Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Upala sinusa: "Otvoriti" će ih eterična ulja timijana i mente

Upala sinusa: "Otvoriti" će ih eterična  ulja timijana i mente
2

Glavobolja je siguran znak da su vam upaljeni sinusi, no upala se često zamaskira u prehladu ili alergijski rinitis. U liječenju pomažu eterična ulja ravensare i čajevca

VIDEO

Rhinosinuitis ili upala sluznice koja oblaže sinuse obično nastaje kao posljedica prehlade, virusne infekcije ili alergije, no može biti i posljedica bolesti zuba te mehaničke ventilacije ili krvarenja iz nosa. Sinusitis je čest zimi, a “pokupiti” ga može svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova (bakterije uzrokuju 70 posto akutnih sinusitisa u odraslih i 20 posto u djece).

Zbog narušavanja prirodne ravnoteže sluznice dolazi do zastoja transporta sluzi i bakterija do gnojenja, a potom i do glavobolje jer se zbog njega stvara povećani tlak u  sinusnim šupljinama. Upalu sinusa prate visoka temperatura, malaksalost, sluzav i gnojni iscjedak, suzenje očiju, kihanje i sl., a mogu se pojaviti i bolovi različitog intenziteta u obrazima, korijenu nosa, čela ili u zatiljku. 

Akutni sinusitis je svaka upala u sinusu koja traje do 30 dana. U ranoj fazi se simptomi teško razlikuju od simptoma obične prehlade ili alergijskog rinitisa, a zajednički su im glavobolja, povišenje temperature i pulsa. Ovisno o prohodnosti ušća začepljenog sinusa nije rijedak gnojni iscjedak iz nosa. Rjeđi simptomi su postnazalni iscjedak, kašalj, promuklost i anosmija (odsutnost osjeta mirisa). 

Ako se stanje ne izliječi, kod dugotrajne nosne začepljenosti i kašlja učestala je visoka temperatura i uporan gnojni iscjedak iz nosa koji curi u ždrijelo i dugotrajna povišena temperatura. Među brojne načine liječenja kronične upale sinusa i upale sluznice nosa alergijskog podrijetla (alergijski rinitis) u novije vrijeme se uvodi i tzv. rhinofotobioterapija (RPT), koja se može kombinirati s terapijom klasičnim lijekovima, a to je osobito važno kod ljudi koji ne žele ili ne smiju uzimati lijekove, poput trudnica, aktivnih sportaša itd. No stvar može riješiti i aromaterapija, i to već jednim jedinim udahom. Aromaterapeut Saša Radulović kaže kako treba izbjegavati kontakt sa zaraženim ljudi, ali ako morate boraviti u istoj prostoriji, osim prozračivanja prostora, korisno je “animirati” prostor ljekovitim eteričnim uljima.

- Aromalampice nisu najbolji odabir jer vruća voda izaziva procese razgradnje eteričnog ulja, a time se smanjuje njihova ljekovitost. Bolja je opcija difuzer koji raspršuje eterično ulje u sitne kapljice pa ne dolazi do odvajanja spojeva. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i pospješuje se ljekovito djelovanje eteričnog ulja - govori Radulović koji održava tjedne edukacije i seminare u Udruzi za aromaterapiju Anias de Moras. 

Kod sinusitisa preporučuje uljnu mješavinu koja se nanosi na kožu, a sastoji se od biljnih ulja (primjerice sezamova) te eteričnih ulja ravensare (Cinnamomum camphora ct lineol) i čajevca (Melaleuca alternifolia). Mješavina se nanosi na područje čela (frontalni sinusi). Za intenzivniji osjećaj hlađenja, otvaranja - “mogu prodisati” osjećaja, odlično je eterično ulje paprene metvice (Mentha piperita). 

- I prirodne kapi za nos uvelike pomažu. Spravljene su od izotoniziranih i dvostruko sterilno filtriranih (mikrobiološki čistih) hidrolata paprene metvice, čajevca ili eukaliptusa globulusa - objašnjava aromaterapeut s desetogodišnjim iskustvom Saša Radulović. 

Preporučuje i upotrebu tradicionalne biljke echinacee purpuree koja je odlična za kronične bolesti dišnog sustava jer pojačava fagocitozu (razgradnju) bakterija i stranih tvari u organizmu. 

Pomoći može i vruća kupka (37-38 stupnjeva Celzijevih) s imunostimulirajućim eteričnim uljima, poput čajevca, ravensare ili kajeputa.

Dreamstime

I obična prehlada i alergija razlog su za oprez

Akutni sinusitis vrlo je čest u ovo zimsko doba i može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom, virusnom ili bakterijskom infekcijom dišnih putova. 

Inhaliranje uljima i kupka su bolja opcija od širenja zaraze

Kako biste spriječili širenje zaraze ne dodirujte oči, nos i usta, a prekrijte usta i nos dok kišete. Najbolje je da ostanete doma, inhalirate se eteričnim uljima i masirate mješavinom. 

Ehinacea odlična za bolesti dišnog sustava

Echinacea purpura koristi se kod infekcija jer onemogućuje širenje bakterija i stranih tvari u organizmu.

Rješenje: Inhalirajte tri puta na dan sedam minuta

Najlakše je sinuse inhalirati eteričnim uljima, a Saša Radulović objašnjava i kako.

- Najbolje je upotrijebiti eterična ulja eukaliptusa globulusa (Eucalyptus globulus), ravensare, paprene metvice, kajeputa (Melaleuca cajuputi) i čajavca (Melaleuca alternifolia). Zagrijte pola litre vode do vrenja i maknite s vatre (ili ulijte u inhalator). Dodajte jednu kap odabranog eteričnog ulja i udišite oko jedne minute. Ponovno dodajte kap ulja i inhalirajte još minutu. Na taj način inhalirajte do sedam kapi, a inhalacije radite od dva do tri puta na dan. No asmatičari bi trebali pripaziti. 

Učinkovita je i fiziološka otopina uz ispumpavanje

Ako upalni proces u sinusima i nakon terapije antibioticima traje, ali uz postupno smirivanje u nosu, sinusi se mogu “liječiti” i tzv. “displacementom” po Proetzu, metodom kojom se uz pomoć fiziološke otopine sinusi - “ispumpavaju”. Taj se postupak ponavlja nekoliko dana uzastopno, sve dok se začepljeni sinus ne isprazni.

Sprej rješava upalu, a kapljice smanjuju "otok"

U liječenju alergijskih bolesti, ali i upala sluznice nosa te sinusa koriste se antihistaminici (sprejevi) novije generacije s manje nuspojava (npr. pospanost). 

Kortikosteroidi, koji su važni zbog svog protuupalnog djelovanja, najčešće se upotrebljavaju u obliku sprejeva, lokalno na sluznicu. Kapljice za nos pomažu u smanjivanju otoka sluznice, poboljšavaju disanje, ali se moraju racionalno koristiti, no ne dulje od pet do sedam dana zbog neželjenih učinaka na sluznicu, primjerice isušivanja. Kod gnojne upale koriste se i antibiotici koji, smatra se, priječe razvijanje kronične upale, no ta se terapija mora provoditi dovoljno dugo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi