Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
213 komentara

Evo što slatka gazirana pića rade tijelu u samo sat vremena

Osim što stvaraju ovisnost kao kokain ili heroin, gazirana pića puna šećera uništavaju zdravlje, a nakon ispijanja osjećamo se umornije i pospanije

Fotolia
Foto: Fotolia
213 komentara

Jeste li se ikada zapitali što vašem tijelu radi ispijanje Coca-Cole i drugih gaziranih pića koja su puna šećera? Portal Truth Theory napravio je infografiku baziranu na istraživanju. Pokazali su što se događa u tijelu od trenutka kada se gazirano piće popije pa narednih sat vremena. 

Ovo su rezultati:

  • Prvih 10 minuta U tijelu se našlo 10 čajnih žlica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan. 
  • 20 minuta Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.
  • 40 minuta Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.
  • 45 minuta Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
  • 60 minuta Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije  zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija. Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.

Objašnjenje stručnjaka:

- Coca-Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana pića puna su kiselina koje oštećuju zubnu caklinu i vode karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza - objašnjava bivši ljekarnik dr. Sameer Pate.

Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

- Redovita konzumacija većih količina napitaka kao što je Coca-Cola pogoduje povećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za Coca-Colu mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto je treba izbjegavati - kaže nutricionistica Ella Allred.

Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća.

- Kofein u Coca-Coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, in opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga - dodaje nutricionistica.

Stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih žličica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message