Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Važno! Na mamografiju se ide između 5. i 10. dana ciklusa

Važno! Na mamografiju se ide između 5.  i 10. dana ciklusa
1

PAPA test i mamografija rade se prije ovulacije, a šećer u krvi i lipidni profil mjere se kad ste natašte. Krvni tlak je nabolje mjeriti dva puta dnevno, ujutro i navečer...

VIDEO

Mamografiju se preporučuje raditi isključivo u prvoj fazi ciklusa, neposredno nakon završetka menstruacije, jer tad žena sigurno nije trudna, kaže prim. dr. sc. Miodrag Lacić, ravnatelj Poliklinike Lacić. 

- Iako je doza zračenja kod mamografije vrlo mala, tako se izbjegava svaka mogućnost i najmanjeg ozračivanja embrija. Nadalje, u tom dijelu menstrualnog ciklusa gustoća žljezdanog tkiva dojki je nešto manja, pa se može bolje prikazati i lakše analizirati dojke na mamografskim snimkama - kaže dr. Lacić. 

Mamografija je radiološka pretraga dojki X-zrakama pomoću koje se vrlo rano može otkriti rak dojke, koji je jedan od češćih tumora u žena, tako da svaka deseta žena ima rizik da u životu razvije ovu bolest.

- Većina liječnika slaže se da bi prvu mamografiju žena trebala napraviti s 40 godina, mada se u nekim zemljama ta dob pomiče i na 50. S druge strane, neke žene mamografiju trebaju napraviti i ranije, ovisno o nasljednoj sklonosti raku dojke kao i patološkim procesima u dojkama otkrivenim drugim tehnikama pregleda, kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonancija - upozorava dr. Lacić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

PAPA test je također najbolje napraviti neposredno nakon što završi menstrualno krvarenje - u prvoj fazi ciklusa, odnosno prije ovulacije, kažu liječnici Ginekološke ordinacije Poliklinike Lacić. Prvi PAPA test treba napraviti najkasnije godinu dana nakon prvog spolnog odnosa.

Ako je prethodni PAPA test uredan, sljedeći se preporučuje raditi za godinu dana, odnosno sve bi žene trebale jedanput na godinu napraviti ginekološki pregled ultrazvukom s color dopplerom te PAPA test. Test je važan za otkrivanje raznih upalnih i zloćudnih bolesti, kao što su karcinom grlića maternice kao i karcinom uterusa. 

- Provjera šećera u krvi redovito se radi natašte, te eventualno dva sata nakon obroka. Isto bi trebalo biti sastavnica sistematskog pregleda, te ljudi koji su pod povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti, a prvenstveno se radi o ljudima prekomjerne težine - kaže dr. sc. Mario Sičaja, kardiolog Poliklinike Lacić.

Dodaje da bi bilo poželjno barem jedanput godišnje provjeriti između ostalog i razinu šećera u krvi i urinu.  Naime, šećerna bolest često je neprepoznata budući da su prvi simptomi često prisutni tek u kasnijim stadijima kad je bolest već uznapredovala, te nastanu oštećenja organa. 

- Lipidni profil najbolje je napraviti natašte, a uključuje određivanje triglicerida, ukupnog kolesterola, LDL-a (lošeg kolesterola), HDL-a (dobrog kolesterola). Lipidni profil temelj je procjene kardiovaskularnog rizika te s ostalim čimbenicima rizika predstavlja temelj procjene liječenja kardiološkog bolesnika. Naime, povišene masnoće (lipidi) u krvi odlažu se u jetri i stijenkama krvnih žila, te time dovode do oštećenja jetre i sužavanja krvnih žila - upozorava dr. Sičaja.

fotolia

Nastavlja da je krvni tlak nabolje mjeriti dva puta dnevno, ujutro i navečer, a vrijednosti zapisati u dnevnik samokontrole. Udobno se smjestite, opustite se pet minuta te tad izmjerite tlak tri puta. Srednja vrijednost izmjerenih vrijednosti uzima se kao točno mjerenje krvnog tlaka. 

Mamografija

  • Kad na pregled: Mamografiju se preporučuje raditi u prvoj fazi ciklusa - neposredno nakon završetka menstruacije.
  • Zašto: U tom dijelu ciklusa gustoća žljezdanog tkiva dojki je nešto manja pa se može bolje prikazati i lakše analizirati dojke na mamografskim snimkama.

Papa test

  • Kad na pregled: Možete ga napraviti bilo koji dan u mjesecu, no najbolje je neposredno nakon što završi menstrualno krvarenje - u prvoj fazi ciklusa, odnosno prije ovulacije.
  • Zašto: Tad je uzorak najbolji za analizu te će rezultati biti najprecizniji.

Krvni tlak

  • Kad na pregled: Najbolje je kad ste opušteni. Uz to, krvni tlak je nabolje mjeriti dva puta dnevno, ujutro i navečer, te vrijednosti zapisati u dnevnik samokontrole.
  • Zašto: Tlak može biti visok tijekom kraćeg perioda ako ste uznemireni ili pod stresom. 

Šećer  u krvi

  • Kad na pregled: Provjera šećera u krvi redovito se radi kad je bolesnik natašte. Preporučuje se jedanput na godinu.
  • Zašto: Jedenjem i pijenjem podižete razinu šećera u krvi na razinu koja nije posljedica isključivo rada vašeg tijela te rezultati neće biti najprecizniji.  

Lipidni profil

  • Kad na pregled: Lipidni profil najbolje je napraviti ujutro kad je pacijent natašte. Radi se jedanput na godinu.
  • Zašto: Unošenjem hrane i pića podižete razinu masnoća u krvi na razinu koja nije posljedica isključivo rada vašeg tijela te rezultati neće biti najprecizniji.  
Dreamstime

Zbog nasljednih rizika na PAPA test neke žene trebaju svakih 6 mjeseci

Kod nekih bolesti i poremećaja PAPA test se radi češće, ovisno o citološkom nalazu pa se može ponoviti i nakon par mjeseci. Ženama koje imaju veći rizik od obolijevanja bilo zbog nasljednih značajki ili rizičnog ponašanja, preporučuje se redovito raditi ginekološke kontrole ultrazvukom s color dopplerom i PAPA testom svakih 6 mjeseci, kažu liječnici Poliklinike Lacić.

Uz mamografiju postoje i druge tehnike pregleda

Danas je uloga mamografije u pregledu dojki  puno manja nego što je bila prije jer su se razvile druge tehnike pregleda dojki koje ne zrače, kao što su ultrazvuk dojki s color dopplerom te magnetska rezonancija (MR) dojki, te se zbog toga mamografija sve rjeđe koristi.

Preporuke su ipak da bi žene u dobi između 50 i 70 godina trebale svake dvije godine napraviti mamografiju. Za sam pregled nije potrebna dodatna priprema i možete koristiti dezodoranse i druga sredstva osobne higijene neposredno prije mamografije, kaže dr. Lacić.

Mjerite tlak jer je važna prevencija visokog tlaka

Arterijska hipertenzija ili povišen arterijski tlak je globalni javnozdravstveni problem i predstavlja sve veću prijetnju budući da je učestalost ove bolesti u porastu, kako u svijetu tako i kod nas. Stoga značajne zdravstvene i ekonomske prednosti ima prevencija, rano otkrivanje, liječenje i dobra kontrola hipertenzije.

Visok tlak može voditi do smrti i invalidnosti

Povišen arterijski tlak u velikoj mjeri doprinosi opterećenju nekih bolesti, kao posljedicama srčanih oboljenja, moždanog udara, bubrežnog zatajenja, te ukupno doprinosi prijevremenoj smrtnosti i invalidnosti, upozorava dr. Sičaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru