Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Umjesto autom, do cilja dođite javnim prijevozom ili prošetajte

Umjesto autom, do cilja dođite javnim prijevozom ili prošetajte
5

Osim okoliša, na vožnji vlakom, autobusom ili tramvajem, kao i na šetnji bit će vam zahvalan vaš novčanik, a čišći zrak će, što je najvažnije, goditi vašem zdravlju

VIDEO

Svi želimo da naš planet što duže bude siguran dom za sve, pa je zaštita okoliša već duže vrijeme jako bitna tema, a čisti zrak i nezagađena voda dobra su koja svakim danom sve više cijenimo. 

Zagađenje je jednostavnije i jeftinije spriječiti, nego sanirati štetu kada je ona već napravljena, a jedan od načina na kojim možemo spriječiti zagađenje okoliša je manja upotreba osobnih automobila.

Automobilska industrija od svojih početaka stalno se razvija, pa su danas milijuni automobila svakodnevno u pogonu. Iako nam se nekad čini da bi život bio nemoguć bez našeg limenog ljubimca, promet u svijetu, kao i u Hrvatskoj za posljedicu stvara brojne probleme, a među njima je i zagađenje okoliša. Veliki problem predstavlja emisija za okoliš štetnog ugljikovog dioksida (CO2) u okoliš, a prema nekim podacima prosječan automobil godišnje u okoliš ispusti količinu CO2 jednaku svojoj težini.

Barem ponekad ostavite automobil parkiran

Automobil u svakodnevnom životu ima brojne prednosti i samo rijetki će se odlučiti na potpuno izbacivanje vozila iz svog života, ali svi možemo pomoći okolišu tako da barem ponekad automobil ostavimo parkiran i na odredište se uputimo javnim prijevozom ili, još bolje, pješke.

Javni prijevoz ima brojne prednosti pred osobnim automobilom.

Na vožnji tramvajem, autobusom ili vlakom bit će vam posebno zahvalan vaš novčanik. Uštedjet ćete ne samo na gorivu, nego i na održavanju vašeg vozila, ali i na parkingu, cestarinama…Javnim prijevozom ćete, posebno u vrijeme velikih prometnih gužvi, prije doći do odredišta. Sjetite se samo da primjerice u Zagrebu tramvaji voze svojim tračnicama odvojenima od ceste, pa će gužva dok se vozite u tramvaju biti samo nešto što promatrate kroz prozor.

Ako se smanji intenzitet prometa, smanjit će se i emisija štetnih plinova, a samim time poboljšat će se kakvoća zraka. I tu dolazimo do najbitnijeg dijela, sve to godit će vašem zdravlju.

Hodajte – tako pomažete okolišu i smanjujete rizik od bolesti

Naravno, okolišu, a i zdravlju najviše ćete pomoći budete li hodali kad god možete. Umjesto da sjednete u auto, do odredišta ako je to moguće prošetajte. Možda će vas činjenica da hodanje smanjuje rizik od nekih oblika raka, šećerne bolesti i bolesti srca potaknuti da idući put malo prošetate umjesto da sjednete u auto i odvezete se.

Ako ste previše vezani za auto, kupujte one s manjom emisijom CO2

S obzirom da se većina ipak neće odreći svog limenog ljubimca, kada kupujete novi auto razmislite o tome da kupite neki koji u zrak ispušta manje štetnih plinova. Pomoći ćete okolišu, a to bi vam uskoro trebalo donijeti i uštedu. Naime, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, što bi se trebalo dogoditi 1. srpnja ove godine na snagu će stupiti Zakon o posebnom porezu na motorna vozila koji će dovesti do smanjenja cijene vozila koja ispuštaju manje od 120 grama ugljikovog dioksida po kilometru, dok će narasti cijena onima koji ispuštaju 130 i više grama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje