Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Užina za još bolje zdravlje: Uz pinjole se lakše troše kalorije

Užina za još bolje zdravlje: Uz pinjole se lakše troše kalorije
2

Uvijek u kuhinji imajte zalihu vlakana, orašastih plodova, keksa od cjelovitih žitarica i fine ribe... Složite zdravu užinu i više nikad nećete zvati dostavu

VIDEO

Između doručka i ručka ništa ne odgovara bolje od omiljenog snacka, no obično je nezdrav, upozorava dr. Mehmet Oz. Ne treba ih izbaciti iz prehrane jer zalogaji između obroka dobar su način za vraćanje energije, a imaju i mnoge zdravstvene prednosti. Užina pomaže metabolizmu da ostane “u formi”, ali i smanjuje rizik od prejedanja tijekom ručka. Isto tako, tijekom dana održat će preporučenu razinu šećera u krvi, pa se nećete osjećati loše ili biti živčani, tvrdi Oz. No treba pripaziti da popodnevnim zalogajima ne unesete nepotrebne količine kalorija. 

Primjerice, kaže Oz, ne biste vjerovali, ali keksi imaju manje kalorija od gotovih miješanih snackova sa sušenim voćem, žitaricama i komadićima čokolade, poput mueslija, koje mnogi smatraju zdravim snackom. Pola šalice ovoga snacka ima čak 320 kalorija, dok keks s grožđicama samo 250. No zbog toga Oz predlaže da sami napravite svoj muesli. Upotrijebite do tri vrste orašastih plodova poput badema i oraha, zatim vlakna i omega-3 kiseline. Dodajte sušene brusnice i tamnu čokoladu kako biste dobili i dovoljnu dozu antioksidansa, preporučuje liječnik. Isto tako, umjesto zdjelice kupovnih kokica, radije pojedite tortilja čips koji ima samo 140 umjesto 200 kalorija koje biste unijeli kokicama. A ako ne možete odoljeti kokicama, radije ih pripremite sami. 

Dogodi li se ipak da vam tijekom dana padne razina šećera, a zapeli ste na poslu, vjerojatno ćete postati pomalo živčani, kaže Oz. Prije nego što nazovete restoran za dostavu brze hrane, radije pojedite nešto bogato vitaminom C. Citrusi i paprike bogate su ovim vitaminom koji smanjuje razinu hormona stresa u tijelu, a u krv šalje šećer, pa se raspoloženje odmah popravlja. Najbolje bi bilo jesti svježu, neobrađenu hranu, bogatu vitaminom C, jer se kuhanjem velika količina vitamina gubi, naglašava Oz. Uhvati li vas želja za slatkim, napravite brzi desert koji ima samo 150 kalorija, a nahranit će i gladne oči. Upotrijebite nemasni grčki jogurt, koji je sjajan izvor probiotika, zatim malo bobičastog voća i sve prelijte medom. Snackovi, kaže Oz, trebaju biti sastavni dio svakog plana prehrane, a kako bi bili što zdraviji, za početak treba planirati unaprijed. Svaki dan trebali biste dva do tri puta nešto prizalogajiti između obroka. 

Pojest ćete manje ako ste sve dobro organizirali. No pripazite da ne kupite previše namirnica jer ćete pojesti više, samo zato što je dostupno, kaže Oz. Zatim savjetuje da snackove radite sami. Uvijek u kuhinji imajte zalihu vlakana i proteina bez dodatnih šećera, poput orašastih plodova i sjemenki, keksa od cjelovitih žitarica, maslaca od kikirikija, kriške voća, kuhana jaja i juhe. Najzdraviji zalogaji su oni u lijepim bojama, kaže Oz. Jedite ananas, brusnice, šljive ili višnje. Višnje su dobre kao snack prije spavanja jer su pune melatonina koji umiruje, a ostalo voće jedite nekoliko puta na dan te se “napunite” antioksidansima i sastojcima koji su “gorivo” za mozak. Jedite svaki dan u isto vrijeme, sredinom jutra, popodneva i uvečer.

Dreamstime

Na poslu ručajte ribu i ne zaboravite na vodu

Tijekom dana treba izbjegavati snackove prepune trans-masti, naglašava dr. Oz. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu, biljnim sirevima i gotovo svoj brzoj hrani. Radije ih zamijenite zdravim omega-3 kiselinama koje možete pronaći u ribi, maslinovu ulju... One poboljšavaju i raspoloženje. Zatim se, kaže Oz, treba kloniti rafiniranog šećera. Iako ćete od njega dobiti mnogo energije u kratkom vremenu, ona neće trajati pa ćete se nakon naglog pada šećera osjećati vrlo loše. Mehmet Oz naglašava i da nikako ne treba zaboraviti na vodu, jer ako imate samo jedan posto ispod preporučene količine vode u organizmu, mogući su glavobolja, dezorijentiranost i umor, pa je tijekom dana stalno pijuckajte. 

Od pinjola se mršavi, i to bez aktivnosti

Dva puta na tjedan između obroka uzmite po tri žlice pinjola, savjetuje Mehmet Oz. Možete ih i prepržiti na suhoj tavi kako biste pojačali aromu i okus. Osim toga, pinjoli troše kalorije čak i onda kad niste aktivni, pa su sjajan pomagač pri mršavljenju, kaže Oz. Možete ih dodati i u omiljenu sezonsku salatu. 

U smokvama je više kalcija nego u mlijeku

Suhe smokve su sjajan odabir, kaže Oz. Osim toga, zaslužne su i za otapanje masti u tijelu, pa zaobiđite kekse i na posao ponesite vrećicu smokava. Suhe smokve sadrže više kalcija nego kravlje mlijeko. Sjajne su za osteoporozu, anemiju i regulaciju krvnog tlaka. No sa suhim smokvama nije dobro pretjerivati jer sadrže čak pet puta više kalorija nego svježe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom