Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Uređenje potkrovlja: Pogled na nebo je ljepši uz pravi raspored

Uređenje potkrovlja: Pogled na nebo je ljepši uz pravi raspored
7

Iskoristite kosine i napravite kuhinju po mjeri, dobro provjerite toplinsku izolaciju i krov, a najviše se čuvajte masivnog namještaja koji zaklanja izvor svjetlosti

VIDEO

Potkrovlja su sinonim za šarmantni i romantični životni prostor ispunjen neobičnim kosinama, krovnim gredama i prozorima s pogledom na nebo. 

Stanovi u potkrovlju su, isto kao i oni u prizemlju, najčešće jeftiniji od stanova iste “kvadrature” na katovima, na što također mnogi računaju tijekom kupnje životnog prostora. Često se prodaju u roh-bau izvedbi pa možete sami isplanirati raspored prostorija. Mnogi se ipak pribojavaju kupnje stana u potkrovlju zbog kosina i nižih zidova koji smanjuju mogućnost kretanja i opremanja. 

Te je izazove danas lakše riješiti zahvaljujući izradi namještaja po mjeri, ugradbenih ormara i drugih elemenata kojima se tavanski prostor može optimalno iskoristiti. Prostori koji su niži od metra mogu se iskoristiti kao spremišta, a ispod zidova koji su niži od dva metra smjestite kauč s foteljama, krevet, kuhinjske elemente, radni stol ili WC školjku. Ti su dijelovi potkrovlja iskoristivi za razne statične funkcije, ali ih treba izbjegavati kao prostor za kretanje i prolaz. Pri kupnji i uređenju tavanskog prostora osobitu pozornost treba obratiti na krovište i prozore. 

Kako biste izbjegli buduće popravke zbog prokišnjavanja i vlage, provjerite je li investitor štedio na kvaliteti izvedbe krova. Za takve su prostore idealni električno pokretani krovni prozori sa senzorima za oborine. Možete ih ugraditi na visoka, teže dostupna mjesta i time dobiti dodatni izvor svjetla. Uz to možete biti bezbrižni i ne morate svaki dan pratiti vremensku prognozu strahujući jeste li zatvorili prozore pri izlasku iz stana.

Prozori 

Vodite računa o izvoru svjetla tijekom rasporeda namještaja. Prozori koji gledaju na sjever i istok imat će blažu svjetlost, a na jugu i zapadu može vam biti prevruće.

Kuhinja 

Iskoristite kosine za uređenje kuhinje po mjeri. S obzirom na to da brojne kuhinje u manjim stanovima nemaju prozor, ovdje će krovni prozor biti dodatni adut.

Pogled 

Pri izboru stana u potkrovlju izbjegavajte stanove koji imaju samo krovne prozore. Ograniči li se vaš pogled samo na nebo, s vremenom će vam postati monotono.

Idealan prostor za dječju igru i kreativan rad

Mnoge kuće kriju neiskorištene tavane na kojima se gomilaju bačene stvari, a taj bi se prostor mogao pretvoriti u dodatnu sobu za goste, dječju sobu, prostor za učenje ili igru. Tavanski je prostor udaljeniji od ostatka kuće pa ga mnogi odluče pretvoriti u oazu za odmor i opuštanje ili radnu sobu u kojoj se mogu s mirom posvetiti poslovima. 

Korisno je rješenje preurediti ga u prostor za dječju igru gdje će se djeca moći igrati, osobito zimi kad ne mogu toliko boraviti u dvorištu. Pritom treba voditi računa o izradi sigurnog stubišta koje će voditi u potkrovlje. Također, treba provjeriti konstrukciju poda na tavanu koji mora biti dovoljno čvrst kako bi podnio sav namještaj koji planirate postaviti.

Spavaća soba mora biti dobro izolirana

Vrlo je bitna kvalitetna toplinska izolacija u potkrovljima. Ondje je ljeti najčešće toplije nego na katovima ispod, a zimi ih je teže zagrijati, pa je važno osigurati što manji gubitak energije. Klima-uređaj u potkrovlju je nužan tijekom ljetnih vrućina, osobito ako se u potkrovlju kuha i spava. Stručnjaci preporučuju da se klima postavi na što višu poziciju u prostoru. Prozori okrenuti jugu uštedjet će grijanje zimi.

Kontrast 

Uređujete li staro potkrovlje s drvenim krovnim gredama dodatno ih istaknite kontrastnom bojom u odnosu na zidove i dobit ćete odličan dekorativni element.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala