Lifestyle

Komentari 3

Unesite u dom malo proljetnog optimizma uz ovih par savjeta

Unesite u dom malo proljetnog optimizma uz ovih par savjeta

S dolaskom sve dužiš dana, a nadamo se konačno i viših temperatur, vrijeme je da s njima promijenimo male stvari u našem domu kako bismo ugodnije živjeli

- Okolina stvarno utječe na vaš način razmišljanja, pa ja kad se vrijeme promijeni uvijek ažuriram ukrase kako bi odgovarali sezoni. Trenutno želim miris svježeg cvijeća i osjećaj prozračnosti - kaže Kate Hamilton Gray, dizajnerica interijera u New Yorku i vlasnica Hamilton Gray Studija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Srećom, takve male promjene ne zahtijevaju od vas da potrošite puno novca. Kate je za magazin Shape podijelila nekoliko jednostavnih savjeta za pripremanje doma u proljeće: 

1. Držite se prirodnog

Velike grane cvjetova daju proljetni ton domu, kaže Hamilton Gray. 

- Cvijeće je prekrasno te označava novi početak. Prozračnost i prirodni ukrasi poput cvijeća u domu, poboljšavaju mentalnu energiju i unose osjećaj smirenosti - nadodaje.

2. Svijeće, voće...

Na sredinu stola stavite veliku zdjelu s voćem ili povrćem. Na šanku ili malenom stoliću držite posudicu s kavom i šalice. 

- Neka vaš prostor izgleda estetski lijepo i neka vas istodobno oduševljava sa svježim proizvodima koje ćete imati nadohvat ruke - govori dizajnerica interijera. 

Odaberite sezonsko voće i povrće, poput marelica, šparoga, artičoka i slično. Osim toga, ne zaboravite na mirisne svijeće. Uzmite neke voćne ili lagane mirise kao što su vanilija, tropsko voće, orhideja i slično. Uz svijeću možete kombinirati i mirisne štapiće. Vaš dom će uz voće, povrće i mirisne svijeće mirisati poput pravog izleta u prirodu.

3. Razvedrite i osvijetlite prostor

- Prvo što trebate napraviti nakon zime je detaljno očistiti prozore. Vaš dom biti će pun prirodne svjetlosti koja je ključna za atmosferu koja vibrira energijom i radošću - savjetuje Kate.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti povećava serotonin, koji vam pomaže u suočavanju s tjeskobom te jača sreću i fokus.

- Često otvarajte prozore. Ja to radim stalno u proljeće kako bi mi dom bio što prozračniji. Lagani vjetrić, svjež zrak, prirodni mirisi, sunčeva svjetlost - udišu novi život u vaš prostor - nadodaje.

4. Uredite kutak u kojem radite 

Otkako je počela pandemija sve više ljudi ovdje provodi dane. No ta prostorija se obično zanemaruje prilikom uređenja i na nju se najmanje usredotočujete. 

- Male promjene mogle bi vas više nadahnuti i motivirati zato i toj sobi dodajte proljetne energije. Za početak možete dodati neke sitne detalje poput nove biljke, nove prostirke, nove šalice za kavu, nove fotografije ili novog ukrasa - objašnjava Kate.

Osim toga, bilo bi dobro taj prostor organizirati. Što znači izbaciti sve nepotrebne dokumente i organizirati stvari koje vam trebaju ili će vam trebati. 

5. Promjene u spavaćoj sobi

- Proljeće je idealno vrijeme za nove plahte. Ja osobno volim lanene. One su prozračne, mekane i ugodne za spavanje na toplijim i vlažnijim temperaturama. Odabire neke svjetlije i toplije boje. Ja uvijek zamijenim svoju zimsku i tamniju posteljinu za onu svjetliju i laganiju - govori Hamilton.

6. Unesite malo optimizma

Objesite novo umjetničko djelo koje 'priča' optimistično i radosno, ono koje zrači energijom.

- Ništa skupo samo ono što šalje dobre vibracije. U lokalnim trgovinama i na internetu stvarno možete pronaći puno toga. Zaista se može pronaći interesantna proljetna fotografija - kaže dizajnerica interijera.

Najčitaniji članci