Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Urednik Stephan skuhao je meni za radni i školski dan!

Urednik Stephan skuhao je meni za radni i školski dan!
4

Hrana iz dostave je preteška, namirnice nisu svježe i treba je izbjegavati, upozorava Stephan, koji je kao urednik odabrao najbolje obroke

VIDEO

Nemamo toliko dobar izbor u gradu da bismo znali prepoznati zdravu hranu. Pri naručivanju hrane zapravo ne znamo što jedemo. Mnogi nemaju uvijek svježe povrće, rabe teške umake, a upitna je i kvaliteta salama u sendvičima. Čak i salate nisu dobro napravljene, tvrdi Stephan Macchi, gastroguru i zvijezda Jezikove juhe koji je na jedan dan promijenio posao te se kao urednik gastrodana rubrike Lifestyle obračunao s problemom prehrane na poslu i u školi. Nije mahao kuhačama i noževima, ali je zato propisao jelovnik za zdravlje i vitkost.  

Ono što jedemo je vrlo bitno jer od toga ovisi kako ćemo živjeti, kaže Stephan

- Doručak je obvezan i ne biste ga smjeli preskakati - vatreno je objašnjavao Stephan te dodatno pojasnio: 

- Može se jesti svašta, ali ne pretjerivati sa slatkim pahuljicama te svakako uključiti voće. Što se tiče ručka, potrebno je malo više prilagodbe želimo li jesti zdravije. Svaki organizam je specifičan i pri izradi plana za ručak svatko treba kuhati ono što mu najviše odgovara te se ne prisiljavati jesti ono što organizam ne podnosi. Bez obzira na raznovrsnost ponude, dostavu je odmah odbio kao dobro rješenje. 

- Za posao je najbolje kod kuće pripremiti ručak, posebno salate. Idealno bi bilo ranije ustati i pripremiti dobru, bogatu salatu. Takav način prehrane zahtijeva bolju organiziranost, na koju će se trebati prilagođavati mjesec ili dva, ali će se isplatiti. Ono što jedemo je vrlo bitno jer od toga ovisi kako ćemo živjeti - govori Stephan. Salate mogu biti raznovrsne, ali je vrlo bitno da se ne začine kod kuće, nego da se na posao ponesu začini poput soli, ulja i octa. U protivnom salate mogu splasnuti. Pri pripremi valja upotrebljavati zdrava ulja kao što je maslinovo, bučino ili sezamovo. Vrlo kiseli ocat mudro je izbjegavati te više rabiti med kao začin - objasnio je Stephan. To mogu biti kombinirane svježe salate s voćem i povrćem, a dobro je uvesti i piletinu na žaru. 

Kao najbitnije Stephan ističe dobru organizaciju tjedne prehrane kako se jela ne bi ponavljala. Tako je jedan dan dobro jesti rižu, drugi crveno meso i blanširano povrće, a treći samo povrće... Uz takvu prehranu unose se svi potrebni vitamini i hranjive tvari.

-  Nikad ne pijem vitamine, ali jedem raznovrsno i zato nikad nisam bolestan - zaključio je Stephan te objasnio kako raznovrsna prehrana najbolje jamči snažan imunitet.

DOBRA ORGANIZACIJA

Plan prehrane treba organizirati, odnosno napraviti plan pa otići na tržnicu jedanput ili dvaput na tjedan i kupiti raznovrsne namirnice, savjetuje Stephan.

ZAČINI NA POSLU

 Hrana koja se priprema prije posla ne smije se odmah začiniti nego neposredno prije objeda. Na poslu čuvajte začine poput soli, ulja ili octa.


HLADNJAK ČUVA TRUD

Pri pripremanju hrane za više dana vrlo je važan hladnjak, napominje Stephan. Ako ne hladi dobro, hrana će propasti, a sav trud je tada uzaludan.


KUTIJE ZA HRANU

Danas su kutije za spremanje hrane toliko dobre da salate u njima mogu stajati dva-tri dana a da nimalo ne promijene okus, siguran je Stephan Macchi.

VOĆE SE JEDE NEOGRANIČENO

 Preporučujem da se jede što više hrane bez ulja, pogotovo ne prženo. Voće je odlično jesti između obroka, i to gotovo neograničeno, savjetuje Macchi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'