Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uravnoteženi zen-odgoj čini djecu puno sretnijom

Uravnoteženi zen-odgoj čini djecu puno sretnijom
1

Smanjite li prevelika očekivanja od djeteta te mu dopustite da, uz vašu podršku, otkriva svijet oko sebe, djeca će biti spremna na životne izazove

VIDEO

Umjesto da tjeraju dijete na učenje stvari koje ono, iz perspektive odraslih, svakako mora znati, roditelji bi trebali malo popustiti i dopustiti djetetu da se razvija na njemu odgovarajući način, ističu psiholozi. To nikako ne znači da dijete treba ostaviti bez nadzora, nego ga ne treba siliti na stvari koje će ono (zbog prisile) još teže usvojiti, objašnjavaju. Djeca su znatiželjna. Dovoljno ih je poticati na istraživanje, otkrivanje, čitanje i proučavanje svijeta koji ih okružuje. Nastojte ih zainteresirati za nešto, da se tome vesele s uzbuđenjem. Uzbuđeno očekivanje vodi učenju, ističu stručnjaci. Nadobudni roditelji nastoje izložiti dijete raznim intelektualno stimulativnim sadržajima (glazbi, književnosti...) već od vrlo ranoga djetinjstva. Najčešće su prezaštitnički raspoloženi, prezahtjevni i preambiciozni. No previše zaštitnički stav roditelja lako može uništiti slatke čari djetinjstva, upozoravaju psiholozi.
Važno je, kažu, dopustiti djetetu da bude dijete - neka vozi bicikl, igra se, trči, istražuje. Prethodno ga svakako poučite sigurnom ponašanju i informirajte o opasnostima. Što uspješnije se opustite i usvojite važne tehnike tzv. zen-odgoja, više ćete uživati u svakom trenutku provedenom s djetetom. Takvih je trenutaka ionako premalo i prebrzo prolaze. Zato otvorite oči, osvijestite se i uživajte, ističu stručnjaci.   

>> Mnogi nadobudni roditelji često zahtijevaju visoke akademske, sportske, profesionalne i općenito visoke životne rezultate od djeteta, iako to dijete možda uopće ne želi. Ili nastoje potaknuti dijete da poprimi određene osobine, poput radišnosti, blagosti i ambicioznosti, iako dijete takvo zapravo nije. Smanjite očekivanja i prihvatite dijete kakvo ono jest.
>> Iako roditelji ponekad imaju drukčije mišljenje, dijete nije potrebno pretvoriti u savršenog pojedinca, kažu psiholozi. Ne treba ga mijenjati, samo mu pomoći da proširi vidike. Ono je već savršeno, baš onakvo kakvo jest.
>> Naljute li vas, umjesto vikanja i kažnjavanja podignite ih i zagrlite. Ljubav je puno bolja reakcija na ljutnju od bijesa, tvrde psiholozi. Tako ćete podučiti dijete djelom, a ne riječima.
>> Iznenađujuće je s koliko malo poštovanja odrasli pristupaju djeci samo zato što su djeca, ističu stručnjaci. No djecu je doista važno tretirati s ljubavlju i poštovanjem te im dati istu pozornost kao i odraslima.
>> Roditelji često instinktivno kažu ne. No to je autoritativno i stresno i za dijete i za roditelja. Umjesto stalne kontrole, darujte djetetu malo slobode. Stoga katkad recite “da” ili osmislite neku varijaciju dopuštenja.
>> Roditelji se često ravnaju prema tradicionalno uvriježenim metodama odgajanja i teško im je prihvatiti promjene. Započnite tako da se koncentrirate na sljedeću interakciju s djetetom. Neka ona svakako bude pozitivna.
>> Tjerate li dijete na učenje, ono će učiti, no bez veselja i znatiželje. Naučit će samo koliko mora, a sve ostalo zanemariti, tj. naučit će samo onoliko koliko vi kontrolirate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju