Lifestyle

Komentari 28

Umak od krastavaca i maslaca - savršeno paše uz tjesteninu

Umak od krastavaca i maslaca - savršeno paše uz tjesteninu

Često nemamo vremena kuhati po receptu, nego improviziramo, no neke stvari doista vrijedi probati. Ovaj umak za tjesteninu od krastavaca dobar je izbor za ljeto - osvježava i oduševljava okusima

Krastavci su oblikom i bojom slični tikvicama. Oboje spada u voće, ali se jedu kao povrće. Umak za tjesteninu s krastavcima sličan je onome od tikvica, samo ima nešto svježiji i lepršaviji okus. Po želji, dodajte mu svježe začinsko bilje, malo parmezana, crvene paprike ili svježe mljeveni papar. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako upariti pojedine vrste tjestenine s umakom 

Sastojci: 

- 3 srednja krastavca (oko 1,3  kilograma)
- 5 režnjeva češnjaka 
- 6 žlica slanog maslaca, ili maslinovog ulja 
- 1/2 žličice kuhinjske soli (dvostruko ako koristite neslani maslac)
- oko 200 grama tjestenine po izboru
-. po želji: svježe sjeckani bosiljak, žličica crvene paprike, ribani parmezan

Priprema:

Krastavce krupno narežite i ostavite sa strane. Nasjeckajte češnjak. 

U lonac stavite 6 šalica slane vode, zagrijte i ubacite tjesteninu kad počne kuhati. Skuhajte ju, ali tako da bude još dosta tvrda i spremite jednu šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala.

U veliku tavu za pirjanje stavite maslac ili maslinovo ulje. Zagrijte na  srednje jakoj  vatri, pa  dodajte češnjak i pecite dok ne pusti miris. Ako koristite papriku, pospite je po češnjaku, pa u to ubacite krastavce i pojačajte vatru na srednje jako. Kuhajte ih dok ne dobiju konzistenciju šalše.

Fotolia

Krastavac će pustiti vodu, što će pomoći da češnjak ne zagori. S vremenom će višak tekućine ispariti, a krastavci će se 'stisnuti' tako da će njihov okus doći do izražaja.  Pustite da se kuhaju dok ne dobiju konzistenciju poput namaza i dok potpuno ne ispari voda koju su pustili. 

Zatim im dodajte otprilike četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina,  promiješajte drvenom žlicom da sastružete sve smeđe komade zalijepljene na tavi i dodajte tjesteninu. Dolijte još četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina i i kuhajte na umjerenoj vatri dok tjestenina ne bude savršeno al dente i dok se krastavac ravnomjerno ne rasporedi.

Po želji dodajte malo sira, ili bosiljak, ili papar, te promiješajte prije posluživanja. Na tanjuru možete dodati još malo parmezana.