Obavijesti

News

Komentari 7

S jačim simptomima: U Rijeci mutirani virus konjunktivitisa

S jačim simptomima: U Rijeci mutirani virus konjunktivitisa
1

Ova bolest traje oko tri tjedna, a simptomi su crvenilo oka, obilna sekrecija, bol, stalno suzenje, grebanje, osjećaj stranog tijela u oku. Pacijenti se bude zalijepljenih očiju, kaže liječnica iz Rijeke

VIDEO

Ove godine u Rijeci se pojavila epidemija virusnog konjunktivitisa s puno težim simptomima nego inače. Kazala je to Doc.dr.sc. Maja Merlak, predstojnica Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka, za Index. Još nije poznato je li uzrok tome pojava nekog novog virusa pa Merlak apelira na sve da da peru ruke, ne diraju oči i drže se higijene.

- Epidemija virusnog konjunktivitisa nam traje cijelu 2018. godinu i to imamo povećan broj pacijenata, ali ne samo u Rijeci jer sam čula i od kolega s drugih očnih klinika da je i kod njih povećan broj oboljelih od te bolesti. To je epidemija koja se obično događa zimi, no ove godine se dogodilo da nam u svako dežurstvo od početka godine netko dođe i ta epidemija ne jenjava. Ne znamo zašto, je li to neki novi virus koji je otporniji, pitamo se. Naime, izaziva puno težu kliničku sliku kod pacijenata. Prije su rijetko kad zaraženi pacijenti imali pseudomembrane, a sad nam gotovo svaki zaraženi pacijent ima - objasnila je dr. Merlak.

Ova bolest traje oko tri tjedna, a simptomi su, kaže, crvenilo oka, obilna sekrecija, bol, stalno suzenje, grebanje, osjećaj stranog tijela u oku. Pacijenti se bude zalijepljenih očiju te još k tome sad imaju i gore navedene pseudomembrane, to jest, opne koje nastaju kao posljedica upale.

Merlak kaže i kako obično taj virus preživljava i po 20 dana na suhim površinama, a može preživjeti na zidu, vratima ili zvonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do epidemije nije došlo radi nesterilnih instrumenata i dijagnostičkih aparata na kojima se pregledavaju pacijenti, nego su izvor infekcije sami oboljeli pacijenti koji dodiruju površine u prostorima po kojima se kreću, kvake, zvono, vrata i pritom diraju oči - rekla je za Index dr. Merlak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.