Lifestyle

Komentari 21

Uništavaju je kao korov, a ona potiče rast kose i ljekovita je

Uništavaju je kao korov, a ona potiče rast kose i ljekovita je

Studije pokazuju da preslica ublažava simptome Alzheimerove bolesti, udvostručuje broj vlasi,smiruje, ublažava upale... Često ju zamijene za korov, a evo zašto ju ne bi smjeli uništavati

1. Odlična je za kosu, kožu i nokte

Preslica je jedan od najboljih izvora silikagela koji pomaže tijelu u proizvodnji kolagena - građevnog bloka kose, kože i noktiju. Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žena s tankom kosom.

Druga studija je pokazala da preslica jača nokte, smanjuje listanje, krhkost i zanoktice. Zbog svojih svojstava pojačavanja proizvodnje kolagena, smatra se da preslica sadrži svojstva protiv starenja i tonira kožu.

A cup of horsetail tea with fresh Equisetum arvense plant

2. Liječi rane i ublažava opekline

Preslica se koristi od davnina za zaustavljanje krvarenja, liječenje čirova, rana ruptura i upala na koži. Jedno istraživanje je pokazalo da mast od preslice pomaže ženama da lakše zacijele epiziotomijske rane (kirurškog zahvata kojim se reže međica kako bi se proširio porođajni kanal i olakšao porod), a istovremeno smanjuje post-operativnu bol. Silika zapečaćuje ranu, dok flavonoidi pomažu u sprječavanju infekcije.

3. Uklanja teške metale 

Proučeno je i dokumentirano da preslica ima sposobnost izvlačenja teških metala iz tijela i tla. Jedno istraživanje je pokazalo da ispijanje litre u kojoj ima puno silike, uklanja aluminij iz tijela, bez da sa sobom povuče i esencijalne metale poput željeza i bakra.

- Predočili smo preliminarne dokaze da je tijekom 12-tjedne terapije mineralnom vodom koja je bogata silikom, tjelesni 'teret' aluminija pao kod pojedinaca koji boluju od Alzheimerove bolesti te da je došlo do klinički relevantnih poboljšanja kognitivnih sposobnosti kod najmanje tri od 15 pojedinaca - napisao je autor studije.

4. Smanjuje upalu

Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da je preslica jedna od nekoliko biljaka koje sadrže kinurensku kiselinu koja sadrži protuupalna, antioksidativna i ublažavajuća svojstva, posebno za reumatoidni artritis. Ona se može koristiti za ublažavanje crvenila kod ekcema, akni i drugih stanja kože.

5. Opušta i uspavljuje

Flavonoidni antioksidansi u preslici djeluju kao blag i siguran sedativ. Također je bogata kalcijem i magnezijem - mineralima koji su poznati po smirivanju živaca. Čaj od preslice se koristi za smanjivanje razdražljivosti, hiperaktivnosti i nesanice.

6. Jača kosti

Istraživanja su pokazala da silicij stimulira stanice koje grade kosti. Kolagen pruža zaštitu vašim kostima, dok ih kalcij i drugi minerali hrane te ojačavaju tu zaštitu. U talijanskoj studiji otkrili su da preslica značajno poboljšava gustoću kostiju.

 

Kako koristiti preslicu?

Da biste napravili snažnu 'infuziju' - kuhajte pola šalice suhe preslicu u dvije šalice kipuće vode 10 minuta. Ostavite da odstoji između sat i sedam sati.

Infuziju možete koristiti za:

Njome možete napuniti i kadu za meku kožu ili rješavanje infekcije mokraćnog sustava. Biljka se može uzimati interno kao čaj ili u kapsulama, piše Return to Now.

Najčitaniji članci