Lifestyle

Komentari 22

Umire od raka dojke: 'Silno sam željela postati majka i živjeti kao drugi, no sad je prekasno'

Umire od raka dojke: 'Silno sam željela postati majka i živjeti kao drugi, no sad je prekasno'

Trebalo mi je zaista puno vremena da se pomirim s tim. Cijeli život nam se okrenuo naglavce. Vjerovali smo kako ćemo imati obitelj i voditi normalan život kakav svi imaju, ispričala je Britanka

Napipala sam kvržicu na desnoj dojci pod tušem, instinktivno sam znala da nešto nije u redu. Pogledala sam malo bolje i vidjela da se bradavica preokrenula, koža uvukla i na jednom dijelu se pojavio osip, prisjetila se Nicky Newman (33) iz Velike Britanije tog dana prije tri godine kad je osjetila da će joj se život promijeniti, ali ne na bolje. 

POGLEDAJTE VIDEO O ženi koja je preživjela rak dojke:

Nazvala je liječnika i naručila se za pregled. Liječnik nije gubio vrijeme, uputio ju je ravno u bolnicu gdje je imala niz pregleda, mamografija i biopsija.

- Zapravo mi nije trebao liječnik reći da imam rak, to sam već znala - dodala je i napomenula kako je oduvijek posebno pazila na grudi jer u njezinoj obitelji je već bilo tumora tog tipa.

Ono što nije mogla znati je to da se rak proširio njezinim tijelom i zahvatio kosti. Rekli su joj da je u 4. fazi bolesti. Nakon tog šoka uslijedio je novi.

'Pitala sam liječnika koliko ću dugo živjeti'

- Prije ove dijagnoze suprug Alex ja samo silno željeli postati roditelji pa smo se podvrgnuli medicinski potpomognutoj oplodnji. Pitala sam liječnika koliko ću dugo živjeti, to je bilo prvo pitanje, a drugo: 'Što će se dogoditi s mojim embrijima?' - ispričala je.

Ispostavilo se da neće moći biti majka i to ju je jako pogodilo. Prošla je kroz proces tugovanja kao da je nekoga izgubila. 

- Trebalo mi je zaista puno vremena da se pomirim s tim. Cijeli život nam se okrenuo naglavce. U jednom trenu smo vjerovali da ćemo imati obitelj i voditi normalan život kakav svi imaju i odjednom vas bace u ovaj brod s hrpom drugih ljudi za koje niste ni znali da postoje - kaže ova mlada žena.

Kaže kako je morala pronaći snage u sebi i sabrati se. Morala je nastaviti sa životom. 

- Čudno mi je to izgovoriti, ali rak mi je probudio nagon za životom, kao da do tad nisam živjela - rekla je i priznala kako na društvenim mrežama otvoreno govori o svojoj bolesti i liječenju, o svojim emocijama, strahu, sreći...

- Želim ljudima sa sličnim dijagnozama pružiti nadu, jer se s ovom bolešću može živjeti, ja sam živi dokaz da se može. Prošlo je tri godine, a statistike pokazuju da je prosječni životni vijek oboljelih između tri i pet godina, a ja sam još uvijek ovdje. Također, želim educirati ljude i motivirati ih da pronađu u sebi dovoljno samopouzdanja i progovore kad osjete kako s njima nešto nije u redu. Za mene je prekasno, ali za druge nije. Uspijem li spasiti samo jednu osobu, to je vrijedno ovoga što sad prolazim - kaže Nicky.

Ona aktivno podržava kampanju ranog otkrivanja raka dojke koju vodi dobrotvorna organizacija 'CoppaFeel'. Njihovo istraživanje je otkrilo kako čak 67 posto žena u dobi od 18 do 35 godina ne provjerava redovito svoje grudi.

Nicky kaže kako joj je cilj osvijestiti žene da redovito pregledavaju grudi i da se izbore za sebe ako ih liječnik pokušava uvjeriti kako su premlade za ovu strašnu bolest, prenosi The Sun.

Najčitaniji članci