Lifestyle

Komentari 1

Visoka moda: Diorove božice u raskošnom zlatnom okviru

Visoka moda: Diorove božice u raskošnom zlatnom okviru

Veličanstvena kolekcija Marie Grazie Chiuri donosi moderan svijet grčkih božica. Da danas postoje, one bi odjenule Dior od glave do pete. Uživajte u Diorovoj najnovijoj reviji visoke mode

Dizajnerica Maria Grazia Chiuri kolekciju Visoke mode za ljeto 2020. vidi u okvirima zlata i raskoši. Dior je u Parizu bio u znaku bogate zlatne, a fluidne draperije lepršale su na tijelima vitkih modela.  

Odjeća je stilizirana nakitom koji je podsjetio na grčke krune od zlata, inspirirane lišćem mirte. No, tu su i ukrasi za tijelo, poput remenja, ogrlica i raznih narukvica istog motiva.

Chiuri na neki način konstantno ističe feminizam, svi se sjećaju njezine Dior majice „Svi bismo trebali biti feministi“, čime je usmjerila dizajn i misiju ove francuske kuće u jednom novom smjeru. Naravno, uz potpis veličanstvenih kreacija i nakita koje su baza brenda.

Ovoga puta ističe, kao feminističku notu kolekcije i inspiracije, značajan rad umjetnice Judy Chicago i njezine instalacije (inspiracija za kulisu i plakate oko piste) koje su simbolizirale žensko tijelo, još u sedamdesetima. Ovoga puta Chiuri odjećom šalje poruku – sve smo mi božice.

Osim toga, tu je ta tjelesna sloboda koju su kroz odijevanje Stara Grčka, ali i Rim kultivirali. – Odjeću su slagali prema osobi koja je nosi, poanta je bila da upravo tijelo definira odjevni predmet - komentirala je slavna dizajnerica za Vogue.

– I u Visokoj modi radimo na taj način, ne krećemo krojevima, već tekstilom koji slažemo ovisno o tijelu i obliku haljine koji želimo postići. Taj pristup primijenila sam i na suknjama i jaknama te time naglasila naslijeđe kuće Dior – istaknula je Maria Grazia Chiuri.

Iako je Grčka u fokusu, očita je inspiracija plesnim teksturama dvadesetih i charleston haljinama koje su također bile simbol oslobođenja tijela, u ovom slučaju od korzeta. Sve što je dame sputavalo, sada je bilo iza njih, jer dvadesete su donijele revoluciju u društvu. A žene su konačno krenule prema slobodi.

Kad je Diorovoj super-ženi hladno, jer ona nosi lepršavu haljinu laku poput perca, leđa zaogrne plaštem od zlatne svile. Tako je lako, barem na jedan dan poželjeti postati ova ikona zlata, ma koliko god se to činilo nemoguće. Ionako, Visoka je moda jedan prelijepi san koji na par dana u Parizu postaje stvarnost.

Najčitaniji članci