Lifestyle

Komentari 0

Veganski restoran u Francuskoj dobio Michelinovu zvijezdu: 'Nitko nije vjerovao u nas'

Veganski restoran u Francuskoj dobio Michelinovu zvijezdu: 'Nitko nije vjerovao u nas'

Claire Vallée čvrsto je vjerovala u ideju da otvori veganski restoran, što je i učinila 2016. godine zahvaljujući novcu prikupljenom crowdfundingom i zajmovima banke specijalizirane za etičko financiranje

Veganski restoran pod nazivom 'Ona', koji vodi kuharica Claire Vallée, smješten u gradu Arès, blizu Bordeauxa, na jugozapadu Francuske, nagrađen je Michelinovom zvjezdicom, čime je postao prvi veganski restoran u Francuskoj koji je dobio to priznanje. 

POGLEDAJTE VIDEO: I vegani dobili kondome

Naziv 'Ona' je skraćenica od 'Origine Non-Animale' i označava hranu čije porijeklo nije životinjsko, a chefica Claire vrlo je emotivno zahvalila ljudima koji prate njihovu stranicu, ljudima koji su sudjelovali u crowdfunding kampanji kad je skupljala novac za otvaranje restorana, te na pozitivnim kritikama medija, nakon što je u ponedjeljak objavljeno francusko izdanje Michelinovog vodiča, prenosi BBC. 

Michelin je ranije dodijelio zvijezde vegetarijanskim i nekim veganskim restoranima diljem svijeta, uz naznaku da povrće i biljna kuhinja imaju svoje mjesto u vrhunskim objektima u kojima su inače meso i riba donosili nagrade.

- Hvala vam, jer ste vjerovali u mene, u moju okladu da vrijedimo, uza sve moje sumnje, strahove i strepnje. Zahvaljujući našem zajedničkom radu tijekom ove posljednje četiri godine, danas smo dobili prvu zvijezdu u Michelinovom vodiču - stoji u Claireinoj objavi na Instagramu. 

- Nastavit ćemo tim putem, jer je ova zvijezda moja, vaša, ona koja definitivno dovodi biljnu gastronomiju u zatvoreni krug francuske i svjetske gastronomije - dodala je. 

Claire je restoran otvorila  2016. godine, zahvaljujući novcu prikupljenom crowdfundingom i zajmovima banke specijalizirane za etičko financiranje.

- Osjećala sam se kao da me udario vlak - rekla je kad je prošlog tjedna primila poziv iz Michelinovog vodiča s informacijom da je dobila priznanje. Osvojila je i zelenu zvijezdu, koja se dodjeljuje za čvrsto slijeđenje etike u praksi. 

Claire kaže kako je pokušala dobiti zajam od poslovnih banaka, no njihova je ocjena bila da otvaranje takvog restorana neće biti isplativo. Također, mjesto koje je odabrala za restoran nisu smatrali obećavajućim, zbog čega su joj dobivena priznanja još važnija. 

Najčitaniji članci