Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uštedite vrijeme i brže očistite vaš dom uz ovih devet savjeta

Uštedite vrijeme i brže očistite vaš dom uz ovih devet savjeta

Kako biste olakšali i skratili čišćenje bitno je znati s čim raspolažete. Da bi vam kuća bila manje prljavija svakodnevno pospremajte nered, a tijekom većeg čišćenje krenite od lakših stvari prema težim

VIDEO

1. Zamijenite sapun

Pametno čišćenje započinje prije nego što uzmete četku za ribanje. Kako bi vaša kupaonica nakon tuširanja bila čišća sama po sebi bez pretjeranog čišćenja, nabavite sapune na bazi glicerina ili biljnog ulja. Tako će vaši zidovi kupaonice i pod tuša biti sjajniji i manje će se nakupljati taloga od običnog sapuna, savjetuje April Lane, vlasnica April Lane kućnog čišćenja u Seattle-u.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

2. Isključite telefon

Kako biste što prije završili sa čišćenjem kuće uklonite što više distrakcija koje vas mogu ometati tijekom ovog procesa. Telefon stavite na vibraciju, isključite računalo, televizor i slično. Nakon toga bacite se na čišćenje, a ako želite da vam čišćenje ne bude dosadno upalite barem svoju omiljenu glazbu. 

3. Prvo napravite jednostavne stvari

Započnite s jednostavnim stvarima i prostorima.

- Primjerice, prvo očistite one prostorije gdje je mali protok ljudi kao što su spavaća soba, dječja soba ili garderoba. Nakon toga krenite na veće zadatke kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak. Kada završite lakše zadatke bit ćete motivirani da nastavite dalje i očistite ostatak doma. Ovisno o vašem kućanstvu, blagovaonica, spavaća soba ili kućni ured dobra su mjesta za početak čišćenja - savjetuje stručnjakinja za čišćenje Leslie Reichert.

Evo kako od svoje spavaće sobe možete napraviti oazu za odmor
Evo kako od svoje spavaće sobe možete napraviti oazu za odmor

4. Uključite perilicu posuđa

Držač četkica za zube izgleda pomalo prljavo? I držač sapuna? Dok čistite kuću, stvari kao što su držač četkica, sapuna, filter nape i slično stavite u perilicu posuđa na manju temperaturu. Provjerite koji sve materijali mogu ići u perilicu posuđa.

- Ako je to staklo, tvrda plastika, keramika i metal ne biste trebali imati problema - slažu se April i Leslie.

5. Razvijte naviku čistača

Kako biste smanjili nakupine velike prljavštine u kupaonici, nabavite otirač koji ćete koristiti nakon tuširanja ili kupke. Nakon svakog tuširanja obrišite zidove u kupaonici kako biste smanjili kamenac. Provjetravajte prozore i s glavom tuša nakon tuširanja isperite sve ostatke sapuna i šampona. Osim kupaonice, na dnevnoj bazi probajte barem čistiti nered kojeg napravite, primjerice nakon jela suđe stavite u perilicu posuđa, kada se dignete složite krevet, obrišite stol nakon jela, štednjak nakon kuhanja i slično. Čim prije steknete takve navike čišćenja za sobom, kuća će vam biti manje prljava.

6. Nemojte zaboravljati malene kućne predmete

Mnogi zaboravljaju prilikom čišćenja očistiti male kućanske aparate kao što su toster, mikrovalna pećnica ili kuhalo za vodu. To je jako bitno i nemojte to nikad zaboraviti. Mikrovalna može biti puna mrlja, a kako ju možda slabo koristite vjerojatno ni ne pomišljate da ju treba očistiti. Napunite šalicu vodom i stavite u mikrovalnu 2-3 minute, tako da u mikrovalnoj postane sparno. Para će omekšati ostatke i mrlje od hrane, što će olakšati brisanje. 

Trik kako lako očistiti dasku za rezanje da opet bude kao nova
Trik kako lako očistiti dasku za rezanje da opet bude kao nova

7. Protresite mrvice na pod

I prašinu i dlake kućnih ljubimaca. Slijedite pravilo čišćenja svake sobe od vrha do dna i istresite na pod prašinu sa zavjesa, polica za knjige i slično, a zatim usisajte. Čistit ćete brže ako se ne budete trebali brinuti o tome kamo odlazi prašina, i dok god imate dobar usisavač.

8. Održavajte usisavač

Koristite usisavač koji odgovara vašim željama i površini poda, ali održavajte svoj usisavač čistim radi maksimalne snage usisavanja i učinkovitosti. Primjerice, svakog mjeseca promijenite jednokratne vrećice, obrišete unutrašnjost i dno stroja i očistite rotirajuću četku. Jednom godišnje ga odvedite kod profesionalca na servis. 

9. Preskočite rijetko korištene prostorije - ne svaki put

Za većinu kućanstava, veliko čišćenje je dovoljno provoditi svaki drugi tjedan. Međutim, ne smijete zaboraviti na malena svakodnevna čišćenja. Ako imate sobu za goste ili kupaonicu za goste ne morate ju stalno čistiti. Ako se ne koristi, dovoljno je jednom mjesečno, piše Real Simple.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru