Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Većina griješi: Kako posteljinu prati za više higijene i bolji san

Većina griješi: Kako posteljinu prati za više higijene i bolji san
2

Novi vodič dijeli točan način čišćenja posteljine kako biste se riješili klica i alergena, no i da bi ona bila svježija, lakša za pospremanje, zahtjevala manje peglanja te čak i pomogla poboljšati vaš san

VIDEO

Želite li poboljšati svoj san? Prvi je korak krenuti od pranja posteljine, za koju stručnjaci tvrde da većina ljudi rade pogrešno. Evo kako biste to trebali učiniti i to će vam pomoći smanjiti vrijeme peglanja, piše The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za dom

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Novi vodič dijeli točan način čišćenja posteljine kako biste se riješili klica i alergena. Kao najvažniju stvar, stručnjaci za higijenu navode kako nikad ne bi trebalo proći više od dva tjedna od mijenjanja i pranja posteljine. 

To je zato što kad spavate mogu se nakupiti mrtve stanice kože, grinje, tjelesna ulja i bakterije. Ako slijedite korake u nastavku, posteljina će vam ostati mekša i čišća, a i izgledati ljepše.

  • Prvo pročitajte etiketu kako biste pranje mogli prilagoditi određenoj tkanini.
  • Tada biste trebali prethodno obraditi mrlje prije pranja, a za mrlje od krvi treba koristiti hladnu vodu.
  • Odaberite pravi ciklus i temperaturu pranja na temelju naljepnice i podesite prema tome koliko je posteljina prljava. Na primjer, korištenje duljeg ciklusa s vrućom vodom izvrsno je za uklanjanje tjelesnih ulja s posteljine.
  • Nemojte preopteretiti perilicu jer se plahte moraju moći kretati oko bubnja kako bi se očistile. Najbolje je napuniti do polovice maksimalnog opterećenja perilice.
Ilustracija posteljine i pranja
  • Nemojte koristiti maramice za sušenje jer tkanine čine manje upijajućim.
  • Lopte za sušenje su odlične jer mogu spriječiti gužvanje posteljine.
  • Objesite plahte na sušilo vani povremeno ako možete, jer sunčeva svjetlost pomaže u dezinfekciji i može ostaviti svjež miris ako u blizini nema onečišćenja.
  • Glačajte plahte kako biste ubili preostale klice i grinje koje su ušle u ciklus. 

Australski guru za čišćenje podijelio je svoj hack na TikTok-u nakon što je pokazao kako se svlači i čisti madrac pomoću sode bikarbone.

Pranje posteljine

Korisnica TikTok-a Mama Mila demonstrirala je svoju provjerenu metodu i predlaže pranje posteljine tekućim deterdžentom, pola šalice sode bikarbone i pola šalice bijelog octa umjesto uobičajenog omekšivača. Bikarbona ne samo da je prirodno sredstvo za posvjetljivanje i dezodoraciju, već znači da možete koristiti manje tekućine za pranje pri svakom punjenju.

Pranje posteljine

Ocat, s druge strane, omekšava i posvjetljuje posteljinu ne ostavljajući ni traga, tvrdi Mama Mila. Iako njezin trik posebno dobro djeluje na bijeloj pamučnoj posteljini, ona također kaže da bikarbona dobro djeluje i s drugim bojama i tkaninama te je potvrdila da miris octa potpuno nestaje u pranju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku