Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Vidite li razliku između prstena koji vrijedi 51.500 i 2350 kn?

Draguljar iz Australije objavio je fotografiju dva prstena, jedan vrijedi 51.500 kuna, a drugi 2350 kuna. Naučite kako prepoznati koji je prsten dijamantni, a koji lažan

Foto: Anania Jewellers
26 komentara

Draguljar iz Sydneyja otkrio je koliko je zapravo teško uočiti razliku između pravog dijamanta i jeftine kopije od cirkona.
Vlasnik luksuzne draguljarnice, Daniel Anania, podijelio je fotografiju dva zaručnička prstena kako bi pokazao koliko je teško golim raspoznati kopiju od originala, odnosno pravi dijamant od cirkona.

Jedan od prstena na slici ima dijamant i stoji 51.500 kuna, a drugi s cirkonom oko 2350 kuna. Anania je dao nekoliko jednostavnih savjeta prema kojima možete sami odrediti je li prsten ili bio koji drugi nakit original ili ne. Prsten koji se nalazi na desnoj strani fotografije ima jednokaratni brilijantni okrugli dijamant.

- To je boja G na dijagramu dijamanta i ima jasnoću SI2, oba važna čimbenika koji prstenu podižu vrijednost - kaže Anania.

Dijamantni grafikon koristi se u industriji dijamanata i ocjenjuje dijamante od bezbojnih do onih svijetlih boja. Oznaka G ima boju, a to znači da ima dobru vrijednost.

Foto: Anania Jewellers Lijevo je lažni, a desno dijamantni prsten

Anania kaže da se kod kupnje prstenova trebaju postavljati prava pitanja kada se traže pravi dragulji. Za početak je dobro prvo prsten držati u ruci. Po težini se može raspoznati je li prsten pravi ili ne. Srebro je lagano, zlato teže, a platina još teža. Drugi savjet draguljara je da zamolite možete li vidjeti dijamant kroz lupu (malo povećalo koje svaki zlatar ima) i mora biti uvećano za 10 puta. Ako vidite neke manje nepravilnosti, nemojte biti obeshrabreni, one mogu samo biti znak vrijednosti. Većina dijamanata ima nečistoće prema kojima ih se ocjenjuje, rijetki su oni koji nemaju nikakvih tragova, piše Daily Mail.

ZA VAŠE AURORE, MERIDE... Zaručnici možete kupiti prsten dostojan Disneyjeve princeze

Još neki savjeti draguljara Anania kako raspoznati pravi dijamant od lažnoga:

1. Ako je kamen čist iznutra i previše je jeftin - vjerojatno je krivotvorina.

2. U većinu dijamanata laserski je upisan broj potvrde, provjerite podudaraju li se certifikat koji ste dobili i natpis na prstenu.

3. Cirkon je besprijekoran i nema nikakve uvlake, poznatije kao inkluzije.

4. Cirkon se lako izgrebe.

5. Podvrgavanje cirkona svjetlu proizvesti će dugu boja, dok kod dijamanta neće biti tako šareno.

6. Cirkon je dvostruko teži od dijamanta.

7. Ako izdahnete na cirkon, vaš dah će duže ostati na njemu nego na dijamantu.

'ŠTO ĆE MI SVIJEĆA?' Mlada gošći: 'Još si mi dužna i 1400 kn, dar ti je bio prejeftin'

NE TREBA IM VJEROVATI: Ovo su najzlobniji horoskopski znakovi, iako će vas na prvu prevariti

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message