Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uspjeh domaćih ugostitelja: Još 3 hrvatska restorana dobila su vrijednu Michelinovu zvjezdicu

Uspjeh domaćih ugostitelja: Još 3 hrvatska restorana dobila su vrijednu Michelinovu zvjezdicu

Hrvatsku je kao posebno zanimljivu destinaciju za putnike-gurmane ocijenio i međunarodni direktor vodiča Michelin Gwendal Poullennec, napominjući da pruža autentične i raznolike gastronomske doživljaje

VIDEO

Najnovijom dodjelom po jedne zvjezdice za tri nova restorana u Hrvatskoj, jedan od najcjenjenijih gastro vodiča u svijetu Michelin od utorka na svom popisu ima ukupno deset restorana u Hrvatskoj s jednom zvjezdicom, izvijestili su u utorak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) slijedom obavijesti iz Michelina.

Nova tri restorana koja su dobila zvjezdicu Michelina su Nebo u Rijeci (u sklopu hotela Costabela Hilton) te Alfred Keller u Malom Lošinju i Agli Amici u Rovinju.

Time su se pridružili već 'poznatoj sedmorici', restoranima koji su zadržali svoje zvjezdice - Boškinac u Novalji, LD Terrace u Korčuli, Pelegrini u Šibeniku, 360º u Dubrovniku, Monte u Rovinju, Noel u Zagrebu i Draga di Lovrana u Lovranu.

Osim zvjezdica, Michelin je za sedam novih restorana u Hrvatskoj ove godine dodijelio i svoje posebne oznake "Bib Gourmand" za kvalitetne menije po pristupačnim cijenama, pa je sada takvih restorana ukupno 13.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Objavljen popis restorana koji su dobili Michelinove zvjezdice: Čak tri domaća restorana slave!
Objavljen popis restorana koji su dobili Michelinove zvjezdice: Čak tri domaća restorana slave!

Novi s tom oznakom su restorani Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon).

Svi su ti restorani i u novom izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku za 2021., u kojemu je i novost oznaka "Michelin Green Star", koju su dodijelili restoranu Zinfandel’s u sklopu zagrebačkog hotela Esplanade, što je i potvrda da su tu posebno posvećeni održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji.

Brnjac i Staničić: Veliko priznanje i izniman uspjeh

Komentirajući te novosti iz Michelina za Hrvatsku, ministrica turizma i sporta i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac naglasila je da je uživanje u hrani i piću jedan od najvažnijih dijelova turističkog iskustva, kao i da Hrvatska kao zemlja izuzetno raznolike gastronomije te bogate gastronomske tradicije, koja se nalazi i na popisima nematerijalne kulturne baštine, mora u budućnosti sustavno ulagati u njenu promociju i razvoj.

"Brojna priznanja svjetski poznatih vodiča poput Michelina veliko su priznanje za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. U godinama pred nama Hrvatsku želimo pozicionirati kao novu gastronomsku ikonu Europe kroz sustav poduzetničkog i poticajnog upravljanja lokalnim proizvodima, koji odražavaju autentičnost regionalnih gastronomskih identiteta i namirnica, kao i kroz interpretaciju tradicije kroz inovativan i održiv pristup. Ministarstvo turizma i sporta obradit će ovu važnu temu i kroz Strategiju razvoja održivog turizma za razdoblje do 2030.", poručila je ministrica.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe, pak, da je u okolnostima pandemije koronavirusa dodjela novih Michelinovih oznaka izniman uspjeh za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu i vrlo važno za hrvatski turizam.

"Hrvatska sada ima 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, odnosno ukupno 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, ali i ukupne turističke ponude u ovom segmentu koji predstavlja jedan od glavnih motiva dolazaka mnogih ljubitelja putovanja po svijetu", kazao je Staničić, čestitavši svim restoranima, dobitnicima tih oznaka.

Veganski restoran u Francuskoj dobio Michelinovu zvijezdu: 'Nitko nije vjerovao u nas'
Veganski restoran u Francuskoj dobio Michelinovu zvijezdu: 'Nitko nije vjerovao u nas'

Ocijenio je i da prisutnost Hrvatske u Michelinovom vodiču znači i njezinu dodatnu promociju i vidljivost, ali i motivacija u nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i međunarodno prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija.

Hrvatsku je kao posebno zanimljivu destinaciju za putnike-gurmane ocijenio i međunarodni direktor vodiča Michelin Gwendal Poullennec, napominjući da pruža mogućnosti uživanja u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima.

"Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe", poručio je Poullennec, komentirajući i da je posljednjih nekoliko mjeseci bilo teško za Hrvatsku, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa.

"Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji", zaključio je Poullennec.

Nove oznake Michelina rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane njihovih profesionalnih inspektora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru