Lifestyle

Komentari 14

Upozorenje: Grejp s 83 lijeka može voditi trovanju pa i smrti

Upozorenje: Grejp s 83 lijeka može voditi trovanju pa i smrti

Kemijski spoj furanocoumarin iz grejpa, Sevilla naranče i limete sprečavaju apsorpciju lijekova u crijevima što može rezultirati trovanjem, krvarenjem pa i smrti

Uzimate li lijekove za snižavanje tlaka, antidepresive, lijekove za liječenje raka, statine za srce ili antibiotike, iz prehrane izbacite grejp u svim oblicima, upozoravaju kanadski stručnjaci sa Sveučilišta Ontario. 

Grejp sadrži kemikalije furanocoumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju lijek u crijevima, zbog čega se učinak lijeka može udvostručiti, pa čak i utrostručiti te tako naštetiti organizmu, izvijestili su istraživači. Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpa u kombinaciji s ovim lijekovima uključuju unutarnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt, piše BBC.

Od više od 85 lijekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posljedice.

- Jedna tableta s čašom soka od grejpa može biti jednaka deset tableta s čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali ja vam to mogu dokazati. Tako terapija postane otrov samo zbog soka - rekao je voditelj istraživanja, dr. David Bailey.

On i njegov tim otkrili su kako sličan učinak grejpa na apsorpciju lijekova imaju i sorta naranča Sevilla te limeta, pa se i njih preporučuje izbjegavati ako pijete lijekove.

Najčitaniji članci