Lifestyle

Komentari 0

UN-ovo izvješće o klimi poziva na smanjivanje emisije metana

UN-ovo izvješće o klimi poziva na smanjivanje emisije metana

U četiri desetljeća pregovora o borbi protiv klimatskih promjena svijet se usredotočio isključivo na ugljikov dioksid, no znanstvenici sada pozivaju da se počne raspravljati i o metanu

Države moraju napraviti „snažne, brze i održive redukcije“ emisija metana, uz smanjivanje emisija ugljikovog dioksida, upozorili su znanstvenici u novom, opsežnom izvješću Međuvladinog odbora o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (IPCC). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Taj je poziv naišao na zaprepaštenje kod država koje vide prirodni plin kao čišću alternativu ugljenu koji ispušta velike količine ugljikovog dioksida. To bi moglo predstavljati izazov i državama gdje je stočarstvo važna industrija. 

Iako oba plina zagrijavaju atmosferu, oni nisu isti. Jedna molekula CO2 uzrokuje manje zagrijavanje od molekule metana, no zadržava se u atmosferi stotinama godinama dok metan nestaje u dva desetljeća. Izvješće stavlja „veliki pritisak na svijet da poduzme nešto po pitanju metana“, rekao je recenzent UN-ovog izvješća Durwood Zaelke, predsjednik washingtonskog Instituta za upravljanje i održivi razvoj. 

- Smanjivanje upotrebe metana je najveća i najbrža strategija za usporavanje zagrijavanja - kazao je Zaelke. 

Potreban sporazum

Danas je prosječna svjetska temperatura već za 1,1 stupanj viša od predindustrijskog razdoblja. Na globalnoj razini metan je odgovoran za oko 30 posto zagrijavanja, tvrde Ujedinjeni narodi. 

No taj plin dosad nije bio tema IPCC-a, do ovog izvješća. Nedavna istraživanja pokazuju da se emisije metana iz proizvodnje goriva i plina, sa smetlišta i iz stočarstva podcjenjuju. 

Izvješćem se daje glasan signal državama koje proizvode i troše velike količine goriva i plina da uvedu „agresivne planove o redukcijama u svoje klimatske strategije“, kazao je Mark Browenstein, zamjenik predsjednika američke ekološke organizacije Environmental Defense Fund. 

On je kazao kako će najlakše biti smanjiti emisije energetskih kompanija i sa smetlišta. U ekstenzivnom stočarstvu to će biti teže jer ne postoji alternativna tehnologija. 

EU će ove godine predložiti zakone koji će primorati energetske kompanije da nadziru emisije metana. SAD će pak do rujna uvesti regulacije metana koje će biti strože nego u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. SAD i EU potroše više od trećine svjetskog prirodnog plina. Veliki stvaratelji metana su države poput Brazila i Rusije koje nemaju stroge regulacije, piše agencija Reuters. 

Jedan od koautora IPCC-jevog izvješća, Paulo Artaxo sa sveučilišta u Sao Paulu, upozorava kako je količinu oslobođenog metana teško kvantificirati. 

 - Ako ga države ne traže, neće ga ni naći - rekao je.

Stoga dio organizacija i vlada poziva na globalni sporazum o regulaciji metana, poput Montrealskog protokola koji se bavio ozonom.