Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Utjeha na pravi način: Umjesto 'smiri se' puno će više pomoći ovih pet konkretnih rečenica

Utjeha na pravi način: Umjesto 'smiri se' puno će više pomoći ovih pet konkretnih rečenica

Iako nekome 'smiri se' zvuči kao utjeha, onome tko treba vašu pomoć ona zvuči poput naredbe. S njom nećete postići željeni učinak pa umjesto toga radije recite 'tu sam za tebe' ili 'proći ćemo ovo zajedno'

Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji kada ste bili pod prevelikim stresom ili ste imali tjeskobne i panične napadaje. U tim trenutcima neki se vole sami smiriti i opustiti dok neki traže pomoć svojih najmilijih. Ono što često možemo čuti od nekog tko nam u tom trenu pokušava pomoći su riječi poput 'smiri se', 'trebaš se smiriti', 'bit će sve ok'. No koliko te riječi u takvoj situaciji pomažu i jesu li učinkovite? 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Rektorica Sveučilišta u Norveškoj 07:27

Psihologinja Andrea Bonior koja je specijalizirana za tjeskobu te u svom radu često promatra ljudsku interakciju u ovakvim i sličnim trenutcima, kaže kako riječi poput 'smiri se' nikada nisu imale željeni učinak, bilo da su izrečene u svađi s partnerom, u stresnom trenutku ili za vrijeme napadaja panike. Kako ona kaže, ta riječ često ima suprotni učinak.

Onaj tko je u problemu ili u stresnoj situaciji svakako će se trebati smiriti, ali kako bi to napravio nečija naredba 'smiri se' pogotovo povišenim tonom neće uroditi plodom. Sljedeći put kada se nađete u ovakvoj ili sličnoj situaciji, prije nego kažete uznemirujuću riječ 'smiri se', zastanite na trenutak i razmislite o sljedećim opcijama.

1. 'Shvaćam da te ovo uznemirava'

Onaj tko od vas traži pomoć tražit će malo empatije i razumijevanja, a ne da mu naređujete da se smiri. Umjesto da nekome naređujete pokušajte s njim uspostaviti vezu i poistovjetiti se.

Ukoliko to ne napravite moguće je da će se naljutiti na vas i pomislit će da ih vi jednostavno ne shvaćate niti se trudite shvatiti. Osim toga, uvijek morate paziti kojim tonom razgovarate s nekim tko se nalazi u ovakvoj situaciji jer ih vaš ton može ili odbiti ili usrećiti i smiriti.

2. 'Teško mi je razgovarati s tobom kad si pod ovolikim pritiskom'

Ovo može biti korisno za reći kad dođe do žestoke rasprave i kad prelazite granicu u kojoj produktivni razgovor postiže rješenje. Ključno je prenijeti da još uvijek želite razgovarati, ali da zbog cijelog pritiska ne znate hoćete li reći pravu stvar. 

Ipak, nemojte koristiti ovu frazu kao ultimatum ili prijetnju da ćete pobjeći ako se odmah ne smire bez vaše pomoći - u tom slučaju to će imati isti efekt kao i 'smiri se'.

3. 'Zastat ću na trenutak da usporim stvari'

Ova fraza može biti korisna u sukobu jer može modelirati tehnike opuštanja, a da se ne osjeća kao optužba za bilo što ili ih prisiljava da vas slijede. Težite razumnom tonu koji prepoznaje vašu vlastitu ulogu u sukobu. A onda, doista zastanite - slijede li vas ili ne. Istegnite tijelo, udahnite zrak ili radite vježbe disanja. Čak i ako ne slijede vaše vodstvo, barem znate da ćete biti sposobniji upravljati onim što dolazi - i voditi svojim primjerom.

4. 'S tobom sam u ovome'

Girl consoling to her sad best friend

Ovakva rečenica posebno je korisna u situacijama kada smirujete dijete koje izgubi kontrolu ili se ljuti ili kada se vaš partner ili netko iz obitelji nosi sa stresnim periodom. Većini ljudi je utješno kada im netko kaže 'tu sam za tebe' ili 's tobom sam u ovome, nisi sam'.

Kada dobiju uvid u to da nisu sami oni će se lakše smiriti. Kad je netko uznemiren, uvijek tražimo prave riječi koje ćemo im reći, ali jednako je važno i kako slušamo i jesmo li emocionalno prisutni za tu osobu.

5. 'Kako ti mogu pomoći da zajedno to prođemo?'

Ovakva riječ onome tko je uznemiren pruža sigurnost i rješenje u tom trenutku. Ono što ta osoba najviše želi je da taj period prođe i da on kroz sve to nije sam. Iako vrlo vjerojatno ako ponudite ovakvo rješenje osoba se neće odmah smiriti, ali zajedno možete poraditi na tome i možete pronaći zajedničko rješenje.

Kako bi ste pomogli nekome da izađe iz stresne situacije potrebno je vrijeme, slušanje, razgovor i pomoć. Nudeći nekome svoju pomoć stvarate povezanost s drugim što njemu daje sigurnost i potvrdu da vam je stalo. Ono što osobi treba je strpljivost. Budite uporni i strpljivi, nemojte podizati ton i stvari će početi pomalo sjedati na svoje mjesto, piše Psychology Today.