Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Upute u slučaju poplava: Hrana i voda mogu biti kontaminirane, provjerite što možete koristiti

Upute u slučaju poplava: Hrana i voda mogu biti kontaminirane, provjerite što možete koristiti

Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' objavio je niz uputa o postupanju s vodom, hranom, kemikalijama i životinjama u slučaju poplava koje mogu pomoći da izbjegnete trovanja

VIDEO

Poplave mogu izazvati niz javnih zdravstvenih i sigurnosnih pitanja, a što se tiče zdravstvene ekologije u hrvatskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ističu da je ključno šest velikih posljedica: trovanje hranom, hidrične epidemije, širenje vektora zaraznih bolesti, opasnosti od električne energije, opasnosti od toksičnih kemikalija i komplikacije uzrokovane plijesni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Poplave u Nizozemskoj, Belgiji: Preko 130 mrtvih, tisuće nestalih VIDEO

Problemi s vodom

U razdoblju nakon poplava, velike količine vode će doći u kontakt s ljudima i imovinom te sigurnost vode za ljudsku i životinjsku potrošnju može biti ugrožena. U prošlosti, poplavne vode su pridonijele brojnim bolestima koje uključuju, ali nisu ograničeni na cryptosporidiumE. Coli, Giardiasis i Hepatitis A.

Tako da je od vitalne važnosti nakon potopa piti i koristiti samo zdravstveno ispravnu pitku vodu. Važno je dobiti pitku vodu iz sigurnog mjesta, tretirati vodu na odgovarajući način te biti svjestan svih mjesta na kojima je moguće korištenje nesigurne pitke vode. Neka od mogućih mjesta uključuju pripremu leda, vodu za pranje zubi i tuširanje.

Smjernice: 

  • Nemojte koristiti kontaminiranu vodu za pranje posuđa, pranje zuba, pranje i pripremu hrane, pranje ruku, pripremu leda ili pripremu baby formula. Ako je moguće, koristite baby formule koje ne trebaju vodu kako bi se pripremile. Možete koristiti dezinficijense na bazi alkohola kako bi oprali ruke. 

  • Ako koristite flaširanu vodu, budite sigurni da je došla iz sigurnog izvora. Ako ne znate da je voda došla iz sigurnog izvora, istu bi trebalo prokuhati ili tretirati prije uporabe. Koristite samo vodu iz zatvorenih boca, prokuhanu ili tretiranu vodu dok se postojeći vodoopskrbni sustav ne ispita i pokaže sigurnim za upotrebu. 

  • Prokuhajte vodu ako je moguće jer je kuhanje preferirani način da se ubiju štetne bakterije i paraziti. Dovođenje vode na valjanu temperaturu na jednu minutu će ubiti većinu organizama.

  • Kad prokuhavanje vode nije praktično, možete tretirati vodu s tabletama klora, tabletama joda ili varikinom (5,25% natrij hipoklorita). 

  • Ako koristite tablete klora ili joda, slijedite upute koje dolaze s tabletama. 

  • Ako koristite varikinu, dodajte 1/8 žličice (~ 0,75 ml) bjelila na 4 L vode ako je voda bistra. Za mutnu vodu, dodajte 1/4 žličice (~ 1,50 ml) bjelila na 4 L vode. Promiješajte temeljito i pustite da odstoji oko 30 minuta prije uporabe. 

Pri tom napominju da - dezinfekcija vode s tabletama klora ili joda ili varikinom neće ubiti parazitske organizme!

Heroji spasili dvoje ljudi: 'Auto je bio potopljen, a nitko nije izlazio. Brzo smo skočili u vodu'
Heroji spasili dvoje ljudi: 'Auto je bio potopljen, a nitko nije izlazio. Brzo smo skočili u vodu'

Problemi s hranom

Mnogi od mikroorganizama prisutnih u poplavnim vodama mogu dospjeti i u hranu. Tipično, tijekom poplava dolazi do pada električne mreže. 

Nemojte jesti hranu koja je možda bila u dodiru s vodom od poplave. Bacite svu hranu koja se nije nalazila u vodonepropusnoj ambalaži ili ako postoji ikakva šansa da je došla u dodir s vodom od poplave.

Neoštećene konzerve hrane mogu biti spašene ako uklonite sa njih naljepnice, temeljito ih operete, a zatim dezinficirate s otopinom koja se sastoji od 0,2 L varikine (natrij hipoklorita) na 20 litara vode. Ponovno označite svoje limenke, uključujući i datum isteka pomoću vodootpornog markera.

Sva ostala hrana koja je došla u kontakt s onečišćenom vodom uzrokovanom poplavama trebala bi se propisno zbrinuti (baciti) jer se ne može dezinficirati. Za dojenčad, koristite samo unaprijed pripremljenu konzerviranu hranu koja ne zahtjeva dodatnu vodu.

Smrznuta i/ili rashlađena hrana

Ako je vaš hladnjak ili zamrzivač ostao bez struje na dulje razdoblje:

  • Podijelite svoju smrznutu hranu među prijateljima ako njihovi zamrzivači imaju struju.

  • Potražite prostor u hladnjacima u trgovinama, crkvama ili školama.

  • Ako možete nabaviti koristite suhi led - 50 kilograma suhog leda će zadržati 0,5 kubnih metra zamrzivača ispod nule dva dana. (Budite pažljivi pri rukovanju sa suhim ledom, jer zamrzava sve što dotakne. Nosite suhe, debele rukavice kako bi se izbjegle ozljede.)

  • Odmrznuta hrana, obično se može jesti ili ponovno zamrznuti ako je u zamrzivaču još uvijek hladno tj. ako se u njemu još uvijek nalaze kristali leda.

  • Da bi bili sigurni, ne zaboravite na pravilo "Kada ste u nedoumici, bacite." Bacite svu hranu koja je bila na sobnoj temperaturi dva sata ili više i bilo koju hranu koja ima neobičan miris, boju ili teksturu.

Vaš hladnjak će zadržati hranu hladnom oko 4 sata bez struje ako se ne otvara. Slušajte javna priopćenja o sigurnosti opskrbe vodom.

Poplavljeni privatni izvori vode (bunari) morat će se testirati i dezinficirati nakon povlačenja poplavnih voda.

Životinje i komarci

Mnoge su divlje životinje prisiljene izbjeći iz svojih prirodnih staništa zbog poplava, a mnoge domaće životinje ostaju bez svojih domova nakon poplava. Pokušajte izbjeći susrete s tim životinjama. Ne tjerate životinje u kut jer tada mogu postati agresivne braneći se. Ako postoji potreba da se neka životinja ukloni, obratite se mjesnim vlastima koje su zadužene za kontrolu životinja.

Jake kiše poharale su istočni dio Hrvatske, BiH, zapad Europe: Za danas su izdali više upozorenja
Jake kiše poharale su istočni dio Hrvatske, BiH, zapad Europe: Za danas su  izdali više upozorenja

Ako vas ugrize neka od životinja ili zmija, odmah potražite liječničku pomoć.

Zaštitite se od komaraca: koristite zaštitne mreže vratima i prozorima, nosite odjeću dugih rukava i dugih nogavica te koristite neki od dostupnih repelenata. Isto tako, ako je moguće ostanite u zatvorenom prostoru u sumrak i zoru jer su to vremena najveće aktivnosti komaraca.

Kućne kemikalije

Budite svjesni potencijalnih kemijskih opasnosti do kojih dolazi tijekom oporavka od poplava. Poplavne vode mogu pokopati ili preseliti posude koje sadrže opasne kemikalije, otapala ili druge industrijske kemikalije iz svojih uobičajenih mjesta za pohranu.

Vlasnici kuća na područjima koja se nalaze na području gdje bi se mogla poplava proširiti trebali bi opasne materijale/kemikalije u domaćinstvu skloniti na sigurno područje za koje pretpostavljaju da će ostati suho tijekom poplava.

Opasni kućanski materijali/kemikalije uključuju stavke kao što su npr.:

  • kemikalije za odštopavanje; 

  • razrjeđivači; 

  • ulja za motorna vozila; 

  • WC-sanitar i slični proizvodi;

  • antifriz;

  • pesticidi; 

  • gnojiva.

Stvari kao što su akumulatori za motorna vozila i plinske boce također je potrebno premjestiti na viši teren obzirom da predstavljaju opasnost za okoliša ako dođe do ispuštanja njihovog sadržaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku