Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Virusni konjunktivitis - vrlo je zarazan, prenosi se kontaktom

Virusni konjunktivitis - vrlo je zarazan, prenosi se kontaktom

Najčešće dolazi do samoinfekcije kada je osoba već bolesna i ima prehladu ili gripu stoga je još jednom potrebno naglasiti koliko je bitno dobro pranje ruku prije diranja očiju, kažu stručnjaci

VIDEO

Stručnjaci kažu da nije neobična pojava virusnog konjunktivitisa u sezoni gripe i prehlade, to je svojevrsna komplikacija spomenutih bolesti. Također, treba imati na umu da se radi o vrlo zaraznoj bolesti koja lako prelazi na druge, no uglavnom nema ozbiljne posljedice na oči.

- Sezona prehlade i gripe donosi sa sobom, osim uobičajenih simptoma dišnog sustava, slabosti, temperature, i druge neželjene moguće komplikacije; upravo na našim očima. Najčešće je u pitanju virusni konjunktivitis. Tipični virusni konjunktivitis karakteriziran je crvenilom oka te oteknućem vjeđa i mekanih tkiva oko očiju, svrbežom, suzenjem i bistrim sekretom iz oka ili očiju - objašnjavaju u Klinici Svjetlost Split.

S jačim simptomima: U Rijeci mutirani virus konjunktivitisa
S jačim simptomima: U Rijeci mutirani virus konjunktivitisa



Napominju da je virusni konjunktivitis lako prenosiv te da je važno pripaziti na neke stvari kako bi se spriječila zaraza. Infekcija se ne prenosi zrakom već kontaktom pa je izuzetno važno voditi brigu o higijeni i dobro pranju ruku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

-  Virusni konjunktivitis obično je samoograničavajuća bolest, uglavnom bez ozbiljnijih posljedica na oči, međutim vrlo je zarazna i lako se prenosi na druge članove obitelji. Strogo je zabranjeno dijeljenje ručnika u obitelji, gdje neki član ima konjunktivitis i/ili je prehlađen. Ako nosite kontaktne leće, a bili ste u kontaktu s prehlađenom osobom ili osobom koja ima gripu, a i konjunktivitis naravno, vrlo je važno dobro oprati ruke prije stavljanja leća u oko. Međutim na kraju najčešće dolazi do samoinfekcije kada je osoba već bolesna i ima prehladu ili gripu stoga je još jednom potrebno naglasiti koliko je bitno dobro pranje ruku prije diranja očiju - napominju u Klinici Svjetlost.

Pokretanje videa...

01:03



- Liječenje kao i protiv drugih virusnih bolesti zapravo je simptomatsko, iako se nekad daju i lokalno antibiotici da ne bi došlo do naknadnog inficiranja bakterijom. Simptomatsko liječenje uključuje umjetne suze, nekad i blage lokalne antihistaminike radi postizanja olakšanja. Ukoliko ste skloni konjunktivitisima, pomaže i cijepljenje protiv gripe u sprečavanju bolesti - dodali su.

Više o konjunktivitisu i uzrocima

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama. Može varirati od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.

Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti i infekcije klamidijom ili gljivicama, pa i parazitima, iako rijetko. Uzročnici su i alergije na pelud, prašinu, kozmetiku za oči ili životinjsku dlaku, a konjunktivitis može biti povezan s nekom drugom bolesti. Javlja se tijekom obične prehlade ili nekih vrsta osipa, kaže oftalmologinja dr. Irena Filipović-Grčić, vlasnica Specijalističke oftalmološke ordinacije dr. Irena Filipović-Grčić u Zagrebu.

Simptomi sepse: Prepoznajte ih na vrijeme - i spasite život
Simptomi sepse: Prepoznajte ih na vrijeme - i spasite život

- Glavni simptomi konjunktivitisa su crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, osjećaj pečenja ili svrbež oka i kapaka, a kapci su često slijepljeni pri buđenju. U većini slučajeva problem se javlja na jednom oku i uz odgovarajuću higijenu neće se proširiti na drugo. Kod alergijskoga konjunktivitisa obično postoji obostrano crvenilo očiju, koje prati suzenje oka i svrbež, a kod nekih virusnih konjunktivitisa oboljeli može imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo. Kod bakterijskoga konjunktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara žutozeleni iscjedak iz oka. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tijekom noći sljepljuje trepavice, pa se oči nakon buđenja teže otvaraju - pojašnjava sugovornica.

Uz kontakt sa zaraženom osobom, ili stvarima koje koristi (ručnik, jastučnica ili odjeća), povećan rizik od konjunktivitisa imaju ljudi koji dugo nose kontaktne leće, kao i oni koji vrijeme provode pred računalom. Poteškoće se mogu javiti i zbog suhog oka, kad oko ne luči dovoljno suza, pa površina oka nije dovoljno vlažna. Stanje mogu pogoršati i smog, dim cigareta ili suhi zrak.

- I novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Bolest se naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmianeonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid - upozorava dr. Irena Filipović-Grčić i dodaje da liječenje ovog stanja ovisi o uzročniku.

- Najbolje je da terapiju uvede i nadzire oftalmolog, osobito kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida - ističe te dodaje da u blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se mogu se nabaviti bez recepta, a u slučaju bakterijskoga konjunktivitisa pomažu antibiotici u obliku kapi, koje treba primjenjivati nekoliko puta na dan, po preporuci oftalmologa. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergije, odnosno može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. U blagim slučajevima također mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

Šminka se ne posuđuje

Ako je infekcija izazvana bakterijom ili virusom, bacite korištenu šminku i kupite novu. Redovito mijenjajte kozmetičke preparate za oči. Nosite li leće, koristite kvalitetnu otopinu, a prije svakoga korištenja ruke perite sapunom.

Koliko traje i koja su glavna pravila liječenja:

  • U slučaju gnojnoga konjunktivitisa potrebno je posjetiti liječnika. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto vrijedi i za alergijske upale. Uz liječenje, upala obično prolazi za nekoliko dana.
  • Kod djece s neonatalnim konjunktivitisom potrebno je sustavno liječenje makrolidima, kao što je azitromicin. Također, treba liječiti majku i njezina seksualnog partnera.
  • Ako se radi o blagoj virusnoj upali, liječiti se možemo sami koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.
  • Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina. Potrebno je liječiti i seksualnog partnera. Prognoza nakon liječenja je obično dobra. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.
9 javnih prostora koji su puni bakterija: Trgovine, teretane...
9 javnih prostora koji su puni bakterija: Trgovine, teretane...

TOP 5 najboljih savjeta za prevenciju i liječenje konjunktivitisa

1. Najvažnija je pravilna higijena

Virusni konjunktivitis obično ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje osim redovne higijene i njege očiju te prolazi za nekoliko dana. Obavezno je često pranje ruku.

2. Koristite posebnu posteljinu

Tijekom zaraze koristite poseban ručnik, jastučnicu i maramicu te ih nemojte dijeliti s ostalim članovima obitelji. Operite ih poslije svake uporabe.

3. Kod slijepljenog oka pomoći će vam oblozi

Hladni oblozi ublažit će otečenost i osjećaj svrbeža – tri puta po pet minuta na dan bit će sasvim dovoljno.

4. Kamilica će ublažiti nadraženo oko

Oko se može umiriti oblozima od kamilice, koji se pripremaju tako da vrećicu čaja na nekoliko minuta potopite u toplu vodu, a potom je iscijedite i držite na oku 10 minuta.

5. Redovito čišćenje je pola zdravlja

Češće čistite zajedničke površine kao što su radne plohe, kvake, slavine, telefoni i daljinski upravljači. Ne posuđujte stvari kao što su kozmetika, šminka ili maramice.

Što vam donosi horoskop za sljedeću godinu: Evo koji će vam biti sretan broj kojim se morate voditi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje