Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Virusne bradavice ‘vrebaju’ u teretani, vrtićima i bazenima

Virusne bradavice ‘vrebaju’ u teretani, vrtićima i bazenima
4

Bradavice spriječite oprezom. Naučite dijete da često pere ruke, na bazenima ne hodajte bosi nego u obući, a sprave u teretani prebrišite dezinfekcijskim sredstvom prije upotrebe

VIDEO

Bradavice ili veruke su promjene na koži koje nastaju zbog djelovanja humanog papiloma virusa (HPV) u epidermisu kože. 

- One najčešće nastaju kao posljedica izravnoga kontakta, ali mogu nastati i zbog kontakta sa zaraženim predmetima, primjerice hodanjem bez cipela po podovima teretana, sauna i bazena - kaže dermatovenerologinja Maja Ceković iz Poliklinike Dermangio.
Dvije vrste virusnih bradavica izazivaju dvije vrste virusa. Veruke izaziva HPV infekcija, a moluske uzrokuje virus Molluscum contagiosum (MCV).

- Same po sebi bradavice nisu opasne i ne izazivaju ozbiljnije zdravstvene probleme iako one na stopalima mogu biti bolne zbog pritiska na živac - kaže Ceković. 

Bradavice se mogu prenijeti i s jednog na drugo mjesto na koži iste osobe, a njihov prijenos olakšava se ako je koža na mjestima suha, popucala ili upaljena.

- Bradavice se najčešće pojavljuju na gornjim dijelovima šaka i na prstima. Izgledaju kao polukuglaste promjene u boji kože, koje su u početku glatke, a kasnije postaju hrapave. Bradavice na stopalima očituju se kao zadebljanja različite veličine, a mogu biti mnogobrojne i sitne, čineći mozaik - kaže Ceković.

Bradavice se najčešće pojavljuju u djetinjstvu.

- Ravne bradavice očituju se kao male izbočine ravne površine boje kože promjera od 1 do 4 mm. Smještene su najčešće na licu i šakama. Končaste bradavice su najčešće smještene oko očiju, usta ili nosa. Tanke su, dugačke, u početku boje kože, a kasnije postaju smeđe - pojašnjava Ceković. Postoji više učinkovitih metoda kojima se bradavice uspješno uklanjaju. 

- Često se koristi krioterapija kao tehnika zaleđivanje tekućim dušikom. Ova terapija je učinkovita, ali je ponekad treba ponoviti. Drugi način je elektrokoagulacija i ekskohleacija, koje mogu ostaviti ožiljke. Mogu se koristiti i flasteri s 40 posto salicilne kiseline te 10 posto salicilne kiseline i mliječne kiseline u kolodiju. Ravne bradavice kod mladih mogu se liječiti vitaminom A u kremi, otopini ili gelu, koji izazivaju ljuštenje kože, a u novije vrijeme za uklanjanje bradavica često se koristi laser - kaže Ceković.

No nažalost, bradavice su zarazna bolest kože i nakon liječenja mogu se ponovno pojaviti.

- Njihovo trajanje je promjenjivo, kao i trajanje liječenja, a mogu se i spontano povući - kaže Maja Ceković.

Perite ruke: Virusne bradavice šire se kontaktom sa zaraženim predmetom

Bradavice su virusna bolest kože, pa je za njihov prijenos potreban kontakt. Mehaničko oštećenje bradavice može olakšati njeno širenje na ostatak tijela ili na drugu osobu. Isto tako važno je paziti na higijenu te često prati ruke, posebno djeci vrtićke dobi. Izbjegavajte korištenje zajedničkih ručnika, odjeće i obuće te vodite brigu o odgovornom spolnom ponašanju.

Uzročnik može biti i jedan od tipova HPV-a

Bradavice na rukama može izazvati humani papiloma virus (HPV). To je sasvim drukčiji tip infekcije i drugi tip virusa od spolnoprenosivog tipa HPV-a. Spolnoprenosivi tip HPV virusa izaziva kondilome koji mogu biti ravni i šiljasti, pojedinačni ili multipli, a u čijoj su podlozi HPV tipovi niskog rizika.

Pojavljuju se i u usnoj šupljini, a liječe se laserom

Bradavice se mogu pojaviti i u usnoj šupljini, a ne samo na vanjskim, izloženim dijelovima kože.
- Oralna papilomatoza je oblik infekcije humanim papiloma virusom u usnoj šupljini. Očituje se u obliku izbočina u usnoj šupljini, pojedinačno ili u većem broju, a najčešće se liječe krioterapijom ili laserom - govori dermatovenerologinja Maja Ceković iz Poliklinike Dermangio. Pojasnila je kako pojava bradavica uvelike ovisi o imunološkom sustavu tijela, pa se kod liječenja ili vraćanja bradavica mogu davati sredstva za jačanje imunološkog sustava.

Mogu biti bolne

Bradavice na stopalima najčešće se pojavljuju zbog hodanja bez obuće na vlažnim mjestima poput saune ili bazena. Nisu opasne za zdravlje, ali mogu biti bolne i neugodne jer pritišću živac na stopalu, kaže dermatovenerologinja Maja Ceković.

Ne dijelite obuću

Da biste izbjegli zarazu, nemojte dijeliti odjeću, obuću ili ručnike. Na javnim mjestima poput bazena, teretana ili vrtića nosite obuću i dezinfekcijski sprej.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'