klijanju sjemena, čini biljke gustima, zaslužna je za veću proizvodnju cvijeća i veće cvjetove.

Super trikovi kako da cvijeće bolje raste: Pomoći će čak i pivo
Super trikovi kako da cvijeće bolje raste: Pomoći će čak i pivo

Neil Mattson, profesor na britanskom Sveučilištu Cornell, kaže da će biljke pokazivati ​​vizualne znakove ako su im potrebne određene hranjive tvari.

- Ako lišće požuti po cijeloj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi postanu žuti između vena, možda treba više magnezija. Magnezij i sumpor su neophodne hranjive tvari - pojasnio je.

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, koja se tijekom vremena nakupljaju u tlu, gorka sol nije postojana, pa ne možete pretjerati s njezinom uporabom, kaže ovaj profesor. Dodaje da ruže posebno vole gorku sol, od nje su jače i imaju više cvjetova, a čak su i cvjetovi veći nego kod ruža kojima se sol ne dodaje.

Uzgoj pelargonije: Evo kako ih treba rotirati za dovoljno svjetla
Uzgoj pelargonije: Evo kako ih treba rotirati za dovoljno svjetla

Donosimo njegove savjete za korištenje gorke soli u vrtu.

Korisna je za biljke, a ruže od nje bujaju

Dodajte 2 žlice na oko 4 litre vode i time prihranjivati biljke jedanput mjesečno. Možete ih koristiti i za ruže. Žlicu soli pospite po tlu na svakih 30 centimetara visine biljke, i tako svaka dva tjedna. Uz to, dobro je dodati pola šalice u tlo u podnožju ruža za poticanje zdravog rasta i cvatnje. Također, prije sadnje ili presađivanja namočite korijen ruže u mješavinu šalice gorke soli i 4 litre vode kako bi se oporavio. Potom u rupu u zemlji dodajte žlicu soli i tek tad ružu posadite. Gorku sol koristite i za grmlje - zimzeleno, azaleje, rododendron. Jedna žlica ide na 9 četvornih metara. Nanesite na područje korijena svaka 2 do 4 tjedna.

Dobra je i za travnjake

Za njih je potrebno oko 1,3 kilograma na svakih 1250 četvornih metara. Pospite je po tlu ili razrijedite u vodi i nanesite raspršivačem. Koristite ih i za drveće. Pospite dvije žlice na svakih 9 četvornih metara. Sol nanosite preko zone korijena tri puta godišnje. Za sadnju u vrtu pospite šalicu soli na svakih 100 četvornih metara. Prije sadnje umiješajte sol u tlo. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 13. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept
JEDNOSTAVNO JE

Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept

Za umak od maslaca trebaju vam dvije žlice maslaca i žličica slatke paprike, a umak od jogurta napravite od dvije šalice grčkog jogurta, dva češnja češnjaka, soka od pola limuna i prstohvata soli