Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Powered by Pevec
0 komentara

Urbano vrtlarenje - savjeti za vrt o kojem ste maštali

Koliko puta vam se dogodilo da ste posadili biljku, a ona je nakon nekoliko tjedana potpuno uvenula? Saznajte zašto samo zalijevanje biljke nije dovoljno kako bi ona opstala te što još trebate poduzeti

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
0 komentara

Urbano vrtlarenje ili urban farming, sve češće se spominje kao najbolje rješenje za zdravu i kvalitetnu hranu koju svatko od nas želi vidjeti na svom tanjuru. U ovakvom načinu uzgoja hrane koriste se terase, krovovi i zelene površine u urbanim zonama. No, rijetko tko zna kako to pravilno izvesti.

Upravo zato je Pevec na zagrebačkom Jankomiru organizirao radionicu na kojoj su zainteresirani mogli saznati sve o sadnji biljaka, ali i trikovima kojih se treba držati kako bi biljke rasle u svom punom sjaju. Profesorica Agronomskog fakulteta u Zagrebu objasnila je na koje stvari ljudi trebaju paziti tijekom cijele godine - Vrlo je važno kroz cijelu godinu brinuti o korisnim organizmima, morate ih privući i očuvati jer ako je uspostavljena prirodna ravnoteža, ne bi trebali imati većih problema. - kaže Tanja Gotlin Čuljak te upozorava da je vrlo važno kako su biljke zasađene te da je potrebno proučiti koje se biljne vrste najbolje slažu.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva | Autor: Igor Kralj/Pixsell/Instagram Foto: Igor Kralj/Pixsell/Instagram

No, radionica nije bila namijenjena samo starijima, na njoj su sudjelovali i 'mali vrtlari''. Najmlađi su u sklopu Pevecove radionice ''Mali vrtlar'' presađivali biljke i ukrašavali teglice, a cilj je bio potaknuti roditelje da naprave nešto kreativno sa svojom djecom i pritom saznaju nešto novo o sadnji biljaka.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na radionici su se dotaknuli i gradskih vrtova u Zagrebu, gdje se biljke smiju uzgajati isključivo na organski način. Upravo to je odličan način kako potaknuti obitelji da se zajedno uključe u sadnju povrća za koje će znati kako je uzgojeno i otkuda dolazi. Djeca će također naučiti cijeniti hranu koja im dolazi na stol te će steći znanje koje će im biti od velike koristi u kasnijem životu.

Ovo je bila prva uspješno odrađena Pevecova radionica, dok se sljedeća održava 7. travnja u Pevec centru Čakovec. Ako imate bilo kakve upite ili želite početi sa sadnjom biljaka, ali ne znate kako, ulaz je otvoren svima i potpuno je besplatan.

Kako bi znali koji faktori utječu na život biljaka, predlažemo da pogledate video.

Tema: Mali i veliki vrtlari

Možda vas zanima i ovo:
Message