Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Važno! Pazite da ne pretjerate sa sredstvima za dezinfekciju

Važno! Pazite da ne pretjerate sa sredstvima za dezinfekciju
1

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znanstvenici otkrili šesti osjet na jeziku koji detektira vodu

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada građane je upozorio na nestručnu, ali i pretjeranu upotrebu antiseptika i dezificijenata. Telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja, kažu, gotovo svakodnevno prima pozive građana vezane uz namjernu ili nenamjernu izloženost tim sredstvima. U nadi da ćemo spriječiti širenje koronavirusa, koristimo ih i pretjerano, što, upozoravaju stručnjaci, može dovesti i do akutnih trovanja, naročito djece. 

POGLEDAJTE VIDEO - kako napraviti dezificijens:

Pokretanje videa...

Domaći dezinficijensi 01:26

- Antiseptici kao sredstva za primjenu na koži sadrže aktivne sastojke, primjerice klorheksidin ili etanol, u koncentracijama koje, ako ih se nanosi propisno, neće dovesti do nadražaja kože. Isušivanje i nadraživanje kože je, pritom, moguće nakon dugotrajne primjene. Međutim, Centar je najčešće konzultiran u slučajevima nenamjernog gutanja ovih proizvoda, najčešće kad dojenče ili predškolsko dijete nađe neki  antiseptik ostavljen na dohvatu, i iz radoznalosti popije par gutljaja. Većina takvih slučajeva prođe ili bez simptoma, ili sa samo blagim nadražajem sluznice probavnog sustava, odnosno uz mučninu, povraćanje ili blaži proljev - kažu na Institutu. Blagi simptomi, dodaju, postaju, međutim, problem kad roditelji  odluče izaći iz kuće, i otići k liječniku.

Moglo bi nestati kondoma zbog korone, opskrbite se na vrijeme
Moglo bi nestati kondoma zbog korone, opskrbite se na vrijeme

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana, i ne smiju se koristiti u domaćinstvu.

Antiseptike zato treba koristiti onako kako je navedeno u uputama, kaže Institut. Ako u kućanstvu imate malu djecu, sklonite antiseptike van dohvata djece, jer mogu uzrokovati trovanja nakon gutanja. Nikad, nadalje, ne pretačite proizvode u druga neoznačena pakiranja, naročito ona namijenjena hrani i piću; ne nosite antiseptike za profesionalnu primjenu, primjerice iz zdravstvenih ustanova, u svoje domove, posebno ne ako su pretočena iz originalnog pakiranja. U slučaju otrovanja nazvati treba hitnu medicinsku službu (direktno na 194 ili preko jedinstvenog broja za hitne službe 112) ili Centar za kontrolu otrovanja (01 2348 342). Pri ruci treba imati originalno pakiranje proizvoda na kojem su navedeni naziv proizvoda, sastav i oznake upozorenja.

Drugi česti razlog poziva Centru  je nepropisna primjena dezinficijenasa - sredstava namijenjenih  uništavanju mikroorganizama na  površinama i instrumentima. Oni sadrže agresivne aktivne sastojke (hipoklorit, kvarterne amonijeve spojeve, peroksid, aldehide) i često na pakiranju imaju oznaku nagrizajućeg sredstva (koroziva; piktogram opasnosti prikazan lijevo). 

- Bili smo konzultirani za razne situacije neprimjerenog nanošenja tih sredstava, ponekad i nerazrijeđenih, izravno na kožu. Najteži slučajevi otrovanja su bili, međutim, kada bi ova agresivna sredstva za profesionalnu primjenu s radnog mjesta zdravstveni i drugi djelatnici donijeli u svoje domove, gdje bi ih ukućani slučajno ili čak namjerno popili. Posljedice gutanja i vrlo malih količina takvih koncentriranih proizvoda su korozivna oštećenja sluznice ždrijela, jednjaka i želuca, dugotrajno bolničko liječenje, komplikacije i trajne posljedice - u najtežim slučajevima mogući smrtni ishod - upozoravaju.

Korona mutira sporije od gripe: Ovo su otkrili znanstvenici...
Korona mutira sporije od gripe: Ovo su otkrili znanstvenici...

Na Institutu stoga građane mole da koriste dezinficijense na propisan način, uključujući propisano razrjeđenje i duljinu primjene, što je navedeno u uputama na pakiranju proizvoda. Nadalje, zabranjeno ih je koristiti na koži ako su namijenjeni korištenju na površinama; ne nositi proizvode namijenjene za primjenu na radnom mjestu u dom. U slučaju trovanja nazvati treba  Centar za kontrolu otrovanja (01 2348 342), i također imati pri ruci originalno pakiranje proizvoda. Ako je pacijent na putu k liječniku, ili po njega dođe hitna pomoć, treba uzeti i originalnu ambalažu proizvoda. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: HZJZ: Ne nosite nakit van, svu robu operite, sve dezinficirajte

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:55
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom