Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Unutarnje uređenje: Stručnjaci otkrivaju trebate li obojiti svoje zidove i strop u istu boju ili ne

Unutarnje uređenje: Stručnjaci otkrivaju trebate li obojiti svoje zidove i strop u istu boju ili ne
3

Trebate li obojiti svoje zidove i strop u istu boju? Kada krećete u avanturu oslikavanja sobe budući da smo skloni zaboraviti na 'peti zid', ovo posljednje pitanje obično zbuni vlasnike kuća

VIDEO

Trebate li obojiti svoje zidove i strop u istu boju? Kada krećete u avanturu oslikavanja sobe, morate donijeti mnogo odluka. Prvi, i možda najzastrašujućiji, je odabir boje. Zatim morate odlučiti želite li strop obojiti u istu boju kao i zidove. Budući da smo skloni zaboraviti na 'peti zid', ovo posljednje pitanje obično zbuni vlasnike kuća. Kako bismo vam pomogli da odlučite, stručnjaci za uređenje doma iznijeli su prednosti i nedostatke bojanja stropa u istu boju kao što su vaši zidovi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Par transformirao školski bus u dom 01:57

Evo njihovih najboljih savjeta za bojanje stropova, ovisno o izgledu koji se nadate postići.

Svjetliji strop će osvijetliti sobu

Ako se nadate da ćete uljepšati sobu, dizajner interijera iz New Yorka, Mikel Welch kaže da oslikavanje iste boje i završne obrade na zidovima i stropu možda nije najbolji izbor. Kako bi pojačali svjetlost u slabije osvijetljenoj prostoriji, odlučite se za svjetliju nijansu na stropu.

- Kao opće pravilo, ja bih išao 20 posto svjetlije na stropove - kaže on.

Međutim, ako je soba prirodno okupana suncem, vjerojatno se možete izvući s istom bojom na svim zidovima, uključujući i onaj 'peti'.

Odgovarajući šareni zidovi i strop stvaraju raspoloženje

- Uvijek volim obaviti sobu u boju, jer korištenje bijelog stropa s podebljanom bojom zidova samo umanjuje raspoloženje - objašnjava Sarah Stacey, dizajnerica interijera iz Austina u Teksasu.

15 ideja za uređenje dječje sobe
15 ideja za uređenje dječje sobe

Ako se bojite da će soba izgledati pretamno, ona se pridržava Welchovog savjeta iznad, ali preporučuje da zamolite trgovinu bojama da doda 50 posto bijele boje izvornoj boji koja se koristi na zidovima.

Melinda O'Connor, dizajnerica interijera i arhitektica sa sjedištem u Philadelphiji, slaže se s tim.

Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom
Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom

- U tradicionalno uređenoj sobi može biti dramatično i ćudljivo koristiti istu boju i na zidovima i na stropu. Ovo izgleda najbolje kada su zidovi i strop odvojeni ukrasnom krunskom letvicom, koja se također boji u istu boju - kaže ona.

Dodaje da završne obrade možete zamijeniti sjajilom za krunu i zidove ili samo ukrasnom krunom. Samo znajte da će viši sjaj pokazati sve mrlje na površini.

Strop visokog sjaja podiže vizualni interes

Ako želite postići 'dramu' u prostoru, može vam pomoći završni sloj visokog kontrasta na stropu. Stacey preporučuje lakiranje kako bi strop stvarno zasjao. Opet, budući da sjajniji završni slojevi boje pokazuju teksturu i nesavršenosti, najbolje je biti oprezan.

Bojenje zidova i stropa u istu boju je jednostavnije

- Uvijek, ali uvijek obratite pažnju na svoj podton kada koristite više od jedne boje u sobi - upozorava Stacey.

Na primjer, ako su zidovi obojeni u toplu boju terakote, za strop ćete htjeti odabrati bijelu boju s toplim nijansama, inače će  prostor djelovati 'isključeno'. Ako niste sigurni u svoju sposobnost usklađivanja nijansi, odabir iste boje na zidovima i stropu omogućuje vam da preskočite nagađanje.

Odgovarajući zidovi i strop najbolji su za kose stropove

Ako imate sobu ili potkrovlje na katu s kosim ili ukošenim stropom, O'Connor kaže da je najbolje obojiti zidove i strop u istu boju.

To može sakriti neravnu prijelaznu liniju na padini i produžiti prostor, a istovremeno učiniti da se osjećate vrlo ugodno u prostoru, kaže ona.

 

Ista bijela boja na zidovima i stropu čini sobu čišćom

Ako su zidovi sobe obojeni u određenu nijansu bijele, dizajnerica interijera iz južne Kalifornije Anita Yokota upozorava da morate zidove i strop obojiti u istu boju.

 - U suprotnom će bijele nijanse biti u kontrastu i izgledat će prljavo - upozorava ona. Istina je, prava boja zapravo može učiniti da vaš dom izgleda čišći, prenosi Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje