Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ekstrovertiranije žene vježbaju češće od neurotičnih

Vaša osobnost može utjecati na volju za vježbanjem i aktivnosti
1

To da ne volite vježbati ne znači da trebate odustati od toga. Štoviše, neurotičnim se osobama preporučuje jer vježbanje pomaže da se nosite s emocijama te da se potakne pozitivno raspoloženje

VIDEO

Prema novom istraživanju postoje specifične osobine ličnosti koje mogu biti razlog zašto se borite s time da ne možete pronaći motivaciju za vježbanje. Dakle, možda napokon imate i znanstveno opravdanje za to što se ne možete pokrenuti. 

Koristeći podatke iz niza većih studija, istraživači su otkrili da osobnost žene može utjecati na to koliko ste aktivni, kao i koliko žele sebe doživljavati aktivnom, što nije uvijek jednako. Pritom se razlikuju dvije osobine ličnosti: ekstrovertiranost i neurotičnost.

POGLEDAJTE VIDEO: Zajedničko vježbanje pomaže izgradnji odnosa s partnerom

Pokretanje videa...

01:28

Uspoređujući podatke o 314 muškaraca i žena u dobi između 70 i 85 godina te još 1098 osoba u dobi između 47 i  55 godina, znanstvenici su otkrili da su žene koje su bile više ekstrovertirane od prosjeka često prijavljivale da vježbaju više nego što je to njihov monitor zabilježio. Istraživači vjeruju da se to može objasniti činjenicom da monitor bilježi aktivnost, dok ljudi prijavljuju vježbanje na temelju samoprocjene toga koliko su se umorno osjećali nakon vježbanja. Stoga je prirodno da se rezultati dijelom razlikuju. 

Sveukupno, međutim, ekstrovertirane žene bile su ipak aktivnije od žena koje su neurotične više od prosjeka. Žene u toj podskupini bile su manje aktivne i prema vlastitom izvještaju, kao i prema monitoru koji je pratio kretanje. 

- Neurotičnost se u ovom slučaju opisuje kao sklonost ka negativnim osjećajima, kaže Tia Kekäläinen, voditeljica istraživanja. No, to da niste skloni voljeti jutarnji, podnevni, ili večernji  trening zbog određene osobine ličnosti, ne znači odmah da biste trebali baciti ručnik na pod, dodaje.  

Štoviše, neurotičnima vježbanje zapravo može pomoći u tome da pobijede negativne osjećaje.  Vježbanje može potaknuti  hormone koji popravljaju raspoloženje. Na to posebno utječe planinarenje, ili duga šetnja šumom ili parkom. Također, razmislite o tome da započnete s brzim treninzima za početak,  poput petominutnog treninga cijelog tijela, na primjer, prenosi portal MindBodyGreen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru