Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Vatrogasci otkrili trik koji vam može spasiti život kod požara

Vatrogasci otkrili trik koji vam može spasiti život kod požara

Najvažniji sigurnosni faktori u domaćinstvu za zaštitu od požara su urednost i čistoća. Nagomilano smeće u potkrovljima i podrumima, hrpe krpa i beskorisnih starudija najviše ugrožavaju dom

VIDEO

U siječnju ove godine vatrogasna postrojba iz Connecticuta je odgovorila na požar u kući koji je uzrokovao veliku štetu, a prizor koji su zatekli podijelili su na društvenim mrežama. Naime, dok su dim i plamenovi spaljivali vrata jedne spavaće sobe u kući, ostavljajući je crnom, unutarnja strana vrata ostala je gotovo potpuno neoštećena - što pokazuje kako jednostavno zatvaranje vrata spavaće sobe može biti spasonosno.

- Jutros su članovi vatrogasnih postrojbi New Fairfielda zajedno s policijom i hitnom službom odgovorili na požar u stambenoj zgradi. Obitelj i ljubimac su u redu - piše u postu.

As a parent it’s hard to convince little kids to sleep with the door closed, they always want it open just a little. I...

Objavljuje Cold Spring Harbor Fire DepartmentUtorak, 29. siječnja 2019.

Fotografije su izvrstan primjer važnosti držanja vrata spavaće sobe zatvorenima za vrijeme spavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrata na obje fotografije su klasična vrata za spavaću sobu. Dok je prednji dio vrata ozbiljno oštećen, unutarnji dio vrata je štitio spavaću sobu i ljude u njoj.

- Da je netko bio u ovoj spavaćoj sobi, vrata bi mu spasila život - napisali su.

Naravno da je dim ostavio oštećenja uz vrata u unutrašnjosti sobe, ali još uvijek netaknuta bijela vrata su izvrsno obavila posao zadržavanja većine dima van spavaće sobe.

Iako su stvarni plamenovi mogli zapaliti drvena vrata, mnogi smrtni slučajevi i ozljede povezane s vatrom su zapravo uzrokovane udisanjem dima.

Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom
Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom

Opasnosti od požara - savjeti

Čistoća i urednost

Najvažniji sigurnosni faktori u domaćinstvu za zaštitu od požara su urednost i čistoća. Nagomilano smeće u potkrovljima i podrumima, hrpe krpa i beskorisnih starudija najviše ugrožavaju dom. Zato vodite brigu o redu i čistoći, a roditeljima pomognite u čišćenju i velikim pospremanjima. Redovito treba održavati dimnjake, tj. držati ih nepropusne i čiste.

Štednjaci i peći

Nestručno postavljene peći, štednjaci i ostala grijaća tijela čest su i u velikom broju slučajeva zanemaren izvor opasnosti. U krugu od pola metra ne držite nikakve gorive predmete, a u nedoumici kontaktirajte stručne osobe. Hrana koja se kuha i peče na štednjaku ili peći, a bez nadzora zagori, može uzrokovati požar.

Pepeo

Požar nošen orkanskom burom spušta se prema prvim kućama

Topli pepeo može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja, tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili u smeće s drugim gorivim otpadima. Pepeo odložite samo u metalne kontejnere na otvorenom. 

Zapaljivi otpad

Privremeno odlaganje zapaljivih otpadaka (masne krpe, u ulju natopljen papir za čišćenje itd.) dozvoljeno je samo na otvorenom u metalnim posudama koje se mogu zatvoriti. Kontrolirano odlažite otpad, tako da otpadni papir, baterije i polietilensku, takozvanu PET-ambalažu, odlažete u za njih određene spremnike. Odlažite stiropor i motorna ulja u reciklažna dvorišta.

Odvodi kuhinjskih para (nape)

Filter kuhinjskih napa treba redovito čistiti ili mijenjati. Pažnja: zamijenjeni filteri su lakozapaljivi otpad!

Vruća mast

Pregrijana mast se može zapaliti. Požari masti su najčešći uzroci kuhinjskih požara. Goruću mast nikako ne gasite vodom, nego ju prekrijte!

Iako friteze imaju termostat, ne smiju biti ostavljene bez nadzora. Stara mast je lakše zapaljiva nego svježa, tako da redovita zamjena masti povećava sigurnost od požara.

Postavljanje toplinskih uređaja

Električna kuhala, aparati za kavu, čajne grijalice itd. uvijek se moraju postaviti na negorivu podlogu i najmanje na udaljenosti od pola metra od zapaljivih tvari. Grijaći dijelovi uronjenih kuhala moraju u cijelosti biti uronjeni u vodu.

Glačalo

Uključeno glačalo ne smije biti "zaboravljeno". Prilikom prekida ili završetka rada treba ih odložiti i isključiti iz struje.

Televizor, video

Uključeni TV i video isijavaju toplinu, koja se mora odvoditi. Ako se ovakve uređaje ugradi u zid ili namještaj, mora se osigurati dovoljna ventilacija. Između električnih uređaja i zidova/regala mora biti minimalni razmak od 10 cm. Kada se na više dana napušta domaćinstvo (godišnji dopust), obvezno ih iskopčajte iz utičnica.

Sprejevi

Različiti sadržaji sprejeva (lakovi, sredstva za čišćenje) mogu biti opasni i zapaljivi. Ne upotrebljavajte ih u blizini otvorene vatre, uključenog toplinskog uređaja (fen, kalorifer) ili goruće cigarete. Prigodom prekomjernog grijanja, pojedine bočice sprejeva mogu eksplodirati, zato ih ne odlažite u blizini toplinskih uređaja, niti bacajte u vatru.

Termofor

Električni termofor i prekrivači u krevetu smiju se rabiti samo za ugrijavanje. Neprekidno uključeni termofori mogu dovesti do požara zbog kratkog spoja ili kvara termostata.

Božićna drvca

Požari na božićnim drvcima su dosta česti. Izbjeći ih se može pridržavanjem jednostavnih sigurnosnih mjera:

- bor nikada ne postavljajte u blizini zavjesa

- ne rabite prskalice ili svijeće (svakako su bolje žarulje-lampice), a od električnih lampica udaljite papir i nakit. Lampice ne smiju gorjeti bez nadzora!

Još nekoliko važnih napomena za božićno i novogodišnje doba:

- Prskalice ne koristite u stanu, a pogotovo ne na drvcima.

- Božićna drvca ostaju duže svježa i time su manje požarno opasna. Korisno je i ako se prije postavljanja skladište u hladnim prostorima ili se postave u posudu s vodom. Stalci božićnih drvaca koji se daju napuniti vodom, također sprječavaju brzo sušenje drveta i time povisuju požarnu sigurnost.

Skladištenje u potkrovljima i podrumima

U potkrovljima i podrumima se smiju pohraniti samo negorive tvari i poljoprivredni proizvodi, uz nesmetan pristup svim dijelovima potkrovlja i krovnim prozorima. Ako držite neku opasnu ili gorivu tvar, obvezno se kod stručne osobe raspitajte o načinu najboljeg skladištenja.

LIDIJA BAČIĆ ŠOKIRALA FANOVE: 'Pa ona je gola u novinama'?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'