Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Vanja Dukić: Unatoč povratku agresivnog raka nikad se nije predala, i dalje se samo smijala

Vanja Dukić: Unatoč povratku agresivnog raka nikad se nije predala, i dalje se samo smijala

I uz kemoterapije, i uz nuspojave, vježbala je i dalje. Imala je mučnine, povraćala je, ali je nastavila trenirati. Nije odustala. Velika želja bila joj je nastupiti na Državnom natjecanju u body buildingu

VIDEO

Preminula je heroina Vanja Dukić (37), lavica koja se s teškom bolesti do samog kraja borila hrabro. Svoju dugogodišnju tešku bitku s karcinomom dojke prolazila je borbeno, ne skidajući osmijeh s lica. Ni kada je bilo najteže, ni kada se bolest vratila u još gorem obliku, ni kad su joj liječnici rekli da su se pojavile metastaze, nije se predavala.

POGLEDAJTE VIDEO:

O Vanji, koja je zbog svog optimizma i jakog sportskog duha prošle godine u ovo vrijeme stala na pozornicu na Sajmu sporta u Poreču gdje je pokazala zavidno sportsko tijelo i pred punom dvoranom u jednom trenutku skinula svoju plavu periku, nasmiješila se širokim osmijehom te pokazala svoju ćelavu glavu i da se bori, pisali smo lani.

Skinula periku i svima pokazala da ima rak: Ne predajem se!
Skinula periku i svima pokazala da ima rak: Ne predajem se!

Publika u dvorani tada je zanijemila samo na trenutak, nakon čega se dvoranom prolomio gromoglasni pljesak u znak podrške.

A Vanja se smiješila, kao cijelog svog života borbe s teškom bolesti. Ta fotografija skidanja perike na sportskom sajmu obišla je cijelu Hrvatsku. Bila je uzor mnogima.

- Ne dam da me bolest definira i unatoč tome što opet idem na kemoterapije, što imam nove metastaze, što teško podnosim terapije... Bar četiri do pet puta tjedno aktivno vježbam. Da nisam pod kemoterapijama, vježbala bi svaki dan. Ma nema predaje nikad - govorila je Vanja nekoliko puta.

Živjela na relaciji Pula - Zadar i bila je članica Body building kluba Mornar u Puli. Nedavno je u Puli bila na vjenčanju s prijateljicama, te ničim nije odavala da joj je teško, da ju boli.

Brigom o sebi, budi korak ispred raka dojki - mamografija pregled koji život znači!
Brigom o sebi, budi korak ispred raka dojki - mamografija pregled koji život znači!

Vidjele smo se u lipnju na vjenčanju zajedničke prijateljice. Izgledala je sjajno kao i uvijek. Ona je za mene diva. Dotjerana, našminkana, predivna izvana i iznutra. Puna optimizma, osjećajna, pravedna ali veliki borac. Takva je bila naša Vanja. Baš sam je na tom vjenčanju pitala je li ikada zaplakala kada je saznala za dijagnozu a potom i za metastaze? Rekla mi je glasno, ne. Rekla mi je da nije plakala jer da je tako samo gore. Poručila mi je tada u razgovoru da sve uvijek treba gledati s pozitivne strane jer je život svima neprekidna borba. Nekom veća, a nekom manja. Zatim se nasmiješila i uživala uz ples tu večer, više nego ikad od kada pamtim.

- Plesala je na podiju kao da joj nije ništa. Šokirala sam se kada sam čula da je nema. Ne mogu vjerovati - kazala je njezina prijateljica i također aktivna sportašica, Kristina Tomičić-Božičković iz Pule.

I samo godinu dana nakon spomenutog sportskog sajma u Poreču, kada su se Kristina i druge njezine kolegice u nedjelju ponovno popele porečku pozornicu u sklopu sportskog događaja, Vanjino srce prestalo je kucati.

Hrabra lavica zauvijek je zaklopila svoje oči. Nitko nije mogao naslutiti da joj se bliži kraj. Pozitivan duh i prepoznatljivi osmijeh imala je do samog kraja. Podsjetimo, Vanja se u svojoj 24. godini života suočila s teškom dijagnozom raka dojke nakon čega je uspješno operirana, te je nastavila nakon toga sa svojim životom i treninzima. Išla je na redovite kontrole svakih šest mjeseci.

I sve je bilo u redu do listopada 2019. godine, kada joj se rak vratio u još agresivnijem obliku. Nastale su brojne metastaze te je hrabra žena ponovno krenula na kemoterapije. I uz kemoterapije, i uz nuspojave, vježbala je i dalje. Imala je mučnine, povraćala je, ali je nastavila trenirati. Nije odustala. Velika želja bila joj je nastupiti na Državnom natjecanju u body buildingu.

Bila je tužna što ne može vježbati u teretanama uslijed korone, no snašla se. Zato je marljivo vježbala u svom domu, iako nam je u jednom razgovoru priznala da gorljivo prati vijesti kada će se one otvoriti, jer je što prije željela krenuti s pripremama.

Ključni pregledi za svaku dob: Koje preglede obaviti kao dijete te u svakom desetljeću života?
Ključni pregledi za svaku dob: Koje preglede obaviti kao dijete te u svakom desetljeću života?

Podsjetimo, Vanja je rak dojke otkrila prije desetak godina i to dok je bila na poslu. Napipala je kvržicu te odmah posjetila liječnika koji je najprije utvrdio neko masno tkivo, a nakon dodatnog privatnog pregleda te preporuke da se to 'masno tkivo' izvadi, utvrđen je visokohormonski karcinom dojke. Odstranjena joj je cijela desna dojka i deset limfnih čvorova.

- Izguram svaku kemoterapiju i idem dalje. Bože dragi život je jedan i nastojim si ga uljepšati što bolje. Našminkam se, stavim jednu od svojih perika, nasmiješim se i uživam u životu, u svakom trenutku. Želim život i svoju bitku vodim s osmijehom na licu - rekla nam je jednom Vanja. Iza sebe je ostavila kćer srednjoškolku i supruga koji su joj bili velika podrška i za koje je živjela i borila se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku