Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Udruga Kamensko: Najljepše je kada ugovorimo novi posao

Udruga Kamensko: Najljepše je kada ugovorimo novi posao
1

Suradnja s Ikeom članicama udruge donijela je još jedno radno mjesto, a moglo bi ih biti još. U udruzi sada radi osam krojačica, a svi se nadaju novim suradnjama

VIDEO

Nema ljepšega nego kad još jedna žena dobije priliku za rad, da bude korisna i da nastavi pošteno raditi da bi zaradila mirovinu, kaže Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko.
S njom smo razgovarale dan nakon što je potpisala još jedan takav ugovor, a još jedna krojačica iz generacije “40 plus” u udruzi dobila posao.

U radionici Kamensko sada uz gospođu Đurđu radi osam žena koje su kroz Program preživljavanja, odnosno program zapošljavanja koji je Udruga pokrenula ubrzo nakon što je Kamensko završilo u stečaju, dobile priliku da si osiguraju egzistenciju. Tako su još dvije žene nedavno zaposlene u sklopu suradnje s Ikeom i u Ikeinu prostoru dobile strojeve i radno mjesto.

- Suradnja funkcionira odlično i nadamo se da bismo je uskoro mogle i proširiti s još nekoliko radnih mjesta, što je odličan primjer da nam i velike tvrtke mogu dati šansu i da to može biti na obostrano zadovoljstvo. Inače nije čest slučaj da nam se veliki jave za suradnju - priča Đurđa Grozaj.

Od većih poslova izdvaja tek akcije dvoje naših europskih parlamentaraca, Tonina Picule i Dubravke Šuice. Picula i njegov Ured u EU organizirali su akciju darivanja dječjih domova u Zagrebu, Sisku i Osijeku. Za njih je Udruga Kamensko šivala pidžame i trenirke.

Šuica je inicirala donaciju ogrtača i posteljine iz Kamenskog dječjim odjelima bolnica Vukovar i Dubrovnik. Povremeno rade po narudžbi za bolnice, dječje domove i domove umirovljenika, a nedavno su otvorile suradnju i s poznatom hrvatskom dizajnericom Natalijom Žarković, koja je izašla s kolekcijom svojih majica za hrvatsko tržište. I dalje vlada veliki interes za tečajevima šivanja koje organiziraju za građane (i koji od jeseni kreću ponovo), no najveći dio posla i dalje su popravci odjeće koju svakodnevno u prostor radionice na Knežiji donose sami građani te šivanje po narudžbi.

Uz to, uvijek nastoje otvoriti nove prilike, spojiti radnice bez posla s poslodavcima koji ih trebaju i slično.

- Ne možemo zaposliti više žena, no uvijek rado uzmem podatke onih koje traže posao i preporučim ih kad čujemo da neki poslodavac traži krojačicu, makar i povremeno. Osim toga, javile su nam se i žene koje znaju lijepo plesti i mnoge koje izrađuju nakit, pa smo i s njima uspostavile suradnju i kad ima posla, radimo zajedno. Tako smo, na primjer, radile odjeću za nastupe za klape, među kojima su Brodosplit, Geta i ženska klapa Divna, za koju suradnice Udruge sada izrađuju i nakit - priča Đurđa.

Uvjerena je da će posla biti sve više te da će nastaviti sa zapošljavanjem, no za to im trebaju i novi strojevi za šivanje.
Udruga Kamensko ne dobiva ni kune iz proračuna, sve obaveze vezane uz najam i plaće zarade same, a odnedavno je Udruga ušla i u sustav PDV-a, što im je otežalo poslovanje.

Kamensko

- Ima dana kad mi je teško i kad mi se učini da sam se umorila od svega, no onda se dogodi nešto lijepo, na primjer potpišemo novi ugovor o radu, i opet postanem svjesna toga da je sve ovo itekako vrijedilo.

Naše radnice imaju dobru plaću, uvijek im stiže na vrijeme i mogu ponosno živjeti od svoga rada, a to je ono što im je najvažnije - kaže naša sugovornica.

Dodaje kako su mnoge radnice Kamenskog nakon stečaja tvrtke otjerane u mirovinu, a da ih nitko nije pitao žele li to i mnoge danas jako teško žive s malim mirovinama jer nisu dobile priliku raditi i zaraditi si bolje.
Udruga je nekim ženama to ipak pružila.

Trebaju im novi strojevi

Josipovićka, stroj koji su dobile još od bivšeg predsjednika Ive Josipovića, kad je udruga pokrenuta, pomalo je dala svoje i otkazuje, pa su dobro došli svi oni koji bi mogli donirati mašine. Bandićka i Kitarovićka, srećom, još se dobro drže, ali posla je sve više pa će dodatni strojevi biti korisni.

Surađuju s mnogima

Od dizajnerice Natalije Žarković do brojnih pletilja i žena koje izrađuju nakit, Udruga Kamensko trudi se surađivati sa svima kojima može ponuditi svoje usluge i kvalitetu, kaže Đurđa Grozaj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'