Lifestyle

Komentari 15

Uskoro će otvoriti online muzej starih vrsta mobitela: 'Skupljam telefone više od 25 godina'

Uskoro će otvoriti online muzej starih vrsta mobitela: 'Skupljam telefone više od 25 godina'

Novi online muzej posvećen povijesti ovog gadgeta koji je promijenio način komuniciranja i druženja trebao bi se pojaviti u studenom i sadržavati više od 2000 modela od 200 različitih proizvođača

Muzej mobilnih telefona, koji će prikazati razvoj mobilnog telefona od 1984. do danas, podržao je mobilni operater Vodafone kroz petogodišnji sponzorski ugovor.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovisni smo o mobitelima

Muzej je stvorio stručnjak za mobilne telefone Ben Wood, koji je također glavni analitičar u tvrtki za tehnološka istraživanja CCS Insight, te njegov kolega veteran mobilne industrije Matt Chatterley, s ciljem da u budućnosti stvore mobilne fizičke izložbe kako bi što više ljudi moglo vidjeti zbirku telefona.

Online muzej će sadržavati prve mobilne telefone, često velike, teške uređaje koji su bili jedva prenosivi, uz najnovije sklopive pametne telefone, koji sadrže ekrane koji se mogu preklopiti na pola, kao i vrhunske kamere za fotografije i video.

- Skupljam telefone više od 25 godina. U posljednja tri desetljeća mobitel je postao dio društvenog tkiva, a raznolikost dizajna, od prvih prijenosnih telefona do najnovijih pametnih telefona s fleksibilnim zaslonima, nešto je što treba vidjeti - rekao je Wood.

- Kad se online muzej pokrene kasnije ove godine, želimo da to bude bogat izvor za učenje i način da inspiriramo mlade ljude da nastave stvarati vlastite nevjerojatne mobilne inovacije u budućnosti - .objasnio je.

Max Taylor, direktor za britanske potrošače u Vodafonu, rekao je: - Prije više od 35 godina, Vodafone je obavio prvi mobilni telefonski razgovor u Velikoj Britaniji putem Vodafone Transportable VT1, telefona koji je bio veličine automobilskog akumulatora, a bio je čak i teži.

- Ti rani uređaji i sve što je kasnije došlo, predstavljaju fascinantnu priču, ne samo o samoj tehnologiji i načinu na koji se razvila, već i o načinu na koji komuniciramo. Naši su pametni telefoni sada u samom središtu našeg svijeta i ovo je prikladna proslava uloge koju igraju - komentirao je Taylor.

- Nadamo se da ćemo, podržavajući jedinstvenu muzejsku zbirku Bena i Matta, najopsežniju zbirku bilo gdje u svijetu, moći pomoći ljudima da se prisjete uređaja koje su imali godinama i da se uzbude oko toga što bi uređaji u budućnosti mogli učiniti za njih - zaključio je direktor u Vodafonu.

POGLEDAJTE VIDEO: 'TKO JE TU LUD!?' SA ZORANOM PRIBIČEVIĆEM