Hrana iz dostave je preteška, namirnice nisu svježe i treba je izbjegavati, upozorava Stephan, koji je kao urednik odabrao najbolje obroke
Urednik Stephan skuhao je meni za radni i školski dan!
Nemamo toliko dobar izbor u gradu da bismo znali prepoznati zdravu hranu. Pri naručivanju hrane zapravo ne znamo što jedemo. Mnogi nemaju uvijek svježe povrće, rabe teške umake, a upitna je i kvaliteta salama u sendvičima. Čak i salate nisu dobro napravljene, tvrdi Stephan Macchi, gastroguru i zvijezda Jezikove juhe koji je na jedan dan promijenio posao te se kao urednik gastrodana rubrike Lifestyle obračunao s problemom prehrane na poslu i u školi. Nije mahao kuhačama i noževima, ali je zato propisao jelovnik za zdravlje i vitkost.
Ono što jedemo je vrlo bitno jer od toga ovisi kako ćemo živjeti, kaže Stephan
- Doručak je obvezan i ne biste ga smjeli preskakati - vatreno je objašnjavao Stephan te dodatno pojasnio:
- Može se jesti svašta, ali ne pretjerivati sa slatkim pahuljicama te svakako uključiti voće. Što se tiče ručka, potrebno je malo više prilagodbe želimo li jesti zdravije. Svaki organizam je specifičan i pri izradi plana za ručak svatko treba kuhati ono što mu najviše odgovara te se ne prisiljavati jesti ono što organizam ne podnosi. Bez obzira na raznovrsnost ponude, dostavu je odmah odbio kao dobro rješenje.
-
Za posao je najbolje kod kuće pripremiti ručak, posebno salate. Idealno
bi bilo ranije ustati i pripremiti dobru, bogatu salatu. Takav način
prehrane zahtijeva bolju organiziranost, na koju će se trebati
prilagođavati mjesec ili dva, ali će se isplatiti. Ono što jedemo je
vrlo bitno jer od toga ovisi kako ćemo živjeti - govori Stephan. Salate
mogu biti raznovrsne, ali je vrlo bitno da se ne začine kod kuće, nego
da se na posao ponesu začini poput soli, ulja i octa. U protivnom
salate mogu splasnuti. Pri pripremi valja upotrebljavati zdrava ulja
kao što je maslinovo, bučino ili sezamovo. Vrlo kiseli ocat mudro je
izbjegavati te više rabiti med kao začin - objasnio je Stephan. To
mogu biti kombinirane svježe salate s voćem i povrćem, a dobro je
uvesti i piletinu na žaru.
Kao najbitnije Stephan ističe dobru organizaciju tjedne prehrane kako se jela ne bi ponavljala. Tako je jedan dan dobro jesti rižu, drugi crveno meso i blanširano povrće, a treći samo povrće... Uz takvu prehranu unose se svi potrebni vitamini i hranjive tvari.
- Nikad ne pijem vitamine, ali jedem raznovrsno i zato nikad nisam bolestan - zaključio je Stephan te objasnio kako raznovrsna prehrana najbolje jamči snažan imunitet.
DOBRA ORGANIZACIJA
Plan
prehrane treba organizirati, odnosno napraviti plan pa otići na tržnicu
jedanput ili dvaput na tjedan i kupiti raznovrsne namirnice, savjetuje
Stephan.
ZAČINI NA POSLU
Hrana koja se priprema prije posla ne
smije se odmah začiniti nego neposredno prije objeda. Na poslu čuvajte
začine poput soli, ulja ili octa.
HLADNJAK ČUVA TRUD
Pri
pripremanju hrane za više dana vrlo je važan hladnjak, napominje
Stephan. Ako ne hladi dobro, hrana će propasti, a sav trud je tada
uzaludan.
KUTIJE ZA HRANU
Danas su kutije za spremanje hrane
toliko dobre da salate u njima mogu stajati dva-tri dana a da nimalo ne
promijene okus, siguran je Stephan Macchi.
VOĆE SE JEDE NEOGRANIČENO
Preporučujem da se jede što više hrane bez ulja, pogotovo
ne prženo. Voće je odlično jesti između obroka, i to gotovo
neograničeno, savjetuje Macchi.