Lifestyle

Komentari 4

Đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja kod djece

Đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja kod djece

Talijanski znanstvenici smatraju da bi đumbir mogao postati moćno sredstvo protiv povraćanja kao posljedice rotavirusa kod djece, uzročnika gastroenteritisa...

Rezultati kliničkih istraživanja kod djece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja. Znanstvenici su ustanovili da su se epizode povraćanja kod djece u dobi od jedne do 10 godina s teškim gastroenteritisom smanjile za 20 posto u usporedbi s grupom koja je dobivala placebo.

Kliničko istraživanje provedeno je na 140 djece u jednoj napuljskoj bolnici. Ni pacijenti ni liječnici nisu znali dobivaju li djeca ekstrakt đumbira u kapljicama ili placebo otopinu jer su bili sličnog okusa.

Dr. Roberto Berni Canani, izvanredni profesor pedijatrije sa Sveučilišta u Napulju koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi rezultati studije mogli spasiti brojne dječje živote diljem svijeta, a pritom smanjiti pritisak na zdravstvene sustave. Gastroenteritis je upala želuca i crijeva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija. Bolest obično traje tri do pet dana. Uobičajeni simptomi su proljev i povraćanje, a mogu ih pratiti visoka temperatura i bolovi u trbuhu.

Povraćanje i proljev onemogućuju malim pacijentima oralno uzimanje hrane, tekućine ili lijekova. Globalno, od akutnog gastroenteritisa godišnje umre 1,34 milijuna djece, što je gotovo 15 posto svih smrtnih ishoda u dječjoj populaciji. 

- Akutni gastroenteritis još uvijek je jedan od najčešćih uzroka smrti među djecom u zemljama u razvoju - rekao je dr. Canani za Independent, dodavši da je njegova "najčešća i najopasnija komplikacija dehidracija". 

Uz pomoć oralnih rehidracijskih otopina može joj se doskočiti, no problem predstavlja povraćanje. 

- Ovdje nastupa đumbir. Vjerujemo da će rezultati naše studije imati značajan utjecaj na buduću kliničku praksu te da ćemo pridonijeti spašavanju dječjih života diljem svijeta - kaže Canini.

Mortalitet djece od posljedica dehidracije u Europi je nizak, no svake godine zbog gastroenteritisa na pregled se primi 87.000 pacijenata, a od njega se izvan bolnice liječi oko 700.000 osoba. 

Korijen đumbira za liječenje mučnine u Kini se koristi više od 2000 godina. Pretpostavlja se da sprečava oslobađanje hormona koji mogu dovesti do nepravilnog stezanja mišića u želucu što rezultira podražajem na povraćanje.

Sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava te, poput većine začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Istodobno potiče sagorijevanje masti i gubitak kilograma.

Ranija istraživanja na trudnicama koje su imale jutarnje mučnine i na pacijentima podvrgnutim kemoterapiji pokazala su učinkovitost đumbira kao sredstva protiv mučnine. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Europske udruge pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i prehrane (ESPGHAN).

Napravite pastile od đumbira za smirivanje kašlja

Ovdje je odličan recept kako napraviti domaće pastile za smirivanje kašlja i upale grla. Oni koji su ih probali kažu da zaista pomažu. Od jedne ture dobit ćete puno pastila, a čuvati ih možete u staklenci. Polako ih otapajte u ustima po potrebi.

Sastojci:

Priprema:

Đumbir ogulite, nasjeckajte pa dodatno usitnite gnječenjem u mužaru. Stavite ga u lončić, dodajte pola šalice vode i prokuhajte par minuta pa poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Potom ga dobro procijedite, a u tu tekućinu dodajte šećer, med, sok od limuna i mljevene klinčiće.

Kuhajte na laganoj vatri 15-tak minuta dok ne postane sirupasto pa ostavite da se hladi nekoliko minuta - dok se malo ne zgusne.

Još toplu smjesu uzimajte žlicom i pažljivo na masnom papiru radite oblike pastila. Posipajte šećerom u prahu, ostavite da se skroz ohladi (to može duže trajati) i dobit ćete tvrde pastile spremne za korištenje.

Pogledajte u videu kako ih napraviti:

VIDI OVO: Zašto je dobro piškiti pod tušem?

Najčitaniji članci