Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Vino i masni sirevi griju tijelo, dok ga žitarice uspješno hlade

Vino i masni sirevi griju tijelo, dok ga žitarice uspješno hlade
1

Ususret vrućinama: Umjesto suhomesnatih proizvoda i zrelih sireva, birajte hladne juhe i salate od voća i povrća. Vino i alkoholna pića općenito podižu temperaturu tijela

VIDEO

Prehrana bazirana uglavnom na voću i povrću, poput vegetarijanske, čaj od metvice i pića od limete rashladit će tijelo tijekom nesnosnih vrućina, kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać.

Masna i teška hrana te alkohol i kofeinski napici griju organizam, dok voće i povrće, kao odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, primjerice ß-karotena i likopena, nude dodatnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Obiluju i vodom koja služi kao dodatni izvor tekućine te istodobno hladi organizam. Bogato je i kalijem, elektrolitom koji se gubi znojenjem, a koji je nužno nadoknaditi za optimalno funkcioniranje organizma. Listu namirnica za osvježenje nadopunjuju i žitarice koje u kombinaciji s povrćem i limunovim sokom pružaju lako probavljiv obrok. 

Prehrambena vlakna koja sadrže potiču pravilnu probavu te oslobađaju osjećaja nadutosti djelomično uzrokovanog i gubitkom elektrolita znojenjem. U uravnoteženom jelovnik važan je i udio proteina. Umjesto onih iz crvenoga mesa koji će dodatno zagrijati tijelo, birajte lako probavljive izvore, poput ribe, malomasnih mliječnih proizvoda i mekih sireva. 

Lako kvarljivo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zreli i masni sirevi obiluju masnoćama i solju koji ljeti onemogućuju hlađenje organizma. Ljeti se i lako kvare, a to može izazvati trovanje i dodatno iscrpljivanje organizma. 

Isušuje tijelo

Poput alkohola, zaslađeni i gazirani napici povećavaju proces dehidracije i time onemogućuju kvalitetno hlađenje tijela, stoga ih je najbolje zaobilaziti u širokom luku.

Smanjite unos

Kofein potiče izlučivanje tekućine iz tijela i time djeluje kontraproduktivno na proces hlađenja. Ubrzava i metabolizam, a to se očituje dodatnim zagrijavanjem organizma. 

Loš izbor

Iako mnogi u ledenoj pivi ili koktelu vide idealno osvježenje, ispijanje alkohola nije dobar izbor jer povećava proces dehidracije stimulirajući izlučivanje tekućine iz organizma.

Rashladite se uz jogurt te prilog ili salatu od žitarica

Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa i bulgura mogu se pripremiti kuhanjem, uz dodatak maslinova ulja i soli. Ohlađene su izvrstan prilog i dodatak hranjivim salatama. Jogurt je sjajan izvor korisnih bakterija koje štite od ljetnih infekcija, a usput osvježava i hladi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'