Lifestyle

Komentari 8

Upute u slučaju poplava: Hrana i voda mogu biti kontaminirane, provjerite što možete koristiti

Upute u slučaju poplava: Hrana i voda mogu biti kontaminirane, provjerite što možete koristiti

Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' objavio je niz uputa o postupanju s vodom, hranom, kemikalijama i životinjama u slučaju poplava koje mogu pomoći da izbjegnete trovanja

Poplave mogu izazvati niz javnih zdravstvenih i sigurnosnih pitanja, a što se tiče zdravstvene ekologije u hrvatskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ističu da je ključno šest velikih posljedica: trovanje hranom, hidrične epidemije, širenje vektora zaraznih bolesti, opasnosti od električne energije, opasnosti od toksičnih kemikalija i komplikacije uzrokovane plijesni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Problemi s vodom

U razdoblju nakon poplava, velike količine vode će doći u kontakt s ljudima i imovinom te sigurnost vode za ljudsku i životinjsku potrošnju može biti ugrožena. U prošlosti, poplavne vode su pridonijele brojnim bolestima koje uključuju, ali nisu ograničeni na cryptosporidiumE. Coli, Giardiasis i Hepatitis A.

Tako da je od vitalne važnosti nakon potopa piti i koristiti samo zdravstveno ispravnu pitku vodu. Važno je dobiti pitku vodu iz sigurnog mjesta, tretirati vodu na odgovarajući način te biti svjestan svih mjesta na kojima je moguće korištenje nesigurne pitke vode. Neka od mogućih mjesta uključuju pripremu leda, vodu za pranje zubi i tuširanje.

Smjernice: 

Pri tom napominju da - dezinfekcija vode s tabletama klora ili joda ili varikinom neće ubiti parazitske organizme!

Problemi s hranom

Mnogi od mikroorganizama prisutnih u poplavnim vodama mogu dospjeti i u hranu. Tipično, tijekom poplava dolazi do pada električne mreže. 

Nemojte jesti hranu koja je možda bila u dodiru s vodom od poplave. Bacite svu hranu koja se nije nalazila u vodonepropusnoj ambalaži ili ako postoji ikakva šansa da je došla u dodir s vodom od poplave.

Neoštećene konzerve hrane mogu biti spašene ako uklonite sa njih naljepnice, temeljito ih operete, a zatim dezinficirate s otopinom koja se sastoji od 0,2 L varikine (natrij hipoklorita) na 20 litara vode. Ponovno označite svoje limenke, uključujući i datum isteka pomoću vodootpornog markera.

Sva ostala hrana koja je došla u kontakt s onečišćenom vodom uzrokovanom poplavama trebala bi se propisno zbrinuti (baciti) jer se ne može dezinficirati. Za dojenčad, koristite samo unaprijed pripremljenu konzerviranu hranu koja ne zahtjeva dodatnu vodu.

Smrznuta i/ili rashlađena hrana

Ako je vaš hladnjak ili zamrzivač ostao bez struje na dulje razdoblje:

Vaš hladnjak će zadržati hranu hladnom oko 4 sata bez struje ako se ne otvara. Slušajte javna priopćenja o sigurnosti opskrbe vodom.

Poplavljeni privatni izvori vode (bunari) morat će se testirati i dezinficirati nakon povlačenja poplavnih voda.

Životinje i komarci

Mnoge su divlje životinje prisiljene izbjeći iz svojih prirodnih staništa zbog poplava, a mnoge domaće životinje ostaju bez svojih domova nakon poplava. Pokušajte izbjeći susrete s tim životinjama. Ne tjerate životinje u kut jer tada mogu postati agresivne braneći se. Ako postoji potreba da se neka životinja ukloni, obratite se mjesnim vlastima koje su zadužene za kontrolu životinja.

Ako vas ugrize neka od životinja ili zmija, odmah potražite liječničku pomoć.

Zaštitite se od komaraca: koristite zaštitne mreže vratima i prozorima, nosite odjeću dugih rukava i dugih nogavica te koristite neki od dostupnih repelenata. Isto tako, ako je moguće ostanite u zatvorenom prostoru u sumrak i zoru jer su to vremena najveće aktivnosti komaraca.

Kućne kemikalije

Budite svjesni potencijalnih kemijskih opasnosti do kojih dolazi tijekom oporavka od poplava. Poplavne vode mogu pokopati ili preseliti posude koje sadrže opasne kemikalije, otapala ili druge industrijske kemikalije iz svojih uobičajenih mjesta za pohranu.

Vlasnici kuća na područjima koja se nalaze na području gdje bi se mogla poplava proširiti trebali bi opasne materijale/kemikalije u domaćinstvu skloniti na sigurno područje za koje pretpostavljaju da će ostati suho tijekom poplava.

Opasni kućanski materijali/kemikalije uključuju stavke kao što su npr.:

Stvari kao što su akumulatori za motorna vozila i plinske boce također je potrebno premjestiti na viši teren obzirom da predstavljaju opasnost za okoliša ako dođe do ispuštanja njihovog sadržaja.

Najčitaniji članci