Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

U Zagrebu proizvodi pjenušac i uzgaja kalifornijske pastrve...

U Zagrebu proizvodi pjenušac i uzgaja kalifornijske pastrve...
14

Emin Teskeredžić iz Zagreba diplomirao je veterinu, magistrirao je oceanologiju, a doktorirao agronomiju – ribarstvo. Danas je u mirovini, a jedini je zagrebački proizvođač pastrva te gornjogradskog pjenušca

VIDEO

Trenutačno je u našem Gračanskom ribnjaku mlađ. Tu je sada ukupno 200.000 kalifornijske pastrve. Ikra u fazi očiju stiže nam tri puta na godinu iz vrhunskog genetskog centra iz SAD-a te se ovdje nakon inkubacije u inkubatorima, a potom u bazenima uzgaja mlađ do veličine od pola grama odnosno starosti od pet mjeseci od oplodnje. Zatim tu mlađ u bazenu pod kisikom prebacujemo na ribnjak u Knin gdje raste do konzumne veličine od 250-400 grama sljedeće dvije godine. Dio ih raste kroz još jedne do dvije godine do veličine od 700-1500 grama. Pojedini primjerci, ako nam se sakriju pa ih ne uhvatimo na vrijeme, mogu narasti i do 12 kila. Uglavnom, ove konzumne primjerke zatim distribuiramo za prodaju nekim ribarnicama, trgovačkim centrima i privatnim kupcima. Dio konzumne ribe žive vratimo u gračanski ribnjak pa ih ovdje ljudi mogu kupiti, objašnjava nam Emin Teskeredžić (71) iz Zagreba.

Karijeru je posvetio uzgoju riba te se tom tematikom bavio i na Institutu Ruđer Bošković gdje je godinama vodio Laboratorij za akvakulturu i ihtiopatologiju. Krajem sedamdesetih je pokrenuo uzgoj Salmonida u bočatoj/morskoj vodi na čemu je i doktorirao. Uvijek je imao kolega koji su ga podupirali, ali i onih koji su se teško privikavali na nove ideje. Objašnjava da postoji razlika u mesu pastrve uzgajane u moru i one koja raste u slatkoj vodi.

- Morska voda je toplija pa riba brže raste i meso joj je mekše. Riba koja je rasla u slatkoj vodi ima meso tvrđe konzistencije. Budući da je slatka voda na našem uzgajalištu hladnija i iznosi 10 stupnjeva Celzijevih, uzgoj do iste veličine traje par godina duže – kaže on.

'Imala sam posao u Irskoj, ali vratila sam se i nisam požalila'
'Imala sam posao u Irskoj, ali vratila sam se i nisam požalila'

Gračanski ribnjak kupio je 1976. godine i koristio ga za istraživački rad na Institutu.

– Godinama prije odlaska u mirovinu 2013. godine razmišljao sam čime bih se još mogao baviti. Nisam tip koji sjedi doma i gleda televiziju. Meni je moj posao s ribama bio hobi – sport i posao. Godine 1996., odlučio sam Gračanski ribnjak pretvoriti u posao, a dodatno sam uzeo u koncesiju ribnjak Krčić u Kninu. I tako sam krenuo. Danas sam jedini zagrebački proizvođač pastrve. U ribnjaku u Gračanima proizvodim od 450-600 tisuća mlađa kalifornijske pastrve i od toga u Kninu 70-80 tona konzumne ribe. U Kninu proizvodim osim kalifornijske, i autohtonu potočnu pastrvu koja dobrim dijelom služi sportašima za poribljavanje otvorenih voda – tvrdi Teskeredžić.

Ima dvije kćeri i sina, te šestero unučadi. U Hrvatskoj se prema postojećim kapacitetima na dvadesetak pastrvskih ribnjaka može proizvoditi oko 1000 tona pastrva, ali je situacija takva, da se prošle godine proizvelo svega nešto manje od 400 tona. - Razlog je što trgovački lanci uvoze pastrve iz Španjolske, Turske, Italije i Bosne, gdje se izvoz stimulira raznim poticajima. Kod ribe je najvažnija svježina i da bi te ribe bile po izgledu svježe iste su premazane kemikalijama što nije slučaj s pastrvama proizvedenima u Hrvatskoj. Nažalost to kupci ne znaju, a svaka kemikalija na ili u hrani nije dobra. Veterinarska inspekcija naše pastrve redovno kontrolira i nikada u njima nije našla niti antibiotike, pesticide ili herbicide, jer se ista uzgaja u protočnoj izvorskoj vodi rijeke Krke. Naša riba isto ima certifikat da je slobodna od virusnih bolesti – tvrdi Teskeredžić.

Martina je uspjela u Hrvatskoj: 'Od trepavica se može živjeti'
Martina je uspjela u Hrvatskoj: 'Od trepavica se može živjeti'

Kad završi s pregledom ribnjaka, sjeda u hlad sjenice i vadi vino i pjenušac vlastite proizvodnje. Naime, Teskeredžić je vlasnik vinograda u središtu Zagreba u Radićevoj ulici. Ima petstotinjak trsova. Vino i pjenušac nisu za prodaju, a pjenušac je nazvao Gornjogradskim pjenušcem.

– Deset godina prije odlaska u mirovinu započeo je s pripremom sadnje vinograda. Konzultirao sam se s kolegama s Agronomskog fakulteta koji su mi preporučili da posadim chardonnay i crni pinot. Uz njihovu pomoć i pomoć dr. Ivane Puhelek sa Zavoda za vinogradarstvo uz sokove i vino proizvodim i gornjogradski pjenušac – pohvalio se Teskeredžić.

Na godinu proizvede stotinjak litara soka od grožđa, par stotina litara vina, a od toga i par stotina boca pjenušca.

- To je za moj gušt – smije se on.

Antun (67) je zaprosio svoju Katicu: Želja mi je dobiti dijete
Antun (67) je zaprosio svoju Katicu: Želja mi je dobiti dijete

Vinograd je hit i među prolaznicima, jer se rado fotografiraju ondje ne očekujući takvo nešto u središtu grada. Svestrani Emin također ima na Lošinju maslinik sa 22 stare masline.

- Lani sam dobio 45 litara ulja koje moja obitelj i danas koristi. Ove godine urod je nešto slabiji, ali vjerujte da me to sve ispunjava. U životu sam uvijek puno radio. Objavio sam više od 300 znanstvenih i stručnih publikacija, a ovo čim se danas bavim samo je prirodni slijed mojih aktivnosti – kazao je.

Za kraj je sa nama podijelio svoj omiljeni recept za pastrve koje, kaže, često jede:

– Uzeti veliku tzv. losospastrvu te uz nju u tepsiju premazanu maslinovim uljem staviti krumpir, luk, rajčice i drugo povrće, a ribu nafilati vrganjima, zaliti vinom, te zapeći. Poslužiti toplo uz čašu hladnog vina. U slast!

OVO SU NAJSEKSI ZNAKOVI ZODIJAKA: Mračnim Škorpionima nitko ne može odoljeti, ali oni nisu jedini

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa