Lifestyle

Komentari 0

Visok kolesterol, bolesti srca i jetre vide se u oku

Visok kolesterol, bolesti srca i jetre vide se u oku

Žute ili krvave bjeloočnice, nejednake zjenice ili aureole oko šarenica upućuju na potencijalno opasne bolesti koje valja što prije provjeriti i liječiti

Oči su, nakon mozga, najsloženiji organ u tijelu i jedini koji radi sa 100 % svojih mogućnosti bez odmora danju i noću, a svaka promjena u izgledu može upućivati na promjene u organizmu.
- Primjetite li oko šarenice bijeli krug, vrlo je vjerojatno da imate povišeni kolesterol i da je rizik od srčanih oboljenja znatno veći - napominje doktor Fleming iz Londona. Osim toga, izbuljene su oči jedan od znakova hipertireoze, stanja prekomjernog stvaranja hormona štitnjače, koju karakteriziraju i nervoza, promjene raspoloženja te nesanica. Bolest štitnjače može pratiti i smanjena vidna oštrina, no ona je češća kod oštećenja očnog živca i glaukoma.
- Očni živac se slikovito može opisati kao kabel koji spaja televizor sa strujom, odnosno stražnji dio oka s mozgom - objašnjava prof.dr.sc. Iva Dekaris, oftalmologinja u Poliklinici Svjetlost i upozorava:
- Glaukom se ne može izliječiti, ali je zalječiv; otkrije li se na vrijeme, može se držati pod kontrolom i spriječiti trajni gubitak vida.
- Obično se javlja u oba oka istovremeno, a karakteriziraju ga slabljenje perifernog vida.


>>Žuta boja bjeloočnica povezana je sa žuticom i drugim bolestima jetre, uključujući cirozu, hepatitis i malariju. Glavni krivac je bilirubin, kemijski spoj koji se izlučuje putem žuči, a njegova razina u krvi povišena je kod nekih bolesti. Ovaj je spoj odgovoran i za žutu boju modrica na tijelu. 

>>Konjuktivitis, upala konjuktive - spojnice oka, može biti bezazlena bakterijska infekcija, ali i znak visokog krvnog tlaka. Primijetite li crvenilo ili istaknutije kapilare na bjeloočnici, može se raditi o iritaciji koja nastaje zbog stranog tijela u oku, a o čemu je riječ najbolje će utvrditi oftalmolog.

>>U slučaju hipertireoze nakon nekoliko mjeseci može se pojaviti izbuljenost jednog ili oba oka (egzoftalmus). Često je popraćena osjetljivošću na svjetlost, suzenjem i podbuhlošću, a mogu se razviti i upale vanjskog oka zbog nezatvaranja izbočenih očnih jabučica, osobito u snu.

Najčitaniji članci